Keď sa ťažké stane krásnym: Pravda o výchove malých detí

Redakcia | 25. september 2024
Keď sa ťažké stane krásnym: Pravda o výchove malých detí

"Uži si to, beží to tak rýchlo, budú ti chýbať tieto roky..."

Bude ti to chýbať...

Keď boli moje deti maličké, prevracala som očami vždy, keď mi niekto povedal tieto vety. "Dobré rady" tohto typu zvyčajne prichádzali uprostred alebo krátko po nejakej katastrofe (či už detskej, alebo mojej, niekedy oboch). Užiť si záchvat hnevu uprostred uličky so sladkosťami? Samozrejme, chcem si to zopakovať. Budú mi chýbať bezsenné noci? Iste, po ničom inom netúžim.

Ale teraz, keď už mám deti väčšie, uvedomila som si jednu vec. Keď ľudia vyslovujú tieto frázovité vety, myslia to dobre. Lebo už VEDIA.

Možno majú doma tínedžera, ktorý zápasí s úzkosťou alebo so školou a chýbajú im dni, keď sa väčšina problémov dieťaťa dala vyriešiť jedlom, spánkom, prebalením či hrkálkou.

Možno túžia po bábätku, ale nemôžu mať ďalšie deti a preto len spomínajú na časy, keď ich malá rúčka hladkala po tvári.

Možno sa stratili v opare popôrodných hormónov a problémov po narodení dieťatka, a veľa z jeho prvých rokov si nepamätajú, pričom by tak veľmi chceli...

Možno je to mamička, ktorá po rokoch na materskej s niekoľkými deťmi nastupuje opäť do práce a snaží sa v tom nájsť zmysel.

Možno im veľmi chýbajú ich malé deti, chýba im ten chaos v prvých rokoch, chýba im byť tou najobľúbenejšou osobou pre svoje dieťa.

Možno obdivujú spôsob, akým komunikujete so svojím dieťaťom, a toto je ich spôsob, ako vás pochváliť.

Keď ľudia hovoria tieto veci, nie je to preto, že by si mysleli, že verejné vyčíňanie alebo bezsenné noci sú príjemné. Ani trochu. Spomínam si na paniku a zahanbenie z verejných záchvatov hnevu, ako mi pot stekal po chrbte a do očí sa mi tlačili slzy. Pamätám si bolesť celého tela pri nedostatku spánku. Pamätám si, ako som vyčerpaná zúfalo túžila po minúte ticha. Byť mamou malých detí je ťažké a vyčerpávajúce. Ale je to tiež zvláštne šťastné..

Uznávam silu prvých rokov s dieťatkom

Keď už aj ja VIEM, môžem vás ubezpečiť, že tieto poznámky nie sú určené na zmiernenie vašich rodičovských problémov, ale skôr na uznanie radosti z rodičovstva.

Keď ľudia hovoria veci ako „bude ti to chýbať“ a „ide to tak rýchlo“, nie je to preto, že zabudli, aké je to ťažké, ale preto, že napriek všetkým tým šialeným výzvam, ktoré so sebou prvé roky s dieťatkom prinášajú, sú to roky radostné, aj keď niektoré dni sú priam brutálne.

Chýbajú mi tie dni? Niekedy.

Užívala som si tie prvé roky výchovy malých detí? Určite.

Poviem vám, aby ste si to užili? Rozhodne nie.

Pretože už viem, že sa to deje a vy si to ani nestíhate uvedomiť.

O chvíľu budete na "mojej strane", deti budú väčšie a vám napadne, že to boli krásne časy. Sakramentsky ťažké, ale krásne. Viesť za ruku malého človiečika a byť mu sprievodcom vo svete je výnimočný dar. A každý rodič to v hĺbke srdca vie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: