JARNÉ UPRATOVANIE: Tento rok budeš upratovať seba a nie obývačku

Marta Adamjaková | 24. marec 2022
Upratuj v sebe

Jarné upratovanie. Nože, precíť, akú emóciu v tebe vyvolávajú tieto dve slovíčka. Pokiaľ nepatríš medzi jedince, ktoré zažívajú pri tejto činnosti nevýslovné naplnenie a relax, tak sadaj ku káve a poď sa trošku zamyslieť.

Jarné upratovanie je tradícia. Hrozne stará a hrozne dlhá.

Lenže za tú hrozne dlhú dobu už ten pôvodný význam a zmysel ľudia kamsi zapratali, a ten nový drása nervy všetkým unaveným matkám na materskej dovolenke. Pretože dnes sa upratuje kvôli návštevám, kvôli kúpačom a kvôli dobrému menu v spoločnosti.

Lebo však, ako by to vyzeralo, keby žena bola bordelárka, všakže... Dnes je jarné upratovanie taký záhul, že končíš na obstrekoch, infúziách, alebo antidepresívach, pretože ti nikto nepomáha a chytá ťa ťažoba a úzkosť...

Je to totiž tradícia z 99,9 % ženská. Takže makáš len ty sama, poprípade ti pomáha svokra, mama, či babka s vrtuľou v zadku. Chlapi sa angažujú inde.

Nuž a ty veľmi dobre vieš, že odmenou na konci tohto celonárodného upratovacieho záťahu ti je akurát tak ďalší bordel. Ten ponávštevný. Pokúpačkový. Hlavne veľa vetraj po všetkých tých konvalinkách a fialkách. Nie, už to dávno nie je ako kedysi. Už to nie je o zbavení sa všetkého starého, stagnujúceho a všetkého, čo nám zavadzia v našich životoch, aby mohlo s jarou prísť niečo nové. Tento rok by si si mohla konečne nastaviť dajaké nové priority, čo ty na to? Vyhodiť to, čo ti zavadzia v rozkvete, drahá.

Pravidlá kážu, že upratovanie sa má začínať od stropu. Nuž kde máš ty ten svoj strop, žena?

Tam na tých obstrekoch a infúziách? Či v kúte pri vedre, zarevaná a zúfalá? Na ktorom mieste v rebríčku dôležitosti sa nachádzaš? Tam pod tou kopou špinavého prádla? Či až za vyleštenými oknami, zmytou podlahou, utretým prachom, alebo nadekorovanou obývačkou? No hľadaj sa. Tam v tom svojom vnútornom bordeli.

Tento rok budeš upratovať seba a nie obývačku

Na tú sa vykašli. 

Kde všade si sa zanedbávala na úkor celej domácnosti? Pavučiny povymetaj z tých krásnych vlasov večne stiahnutých do drdola. Vodu napúšťaj pre zmenu sebe do vane a nie do vedra k mopu. Vyprataj si hlavu a vyhoď z nej všetky myšlienky o tom, ako nie si dosť dobrá mater, dosť dobrá žena, dcéra, či nevesta. Pofúkaj si rany tak, ako ich fúkaš svojim deťom.

Zrkadlo máš vyleštené, ale seba v ňom nevidíš. Pozri sa na všetky svoje odignorované potreby, ktoré nedostali prednosť pred vysávačom a handrou. Premiestni ich nad tú kopu špinavého prádla. A nerev, že sa to nedá. Jak sa dá zlomiť násada od mopu, tak sa dá zlomiť aj tvoja sebaľútosť a bezmocnosť. Tento rok privítaš jar s novými prioritami a novými mantrami. Vyhodíš do koša všetky myšlienky o pokazenom živote a bezmocnosti.

Tvoja sila

Tvoja bezmocnosť ťa naučila, kde už treba nastaviť hranice a postaviť stopku. Poďakuj sa jej.

Tvoja sila nie je v dokonalej domácnosti a upratanom byte na sviatky.

Tvoja sila nie je v pozbieraní všetkých harabúrd zo zeme.

Tvoja sila je v tom, že si dovolíš tie haraburdy prekročiť a nezdvihnúť ich.

Tvoju silu nájdeš v pohľade cez to špinavé ocapané okno od detí, a tiež ju nájdeš aj v tej pavučine v ľavom hornom rohu nad televízorom.

Tvoja sila je v tvojej drzosti. Áno, v tom dovolení si tento rok neupratať byt pre návštevy. Nechať tam tú pavučinu ako dekoráciu.

„Preboha, veď ona nemá vôbec upratané! Čo si to dovolila?" Seba si dovolila, ľudia. Seba. Dala seba na prvé miesto v rebríčku a to je vždy tŕňom v oku ostatným, ktorí to nedokážu. Nech je tvojou jarnou mantrou „DOVOĽUJEM SI“ a zažiješ skutočný zázrak, žena... Ten zázrak, o ktorom sa píše vo všetkých tých motivačných knižkách, čo si poprečitovala a nefungovali...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: