Čo hovoria muži na materskú dovolenku?

Eva Valetíny | 3. máj 2021
Otec na materskej dovolenke

„Rodičovská takzvaná dovolenka je ťažká, stereotypná, únavná a psychicky vysiľujúca práca,“ priznáva Dominik Landsman, ktorý si to „užil“ na vlastnej koži.

Je to jeden z oteckov, pre ktorých sa stal život s dieťaťom natoľko podnetným a inšpirujúcim, že začal písať blog. Situáciu doma popisuje síce veľmi vtipne, ale skôr negatívne. Happy-end v podobe nádherne stráveného času s dieťaťom sa nekonal, a on prepol na režim prežitia. Verím, že obdobiu blogov fŕľajúcich na to, aké je to s deťmi strašné, odzvonilo.

Načrela som do vlastných radov oteckov v okolí a reakcie na materskú dovolenku mužov boli skôr pozitívne. Nečudo. V minulom roku si toto „zamestnanie“ vyskúšalo na Slovensku vyše 17 000 mužov a ich počet neustále rastie. Ak by to bolo strašné, asi by do toho toľkí nešli. Treba si však pripustiť, že náročné, stereotypné a únavné to celkom určite je.

Som otec na materskej - ako to prežívam?

„Pre mňa ako muža na materskej bolo najťažšie tráviť čas niektorými voľnočasovými aktivitami, ktoré sú dôležité pre vývin dieťaťa,“ hovorí vždy usmiaty sused Marek, ktorý má na starosti 1,5 ročné dvojičky.

„Väčšina z nich je nezáživná a ja nerozoznám spätnú väzbu tak ako matka.“ S negatívnou reakciou okolia sa údajne nikdy nestretol a čas doma s deťmi si chváli. Sťažuje si iba na to, že mu chýba nekonečná materinská trpezlivosť a pochopenie.

Jedlo rozhádzané po celom byte vraj nevie mentálne spracovať ani po dlhých mesiacoch s deťmi. Marek – s dvojičkami! – je žiarivý príklad toho, že ak sa chce, tak sa to celkom určite aj dá. 

otec na materskej dovolenke

Ďalším pekným príkladom v mojom okolí je čerstvý štyridsiatnik Tomáš, ktorý sa rozhodol zostať doma, aby pomohol manželke pri narodení tretieho dieťaťa. Pre ich rodinu to bolo riešenie výhodné aj ekonomicky a tak nemal nad čím váhať.

„Od kamošov, čo už materskú absolvovali som počul len pozitívne recenzie - decká šupnúť do školy alebo detského centra, ženu do práce a chlap má voľno, začína dovolenka,“ spomína na svoje pôvodné plány Tomáš „no toto nebol môj príbeh. Škôlky a centrá sa kvôli pandémii pozatvárali a ja som ostal doma so 4 - ročnou slečnou, dvojročným nezbedníkom a tehotnou manželkou.

Zo začiatku to bolo ešte fajn... Chodili sme na výlety, dosť sme nabicyklovali, alebo len robili okolo domu či na záhradke. No postupne dochádzala energia a aj som začal byť nervóznejší.“ Tento ocko hovorí, že náročnosť úlohy, ktorej sa zhostil bola veľká ale nakoniec sa mu táto investícia energie do vlastných detí oplatila. „Ten čas s malými deťmi sa už nevráti a som rád, že som ho mal pre nich dosť. Máme kopec nezaplatiteľných spomienok.“ 

S odstupom času spomína len na tie krajšie veci. Materská dovolenka bola pre neho jedinečnou skúsenosťou, o ktorej by za súčasných podmienok mal pouvažovať každý otec.

Otcovská dovolenka je záťaž nielen pre otca, ale aj matku

V tomto bode však musím upozorniť na jeden fakt. Otcovská dovolenka je záťaž nielen pre otca, ale aj matku. Každému je totiž jasné, že aj keď obaja dokážu zabezpečiť starostlivosť o dieťa, väčšinou nedôjde k totálnej výmene rolí.

Výskumy takejto výmeny potvrdzujú, že matky (aj keď pracovali na plný úväzok), boli naďalej veľmi aktívne v starostlivosti o dieťa; čo je v súlade s tradičnou materskou rolou. Bez ohľadu na to, či boli alebo neboli primárne opatrujúcou osobou, dieťa kúpali, uspávali a venovali sa mu vo väčšej miere ako otec.

„Dovolenkujúci ockovia“ si udržiavali svoju tradičnú mužskú rolu tým, že sa rovnako ako predtým venovali činnostiam „typickým“ pre mužov (napr. starostlivosť o dom). Treba si teda zvážiť, či žene stojí za to vzdať sa starostlivosti o dieťa, keď to pre ňu znamená jedna šichta v práci a dve doma (dieťa a domácnosť).

Súčasná rodinná politika je momentálne veľmi štedrá. V mnohých rodinách si môžu dovoliť variant, že s dieťaťom  zostanú doma obaja  V tomto prípade je rozdelenie povinností väčšinou rovnocenné a dá sa hovoriť o vzácnom čase, ktorí si užijú deti aj rodičia.

Neprítomní otcovia

V minulosti bol bežný výchovný štýl nazývaný ako neprítomný otec. To boli tí, ktorý večer prišli domov a podľa matkinho výzoru vytiahli buď remeň zo skrine alebo pivo z chladničky.

Dnešní otcovia majú výnimočnú príležitosť – byť tu a teraz so svojimi deťmi a mať s nimi vzťah. Naozajstný a úprimný. Zažívame prerod spoločnosti, kde je ocko konečne prítomný. Tento scenár je navyše pre rodinu ekonomicky výhodný. Deti rastú veľmi rýchlo. Pouvažujte nad tým, či sa túto pominuteľnú životnú šancu neoplatí využiť. 

otec na materskej dovolenke

Ďalšie zaujímavé zistenia otcov po materskej dovolenke:

Jakub (38): Obdivujem ženy za to, že to takto dokážu. Ja teda nie, a všeobecne si myslím, že chlapi to zvládajú oveľa ťažšie než ženy. Ja som predtým žene niekedy vyčítal, že je doma bordel, že neuložila veci a tak... To bola moja reakcia na to, keď mi povedala, že mala deň fofr a že  takmer ani na wc nestihla ísť... A to som nechápal. Po pár dňoch som sám však rezignoval. Neodložená ponožka nie je koniec sveta. A nejako mi ten bordel aj tak trochu prestal prekážať... 

Martin (37): Som svojej žene veľmi vďačný, že to takto dopadlo, že ona je s tým v pohode a dala mi túto príležitosť. Dnes si ju vážim oveľa viac. Je schopná si všetko rozvrhnúť tak, že sa vie venovať práci aj rodine. A to nikdy nie je ľahké. V tom má teda moju úctu a rešpekt. Za to, ako zvládla nechať malého na mňa a odísť do práce.

Juraj (34): Naozaj musím povedať, že je to naozaj krásne byť s malou doma. Dokonca by som povedal, že zmysluplné. Je to skvelé vidieť , ako sa vyvíja. Byť pri všetkom, čo prežíva a čo robí je úžasné...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: