Štvornásobný otec Roman Pomajbo: Nesmierne si vážim svoju ženu

Roman Pomajbo | 27. január 2021
Roman Pomajbo
foto: Daša Šimeková

Toto je môj prvý článok do časopisu MAMA a ja.

Herec, komik, manžel, otec troch dcér, ktorý si k 50. narodeninám doprial syna. Na svet sa díva optimisticky a nikdy mu nechýba jeho povestný široký úsmev. Prezradí nám, o čom sa hovorí i nehovorí a na čom podľa neho skutočne záleží.

Katka Koščová: Sedem rokov normálne nespím

Vždy som tvrdil, že budúcnosť patrí ženám!

Sila ženy je nezvratná! Viem, o čom hovorím. Prečítal som si Kuranderu od Mamani Hernán Huarache, kde sa okrem iného dozviete, že podľa dávnej andskej tradície v sebe majú ženy neobyčajnú energiu, ktorá je schopná vniesť do sveta rovnováhu a mier. Milé ženy, ak by ste chceli o sebe čo i len na chvíľku zapochybovať, určite si ju prečítajte!  

A už sa to potvrdzuje! Veď si len predstavte, aký chaos by nastal, keby mamy teraz zlyhali. Do akej situácie sa dostali. Celá spoločnosť je hore nohami. Deti sú doma, majú online vyučovanie, potrebujú sa socializovať a potrebujú aj niečo jesť. Takže sa od maminiek očakáva starostlivosť. Mama nakúp, mama uvar, mama oper, mama vyžehli, mama pomôž, mama poľutuj, mama ponáhľaj z roboty... 

Však to je aj na vola veľa! A mamy to dávajú.

Máme štyri deti. Čistý cirkus

Vivien (12), Noemi (10), Timea (6) a aby toho nebolo málo, tak ešte „kojenca“ Eliota. Viete si predstaviť, ako to u nás vyzerá?! Čistý cirkus.

Každé dieťa potrebuje pozornosť. Mám pocit, že tie naše ešte nadštandardnú: 

Mamí, ako sa povie po anglicky strecha? 

Mamí, ten príklad mi nevychádza.

Mamí, poď sa so mnou hrať! 

A do toho vreští Eliot, že má zase hlad. 

A tak mama odpovedá, nosí hračky, kojí a popritom varí pre celú rodinu. A pozor! Ešte je pri tom všetkom príjemná, empatická, starostlivá... Povedzte mi, prosím, kto toto môže zvládnuť?! Iba MAMA. Ako keby mali nejaký „čudlík“ = tlačítko, ktoré sa zapne, keď to rodina najviac potrebuje.

Nesmierne si vážim svoju ženu

Stmeľuje celú rodinu. Trvá na tom, aby sme boli všetci spolu pri stole, aby sme sa navzájom rozprávali a zdieľali svoje pocity. Často hráme plusy a mínusy: každý povie, čo bolo dnes pre neho najväčším plusom/mínusom.

Svojou múdrosťou, súcitom a láskou nám ukazuje, ako je dôležitá rodina, ako si musíme navzájom pomáhať, ako aj v dobrých i horších časoch musíme stáť jeden pri druhom. Vždy vedieť, že nech by sa stalo čokoľvek, stále sme tu jeden pre druhého.

Nedávno som počul, ako sa háda najstaršia Vivi s najmladšou Timi. Naschvál som do toho nezasahoval. Keď skončila výmena názorov, videl som, ako Vivinka otvára náruč a hovorí: „Poď sem, no poď sem, všetko sa dá riešiť.“  A ja som sa iba v tichosti rozplakal...

Áno. Nie je to vždy ideálne. Aj my zažívame zlyhania. 

Nič nie je samozrejmé

Na vzťahoch sa musí pracovať.

Ale, napriek všetkým tým starostiam, únave, vyčerpanosti, podráždenosti, prebdeným nociam... Stojí za to mať rodinu. Milujem svoju rodinu. 

Pýtate sa, kde v tom celom reťazci som JA? No predsa na gauči! Pozerám správy a riešim celý svet. (smiech)

Roman

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: