Túžiš po zmene? Začni dnes!

Marika Koscelníková | 28. júl 2017
Túžiš po zmene? Začni dnes!

Ako zmeniť veci a vystúpiť z pohodlnej zóny komfortu?

Každý z nás má rád istoty. Partnerské, finančné, pracovné, spoločenské, politické. Zaužívané rituály a stereotypy nám dávajú pocit bezpečia. Vo svete, ktorý sme si okolo seba vytvorili, sa cítime pohodlne. Poznáme jeho zákony a vieme ako v ňom fungovať. Máme radi svoju zónu istoty. Tú si vytvárame nielen v rodinnom živote, ale aj v pracovnom, či osobnom. Niekde vo vnútri možno máme pocit, že by sme aj chceli niečo viac, niečo iné.

Inšpiratívne čítanie: Keď mama nie je doma

Páčilo by sa nám, keby sa veci, s ktorými nie sme až tak veľmi spokojní,  zmenili. Vždy si však vieme nájsť aj dôvody prečo to neurobiť a neprekročiť kruh vlastného pohodlia. Znamenalo by to prevziať za seba zodpovednosť a rátať s tým, že to nemusí dopadnúť dobre.

Rozhodnite sa pre zmenu

Ak chceme uskutočniť zmenu, ktorá by urobila náš vlastný svet lepším, prvým krokom by malo byť rozhodnutie. To usmerňuje a mení náš život. Rozhodnutiami si v podstate vytvárame vlastný osud.  Ak si nie sme istí, čo nám vlastné rozhodnutie prinesie a či stojí za to prípadne aj niečo riskovať, pomôžme si jednoduchým spísaním pozitív a negatív. Vytvorme si plán zmeny, ktorú chceme uskutočniť. Bude to prvé zhmotnenie nášho cieľa.

Premýšľajme o situácii, v ktorej sme a následne aj o tom, aké to bude, keď dosiahneme zmenu. Prinesie nám to možno nový pohľad na vec a usmerní naše rozhodnutie. Toto mám a toto chcem zostáva u mnohých ľudí len v teoretickej rovine.

Lebo vždy je tu zóna nášho komfortu, v ktorej sa síce možno necítime až tak dobre, ale je to náš stereotyp. Tých sa len neradi zbavujeme. Brzdí nás vlastný strach zo zmeny. Ak by sme však slovíčko strach zamenili za slovíčko výzva, veľa vecí, vrátane nášho vnútorného rozhodnutia, sa pohne dopredu.

Prečítajte si: Keď sa do nášho života vkradne strach a úzkosť

Ako zmeniť veci a vystúpiť z komfortnej zóny?

Ak sme sa už rozhodli, že zmenu chceme uskutočniť, urobme to teraz hneď. Nečakajme na zajtra, na začiatok mesiaca či roka. Chcete schudnúť? Tak si odoprite zemiakový šalát s majonézou na obed a zabudnite na výťah. Dnes, nie zajtra podajte žiadosť o zamestnanie, prihláste sa do jazykového kurzu, urobte prvý krok. Pohnite veci dopredu. Nastavte sa vnútorne na to, že zmena sa už začala diať.

Vytvorte si obraz samej seba v novej situácii.  Takej, ktorá sa vám páči. Pracujte s vlastnými obavami „čo ak“ a „nedokážem“. Berte ich ako súčasť novej situácie. Na to, aby nastala vo vašom živote zmena, musíte vystúpiť zo zóny komfortu a rátať s tým, že občas sa budete cítiť „nepohodlne“.

Môžete natrafiť na prekážky a budete si musieť s nimi poradiť. Toto je dôvod prečo ľudia zostávajú v pôvodnej situácii aj keď sa im to nepáči. Boja sa vystúpiť z vlastného pohodlia. Ale ak má človek dosiahnuť to, po čom túži, treba rátať s tým, že na ceste bude prekonávať veci, ktoré mu nie sú príjemné. Vzdám sa peňazí, zmierim sa s kilami navyše, aj s tým, že nemám vodičský preukaz. Je to síce lákavá predstava, ale jej realizácia by vyžadovala aktivitu. To by narušilo moje pohodlie. Tak možno neskôr....

„Vykonať vec, ktorej sa bojíme, je prvý krok k úspechu.“
(M. Gándhí)

Prevezmime zodpovednosť za svoj život

Veci sa nedejú z večera do rána. Zmena je proces  a na tejto ceste vás čakajú nové veci. Nové výzvy, noví ľudia, nové pocity. Naše správanie sa zmení. Malo by sa zmeniť. Lebo ak sa budeme v určitých situáciách správať a konať rovnako, zostaneme stáť na mieste. Nepohneme sa dopredu a nedosiahneme cieľ.

Rozdiel medzi úspechom a neúspechom, medzi víťazom a porazeným, nie je v množstve problémov a prekážok, ktoré v živote musel prekonať. Rozdiel v živote úspešného človeka a toho neúspešného je iba v odpovedi na tieto prekážky. Tak vstaňte a urobte TO!

Prevezmime zodpovednosť za svoj život. Za to, v akej situácii sme a prečo sme sa tam dostali. Je jednoduché zvaliť vinu na osud, iných ľudí, nepriaznivú situáciu, ale hlavne je to pre nás pohodlné. Tak zostávame uzatvorení v kruhu „okolností“. Zbavujeme sa zodpovednosti a  máme pocit, že situáciu zmeniť nemôžeme, keďže sa necítime byť za ňu zodpovední. Sme za svoj život zodpovední. Sme tu sami za seba. Je naším rozhodnutím ako ho prežijeme  a čím naplníme. Niekedy je nutné riskovať neúspech, aby sa veci pohli dopredu. Preto buďme vytrvalí.

Môže vás zaujímať:

Ako poradiť a ako rady prijať? Vyskúšajte naše tipy!
Keď bolí nielen duša alebo Domáce násilie má mnoho podôb
6 tipov, ako si okamžite zlepšiť náladu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: