Ako nekričať na deti? Skúste jedno pravidlo!

Marika Koscelníková | 4. september 2020
Nekričte na deti

Poznáte situáciu, kedy už pohár trpezlivosti pretiekol a vy sa pristihnete, ako z plného hrdla vrieskate na deti?

Práve pri takejto príležitosti sa pristihla aj Dayna, bývalá učiteľka v škôlke. Neskôr sa však zamyslela, ako je možné, že doma dokáže na deti kričať a v škôlke jej to ani nenapadne, napriek tomu, že aj tu ju deti občas hnevali. 

Zamyslela sa nad dôvodmi svojho hnevu a zistila, že sa tak dialo preto, lebo deti nás hnevajú, deti nás nepočúvajú, deti nerobia, to čo by ste od nich práve očakávali... Je to stále o deťoch.

Kde sú rodičia v momente, keď kričia na deti?

A preto sa Dayna zamyslela nad tým, kde sú v týchto chvíľach rodičia? Zistila, že nie sú v blízkosti dieťaťa.

Pracujú, relaxujú alebo vykonávajú aktivitu, ktorá nie je spätá s dieťaťom. V škôlke ako učiteľka, pri akomkoľvek probléme, pristúpila k dieťaťu a vysvetlila mu, že hnevom alebo krikom nič nevyrieši, nikdy na deti nekričala cez celú triedu.

Tip ako na deti nekričať

Čo z toho vyplýva?
Namiesto toho, aby sme deťom opakovali dookola to isté, či kričali na ne cez celú miestnosť, zahanbovali ich, stačí, ak k nim podídeme bližšie. Dayna tento trik začala využívať aj doma a vždy, keď sa jej deti začínali dostávať spod kontroly, jednoducho k nim podišla bližšie.

Pokľaknite, alebo čupnite si pred dieťa a povedzte mu, čo (ne) má robiť. Bude to efektívnejšie, ako kričať cez celé ihrisko. Skúste.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: