5 chýb, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o pleť

Redakcia | 5. november 2023
5 chýb, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o pleť

Pekná tvárička nie je len o dobrých génoch, ale aj o starostlivosti, ktorú jej venujeme. Koľkokrát ste išli spať s riasenkou na očiach a zvyškami makeupu na tvári?

5 častých chýb, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o pleť

1. Odličovanie nechávate až na ráno

Že rozmažete líčidlá po vankúši, je to najmenej, horšie je, že pleť vďaka nečistotám nemôže počas noci dýchať a regenerovať sa. Ráno ju síce odlíčite, ale hneď opäť nalíčite, takže pleť nemá šancu odpočívať. V dôsledku toho je pokožka na tvári unavená, vysušená a dehydratovaná, a potom rýchlejšie starne a vznikajú vrásky.

Navyše sa môžu objaviť vyrážky, upchaté póry a rôzne nedokonalosti. Líčidlá na očiach zase môžu spôsobiť ich začervenanie a podráždenie. Ak sa naozaj ponáhľate, použite čistiacu pleťovú vodu alebo micelárnu vodu, s ktorými sa odlíčite raz-dva. 

2. Oči odličujete súčasne s pleťou tváre

Pri čistení pleti by ste sa mali najprv zamerať na odlíčenie očí, na ktorých býva najviac líčidiel. Ak to neurobíte, budete si po tvári nečistoty zbytočne a oveľa dlhšie rozotierať. Na odlíčenie je ideálne použiť špeciálny prípravok – odličovač očí, zvlášť, ak používate vodeodolnú riasenku.

Naneste ho na tampónik a na chvíľku priložte na riasy a očné viečko, aby sa líčidlá uvoľnili. Ľahšie a šetrnejšie sa potom budú dať zotrieť. Postupujte jemnými kruhovými ťahmi od vonkajšieho k vnútornému kútiku oka. Oči odličujte, kým nebude tampónik čistý. Až potom sa pusťte do čistenia pleti tváre.

3. Na pleť zbytočne tlačíte

V snahe dôkladne pleť vyčistiť, odstrániť vrstvu líčidiel a zvyšky mejkapu často na pleť tampónikom tlačíte. Pleť však pri čistení nemusíte nijako tlačiť ani drhnúť. Ak máte pocit, že sa nečistoty neuvoľňujú, pleť jemne navlhčite alebo na tampónik naneste väčšie množstvo čistiacej kozmetiky, aby po tvári lepšie kĺzal a nečistoty sa lepšie uvoľnili. 

4. Zabúdate na krk a dekolt

Hoci sa to nezdá, krk a dekolt vyžadujú rovnakú starostlivosť ako tvár – koža v týchto partiách je totiž veľmi jemná a ľahko sa na nej vrásky. I keď stačí starostlivosti venovať denne chvíľočku, väčšina žien tieto miesta ponecháva svojmu osudu. Následky sa však odstraňujú ťažko.

Pri čistení pleti používajte kozmetický tampónik a nečistoty jemne stierajte od brady smerom nadol. Potom pleť ošetrite vhodnou ošetrujúcou kozmetikou.

NIVEA ČISTIACE PLEŤOVÉ MYDLO PRE CITLIVÚ PLEŤ, Čistiaca pena na pleť Beauty & Fruity alverde dm drogerie, Mádara Makeup Remover, Davines SKIN REGIMEN GINGER CLEANSING OIL haircentrum
Na obrázku: NIVEA ČISTIACE PLEŤOVÉ MYDLO PRE CITLIVÚ PLEŤ, Čistiaca pena na pleť Beauty & Fruity alverde dm drogerie, Mádara Makeup Remover, Davines SKIN REGIMEN GINGER CLEANSING OIL haircentrum.

5. Pleť nemáte čistiť len večer

Večerné čistenie je pre zdravie a krásu pleti veľmi dôležité, a to i keď sa nelíčite. Na pleti sa počas dňa usadzuje prach, peľ a iné nečistoty z okolitého prostredia a ich odstránením umožníte pleti dýchať a lepšie vstrebávať výživné látky z ošetrujúcich prípravkov. Ale pleť je potrebné čistiť i ráno.

Počas noci pleť regeneruje, jej samočistiaci proces beží počas spánku na plné obrátky, takže je nevyhnutné vyčistiť ju a osviežiť aj ráno. Použite pleťovú vodu alebo tonikum, mastnú pleť môžete očistiť i umývacím gélom. Nezabúdajte ani na krk a dekolt. Až potom pleť ošetrite ošetrujúcim krémom a môžete sa pustiť do líčenia.

Volá aj vaša pleť v zime o pomoc?
Prečítajte si tiež:

Volá aj vaša pleť v zime o pomoc? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: