Písané písmo: Je vôbec ešte potrebné?

redakcia | 25. január 2018
Písané písmo: Je vôbec ešte potrebné?

Fínske školy prestanú deti učiť písané písmo. Do osnov sa po novom dostane písanie na klávesnici. Je písané písmo prežitkom?

Fínsko pripravuje výraznú zmenu vo svojom vzdelávacom systéme, keď sa deti prestanú povinne učiť písať písaným písmom a namiesto toho sa do oficiálnych osnov dostane povinné písanie na klávesnici. Upozornili na to fínske noviny Savon Sanomat.

Nahradí písanie na klávesnici písané písmo?

Nové osnovy definujú, akým spôsobom sa bude písanie na klávesnici vyučovať, aká úroveň jeho zvládania bude požadovaná, akým spôsobom sa budú deti prípadne učiť písať tlačené písmo a akými všetkými spôsobmi budú môcť písať na ostatných predmetoch zatiaľ nie je jasné.

Časť kritikov poukazuje tiež na to, že precízne písanie písaného písma cvičilo a zlepšovalo, okrem iného, jemnú motoriku detí. Pre deti, ktoré sa už nebudú učiť písať písaným písmom, tak odporúčajú viac kreslenia a iných činností trénujúcich tieto zručnosti a schopnosti. 

commenius skript

Písané písmo má svojich kritikov aj na Slovensku

Aj na Slovensku sa vedú diskusie o potrebe či zbytočnosti písania písaným spojitým písmom, ktoré sa učia prváci na školách. Niektoré školy si zvolili nový typ písaného nespojitého písma nazvaného Comenia Script.  Písmo sa viac podobá na tlačené písmo. Je čitateľnejšie a menej náročné na osvojenie.

Všetci, ktorý sme prešli klasickou výučbou písané písma a celý prvý ročník sme spájali krvopotne písmenká: koľkí z nás používajú toto písmo v praxi?

Trend je jasný. V mnohých európskych krajinách sa postupne  upúšťa od nácviku písaného písma prechádza sa na iné, funkčnejšie a praktickejšie formy vyučovania písma.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: