Aké sú prínosy dojčenia pre Vás a Vaše dieťa?

Medela | 28. jún 2022
Dojčenie Medela
foto: Medela

Vedeli ste, že dojčenie mnohými spôsobmi prospieva vášmu vlastnému zdraviu a pocitu pohody? Prospešné faktory sa u matiek začínajú prejavovať už po prvom dojčení.

Ako iste viete, materské mlieko je pre novorodencov a dojčatá tou najlepšou stravou. Dojčenie má pre dieťa veľa výhod, materským mliekom mu totiž podávate nielen potravu, ale taktiež ochranu. Vaše mlieko obsahuje množstvo živých látok, ako sú kmeňové bunky, biele krvinky, prospešné baktérie1 a ďalšie biologicky aktívne zložky vrátane protilátok, enzýmov a hormónov2.

Všetky tieto látky pomáhajú bojovať proti infekciám, predchádzať chorobám a prispievajú k normálnemu zdravému vývoju dieťaťa. Deti, ktoré sú prvých šesť mesiacov ich života výhradne dojčené, menej často trpia hnačkami a nevoľnosťami, ochoreniami žalúdka a čriev, chrípkou a nachladením, či dokonca infekciou uší, pľúc a áft3.

ZAUJÍMAVOSŤ: Vedeli ste, že pokiaľ dieťa alebo matka ochorejú, množstvo obranných látok v ich mlieku sa spravidla zvýši4? Dojčené dieťa sa pravdepodobne uzdraví rýchlejšie ako dieťa kŕmené dojčenskou výživou, pretože telo matky dokáže vytvoriť špecifické protilátky priamo na mieru danej infekcie, ktorá sa u dieťaťa prejavila.

Výhody dojčenia začínajú už po pôrode

Dojčenie však nie je prospešné len pre dieťa, ale aj pre matku. Pri dojčení zaplavuje telo matky tzv. „hormón šťastia a lásky“ (oxytocín). Už prvé prisatie novorodenca po pôrode pomáha stiahnuť maternicu a podporuje vylúčenie placenty. To vás môže ochrániť pred stratou veľkého množstva krvi a prípadnou anémiou z nedostatku železa5

Dojčenie napomáha Vášmu zdraviu

Oxytocín má tiež aj antidepresívny účinok. Tento zázračný hormón vám bude pomáhať cítiť sa pokojnejšie, zníži krvný tlak a hladinu stresu, ba dokonca počas obdobia dojčenia zvýši prah bolesti6. Čím dlhšie budete dojčiť, tým viac zdravotných výhod získate. Profesor Hartmann (svetovo uznávaný odborník na dojčenie zo Západoaustrálskej univerzity) hovorí: „Dojčenie znižuje celoživotné riziko srdcových chorôb a cukrovky 2. typu7,8. Každý mesiac dojčenia navyše taktiež znižuje riziko niekoľkých rôznych typov rakoviny prsníka, vaječníkov a maternice9,10.“

Dojčenie takisto zlepšuje mineralizáciu kostí, čo vo vyššom veku znižuje náchylnosť na osteoporózu a zlomeniny11. Dojčenie dokonca zvyšuje IQ matky12! Matkám sa totiž udejú v mozgu zmeny, ktoré spôsobia, že sú schopné niektoré úkony robiť efektívnejšie. A to sa oplatí!

Najlepšie jedlo za žiadne výdavky navyše

Akonáhle si dojčenie osvojíte, jeho pohodlie bude pre vás predstavovať obrovskú výhodu. Kedykoľvek bude mať dieťa hlad, jednoducho si odopnete podprsenku a dieťa bez problémov nakŕmite. Nemusíte nič miešať, chladiť, dezinfikovať. Mlieko je okamžite pripravené v dostatočnom množstve a ideálnej teplote. Dojčenie má takisto veľké finančné výhody - nemusíte kupovať žiadne umelé mliečne výživy a mesačne tak ušetríte množstvo peňazí. 

Dlhší spánok vďaka dojčeniu

Keď sa hladné dieťa v noci zobudí, dojčenie je istotne najrýchlejším spôsobom, ako ho nakŕmiť. Oxytocín a ďalšie hormóny, ktoré sa počas dojčenia vyplavia nielen u vás, ale aj u vášho dieťaťa, by vám obom dokonca mali pomôcť zase rýchlo zaspať, hneď ako dodojčíte13

Puto medzi matkou a dieťaťom

Hormón lásky oxytocín tiež pomáha tvoriť puto medzi matkou a dieťaťom. Vedci spájajú zvýšenú hladinu oxytocínu s „lepším materským správaním“. To sa prejavuje dlhším očným kontaktom, častejším hladením dieťaťa a rýchlejšou odozvou na potreby dieťaťa14 – práve preto sa oxytocínu hovorí hormón lásky! ♥

Ako mi dojčenie pomôže schudnúť?

A teraz tá najlepšia výhoda - dojčením môžete spáliť až 500 kalórií denne15! (Podobný výsledok by ste mali dosiahnuť aj pri odsávaní mlieka.) Je to ako keby ste si vyšli na hodinovú vychádzku na bicykli. Kalórie spálené počas dojčenia vám môžu pomôcť schudnúť kilogramy pribrané počas tehotenstva. Nie je to však hneď - musíte dojčiť dlhšie ako šesť mesiacov, aby ste pocítili nejaké zmeny na váhe.

Nedoceniteľný pomocník pri dojčení

V prípade, že si potrebujete od dieťaťa odskočiť, napríklad k lekárovi alebo do práce, ak máte príliš veľa mlieka v prsníkoch, vaše dieťa je spavé a nekŕmi sa tak často, alebo aj v prípade, že máte vlastného mlieka málo, môže byť pre vás skvelým pomocníkom odsávačka mlieka. Vďaka dobrej odsávačke si môžete odsávať prebytočné mlieko a zabrániť tak hromadeniu mlieka v prsníkoch a následnému zápalu, zamraziť si mlieko do zásoby a vždy mať rezervu, ak by ste si potrebovali niekam odbehnúť, alebo pri nižšej produkcii mlieka podporiť jeho tvorbu. 

Praktická elektrická odsávačka mlieka Medela Solo™ vám výborne poslúži či už doma, alebo aj na cestách. S dvojfázovou technológiou odsávania, vstavanou dobíjacou batériou a USB-C napájaním predstavuje najmodernejšiu generáciu odsávačiek, je efektívna a šetrná k prsnému tkanivu.

Ako využiť odsaté materské mlieko?

Dojčenie nie je pre deti prínosné iba po dobu prvých šiestich mesiacov. Čím dlhšie dieťa dojčíte, tým viac výhod získa – obzvlášť čo sa týka zdravia. A hoci po prvom polroku života dieťaťa začínate zavádzať aj tuhú stravu a dieťa už teda nie je len výhradne dojčené, svoje odsaté mlieko môžete využiť práve na prípravu zeleninových či ovocných príkrmov, kaší, omáčok či iných dobrôt pre vášho drobca. Určite mu tak príkrmy budú viac chutiť a voňať! 

SUPER TIP: Zmrazené odsaté mlieko môžete rozdrviť na malé kúsky, dať ho dieťatku do špeciálneho kŕmiaceho hryzadla a uľaviť tak jeho boľavým ďasnám pri prerezávajúcich sa zúbkoch!
Referencie
1. Bode L et al. It’s alive: microbes and cells in human milk and their potential benefits to mother and infant. Adv Nutr. 2014;5(5):571-573.
2. Ballard O, Marrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am. 2013;60(1):49-74.
3. Ladomenou F et al. Protective effect of exclusive breastfeeding against infections during infancy: a prospective study. Arch Dis Child. 2010; 95(12):1004-1008.
4. Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl Immunology. 2013;2(4):e3.
5. Sobhy SI, Mohame NA. The effect of early initiation of breast feeding on the amount of vaginal blood loss during the fourth stage of labor. J Egypt Public Health Assoc. 2004;79(1-2):1-12.
6. Uvnas-Moberg K, Petersson M. Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing. Z Psychosom Med Psychother. 2005;51(1):57-80.
7. Peters SAE et al. Breastfeeding and the risk of maternal cardiovascular disease: a prospective study of 300 000 Chinese women. J Am Heart Assoc. 2017;6(6):pii:e006081.
8. Victora CG et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet. 2016;387(10017):475-490.
9. Li DP et al. Breastfeeding and ovarian cancer risk: a systematic review and meta-analysis of 40 epidemiological studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(12):4829-4837.
10. Jordan SJ et al. Breastfeeding and endometrial cancer risk: an analysis from the Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium. Obstet Gynecol. 2017;129(6):1059-1067.
11. Wiklund PK et al. Lactation is associated with greater maternal bone size and bone strength later in life. Osteoporosis International. 2012;23(7):1939-1945.
12. Kinsley CH, Lambert KG. The maternal brain. Sci Am. 2006;294(1):72-79.
13. Uvnäs-Moberg K. Neuroendocrinology of the mother-child interaction. Trends Endocrinol Metab. 1996;7(4):126-131.
14. Britton JR et al. Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics. 2006;118(5):e1436-1443.
15. Dewey KG. Energy and protein requirements during lactation: Annu Rev Nutr. 1997;17:19-36.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: