Zvieratá a deti: kedy dieťa zvládne starostlivosť o zvieratko?

Renata Petříčková | 3. február 2017
Zvieratá a deti: kedy dieťa zvládne starostlivosť o zvieratko?

Všetci rodičia to dobre poznajú... „Mamííí, ocííí, ja chcem zvieratko!“ Keďže kúpiť zviera nie je rovnaké ako kúpiť rožok či nejakú hračku, nastáva veľké rozhodovanie a často aj spor medzi deťmi a rodičmi.

Zvieratko nie je hračka na krátku chvíľu

Rodičia väčšinou nie sú nápadom detí priveľmi naklonení, pretože si uvedomujú, že prevažná väčšina zodpovednosti za nového člena rodiny bude spočívať na ich pleciach. A mnohí si ešte pamätajú časy, keď úplne rovnako upierali pohľad na svojich vlastných rodičov. Čo si budeme nahovárať... Ako dlho vydržalo nadšenie zo šteniatka?

Smutné čísla z útulkov po vianočných sviatkoch a po prázdninách hovoria za všetko. Nevhodné darčeky sa potom stávajú evidenčnými číslami v útulku pre opustené zvieratá. Lenže zviera nie je možné odložiť vo chvíli, keď vás ako hračka prestane baviť. Zviera totiž vôbec nie je hračka, ale živý tvor, nová súčasť vašej rodiny.

Jedno pravidlo platí pre všetky zvieratá spoločne. Skôr ako sa pre nejaké rozhodnete, preštudujte si o vašom vysnenom kamarátovi čo najviac informácií. Knihy, časopisy, internet, to všetko sú zdroje, v ktorých môžete nájsť mnoho praktických rád a skúseností. Zviera musíme vybrať úmerne k veku dieťaťa a podmienkam domácnosti. Sedemročné dieťa sa nemôže starať o veľkú dogu alebo pytóna.

Aké zvieratko je vhodné pre deti s prihliadnutím na vek

Zvieratko pre predškoláka

Do troch rokov je detská starostlivosť o zvieratá skôr ďalšou zaujímavou činnosťou v rámci skúmania okolitého sveta, ale s príchodom do škôlky sa veľa zmení. Ako úplne prvé zvieratko sa deťom približne od troch rokov odporúča morča. Veľa vydrží, je trpezlivé, na starostlivosť nenáročné a možno ho naučiť mnohým kúskom. 
Rovnako korytnačky znesú aj nemotornejšie zaobchádzanie a dieťa môže asistovať pri kŕmení a čistení ich obydlia. Škrečky, myšky a andulky môžu za určitých okolností ublížiť, pohrýzť či poštípať, takže sú vhodné skôr pre staršie deti alebo iba pre manipuláciu pod pozorným dohľadom a starostlivosť, samozrejme, preberajú rodičia. 
Pre najmenších s alergiou na srsť sú vhodné bezsrsté morčatá, ale u nás sú zatiaľ vzácne. Vhodné sú aj korytnačky. Rybičky sú vhodné skôr na pozorovanie, ale tiež potešia.

Zvieratká vhodné pre školákov

Školáci už zvládnu samostatné nakŕmenie menších zvieratiek, morčiat, králikov, škrečkov, myšiek, vtáctva, mačiek aj psov... a s postupom času dokážu i čistenie akvária, podstielok. A keď už deti vedia čítať, na nič nečakajte a nenápadne im podstrčte knihy o zvieratách, bude im robiť radosť, keď vás budú môcť poučovať!

Rodičia alergikov môžu opäť siahnuť po bezsrstých variantoch hlodavcov, mačiek a psov. Do rozhodovacieho procesu však okrem vás a detí, či „ľudí od zvieratiek“, predsa len zaraďte aj alergológa dieťaťa. Niektorí odborníci totiž neodporúčajú ani bezsrsté varianty zvierat – závisí to totiž od typu alergie. Môže sa stať, že vám, žiaľ, povie „stop“ pre vaše rozhodnutie. 

Zvieratká pre deti od 12 rokov a vyššie

Staršie deti sú už schopné samostatne sa postarať o väčšinu malých domácich zvierat, stále je ale vhodný dohľad rodičov. 

Až v tomto veku môže pes považovať dieťa za autoritu, a tak je možné prenechať mu väčšiu časť starostlivosti o psa – kŕmenie a chodenie s ním von starší školák zvládne sám. 
Výber vhodného zvieraťa je už v tomto veku neobmedzený vrátane exotických hadov či jašterov. Deti v tomto veku majú záujem aj o cielený chov a rozmnožovanie. A radosť z malých rybičiek či rozmnožení pakobyliek je potom obrovská.   

Súžitie so zvieratkom má mnoho pozitív

Aspoň to tvrdia psychológovia. Pokiaľ dieťaťu citlivo vyberiete zvieracieho kamaráta úmerne jeho veku, potom mu určite prispejete dobrou prípravou do života. Pravidelný styk so zvieratami učí deti empatii, deti sa potom lepšie dokážu vcítiť do svojho okolia a známy je aj liečebný účinok – súžitie so zvieratami znižuje napätie a uvoľňuje stres.

Chovateľstvo učí deti tolerancii, pretože zviera zaberá kus spoločného životného priestoru, psík na prechádzke si chce robiť tiež aj to, čo má rád, nielen to, čo od neho jeho malý pán alebo malá pani vyžaduje. Domáci maznáčik potrebuje kus spoločného času, je potrebné sa mu venovať často aj vo chvíli, keď sa nám priveľmi nechce.

Prečítajte si: Ako sa dieťa učí empatii

Zvieratko v úlohe kamaráta môže byť veľmi prospešné u jedináčikov, ktorým chýba tajný spojenec, niekto, s kým môžu zdieľať radosti aj starosti.

Možno bude mať vaše dieťa príležitosť vidieť, ako prichádzajú na svet mláďatá, a to je dobrá príležitosť na rozhovor o zrode nového života nielen u zvierat. Malý chovateľ ale uvidí aj druhú stranu tejto mince.

Každé zvieratko musí umrieť a tento nezvratný kolobeh života a smrti dieťa chápe trochu inak ako my dospelí. Záleží od veku, či mu vysvetlíme, že morčiatko odišlo do morčacieho nebíčka, alebo sa so starším dieťaťom porozprávame vážnejšie. 

Starostlivosť o zvieratko predstavuje kus práce

Zaobstarať si zviera a vytvoriť mu vhodné podmienky nie je len tak. Nutnosť pravidelnej starostlivosti o domáceho miláčika učí dieťa zodpovednosti za iného tvora. Samozrejme, rodičia musia počítať s tým, že dieťa ako ošetrovateľ nemôže pracovať na sto percent a veľmi často je potrebné prevziať starostlivosť na seba.

Dôležitou súčasťou každodenného režimu je kŕmenie. O kŕmení jednotlivých maznáčikov si budeme hovoriť v ďalších dieloch tohto seriálu, na úvod snáď upozorním, že s ohľadom na zdravie zvieraťa je vhodné zvoliť kvalitné krmivo. Domáce zvieratá nie sú „dojedači zvyškov z rodinného stola“. A kvalitné krmivo niečo stojí, aj s tým je potrebné pri výbere zvieratka počítať. 

Každá potrava raz útroby zvieraťa opustí, mačka bude potrebovať svoje WC, hlodavec a andulka podstielku a pes potrebuje chodiť von. A práve vychádzky so psom niekoľkokrát denne, často aj o jedenástej v noci, sa stávajú problémom, kvôli ktorému končí pes často kdekoľvek inde, len nie tam, kde si ho zaobstarali.

Menšie plemená je možné naučiť na mačaciu podstielku alebo na noviny, ale ide aj o pravidelný pohyb, ktorý pes nutne potrebuje, aby zostal zdravý na tele aj na duchu. Rovnako ako ľudia, aj zvieratá sa musia starať o svoj zovňajšok. Najmä tým roztomilo chlpatým je potrebné občas pomôcť. Psy sa musia pravidelne česať a rovnako aj mačky či napríklad morčatá. Táto činnosť deti obyčajne baví a robia ju ochotne a často. 

Veľkým zásahom do rodinného rozpočtu môžu byť návštevy u veterinára. A zviera pritom nemusí byť vôbec choré. Ako zodpovední majitelia sa budete riadiť očkovacím kalendárom toho-ktorého druhu a ten následne dodržiavať. A pravidelné očkovanie a odčervovanie odčerpáva financie z peňaženky každý rok.

Podceňovať význam očkovania napr. proti besnote je nezodpovedné, a to najmä u psov, kde hrozí nebezpečenstvo pohryzenia druhého človeka. Ale aj u mačiek je dôležité, hoci sa to na prvý pohľad nezdá, a to aj v prípade, že mačka celý svoj život žije v byte.

Nákazu si môžete priniesť na nohaviciach napríklad z prechádzky v parku či lese. Aj keď je to riziko veľmi malé, stále existuje a smrteľná choroba pod menom besnota môže skončiť mučivou smrťou aj u človeka. Pokiaľ ju človek prežije, máva často doživotné mozgové následky.

Veterinárna starostlivosť je vykonávaná podľa iných meradiel ako je tá naša lekárska. My si platíme poistenie, a teda máme časť zdravotníckych úkonov zadarmo. Veterinári si účtujú každý úkon, vakcínu aj injekciu, ktorú požijú, a platíme ju v hotovosti. Zabudnúť nesmieme ani na poplatky za psa, ktoré sa vo väčších mestách pohybujú aj okolo 33 Eur na rok. 

Prečítajte si: Keď dušička ide do neba
Zviera je súčasťou nášho domova a je potrebné si uvedomiť, že nežije vo svojom prirodzenom prostredí. Hoci je po mnohé generácie domestikované, stále má svoje inštinkty. Nebaví ho sledovať televíziu, hrať piškvorky alebo počúvať rádio. Musíme mu nahradiť stratenú zábavu.

Pre psa sú to dlhé prechádzky a hry, pre mačku si zas musíme rezervovať chvíľky na bláznivé behanie po byte so špagátom a mašličkou, či na hádzanie plyšovými myškami. Ale aj učenlivé hlodavce, ako sú krysy, morčatá a škrečky, sa často nudia.

A tak je potrebné im vymyslieť zábavu – točiaci sa kolotoč do klietky, preliezačky, a niektoré sú schopné i malého výcviku, pribehnú na zavolanie. Čím vyššiu inteligenciu váš maznáčik má, tým väčšiu energiu budete musieť vydať na jeho zabavenie. 

A ešte jedno upozornenie rodičom – zviera váš krásne zariadený byt väčšinou nejako poznamená. Hlodavce aj pri najlepšej starostlivosti budete trochu cítiť, pes po daždi tiež práve nevonia a občas ruší svojím štekaním, mačka si možno skúsi brúsiť pazúry na nových tapetách a papagáje sú povestné svojím rozhadzovaním kŕmenia široko-ďaleko.
Jednoducho domácnosť so zvieraťom sa musí upratovať o niečo častejšie ako domácnosť, v ktorej žiadny chlpáč či operenec nebýva.

Mesto verzus dedina

Deti žijúce na dedine to majú v mnohom oveľa jednoduchšie. Väčšinou sa už narodia do prostredia plného mačiek, psov, zajacov a sliepok. A pokiaľ majú ešte väčšie šťastie, tak dôverne poznajú aj kozy, ovce, prasiatka alebo dokonca kone.

Ich túžby po zvieratách sú teda často splniteľnejšie. Vybrať si toho správneho psa do domu so záhradou je jednoduchšie ako psa do malého bytu. Ale neznamená to, že ani dieťa z domu s obrovskou záhradou a stádom zvierat v pozadí nezatúži napríklad po akváriu.

Deti v meste sú obmedzené veľkosťou svojho životného prostredia. Kôň sa na balkón naozaj nezmestí – a slzičky sú na ceste... Existujú síce možnosti ustajnenia koní u súkromných majiteľov, kedy svojmu koňovi „iba“ platíte pobyt a jedlo. Ale nie vždy to deti uspokojí. Občasná vychádzka počas víkendov nie je to isté, ako mať koňa doma každý deň. A tak prichádzajú na rad skromnejšie želania, psy, mačky, morčatá, rybičky...

Aké zvieratká sú vhodné pre alergikov?

Ani alergia nemusí byť hneď dôvodom, prečo dieťaťu zakazovať zviera. Navyše neustále poukazovanie na jeho zdravotný stav môže v detskej dušičke vypestovať nízke sebavedomie a pocit, že za nič nestojí, keď kvôli nemu nemôžu mať doma psíka...

Určite za to stojí zistiť, na čo presne je dieťa alergické, a odborný lekár následne vie poradiť, aké zvieratko áno a aké nie. Tradične sa alergikom odporúčajú korytnačky, hmyz či rybičky. Ale čo si budeme nahovárať, s tými sa veľmi nepomaznáme. 

Bezsrstý pes aj mačka  stoja až niekoľko stoviek eur a vyžadujú väčšiu starostlivosť o zovňajšok ako ich kolegovia so srsťou. Nie je však dôvod sa vzdávať, ale je potrebné dobre poznať zdravotný stav a primerane tomu vybrať zvieracieho kamaráta.

Ak dieťa alergické nie je, nie sú ani dôvody na obavy. Samozrejme, existuje možnosť, že sa alergia prejaví, až keď je zviera už členom vašej rodiny, a potom je potrebné sa s ním rozlúčiť a darovať ho do dobrých rúk niekomu inému.

Prečítajte si: Canisterapia: terapia psom aj pre hyperaktívne deti

Kam pre zviera zájsť?

Možností je mnoho. Asi všetky deti tradične veľmi rady navštevujú obchody so zvieratami. Nadšene vydržia pozorovať rybičky, morčatá i hady a veľmi rýchlo sa pre všetko nadchnú. 

Pri kúpe v obchode ale musíme dávať pozor na zdravie zvierat, a to od rybičiek až po malých operencov. Niekedy tu môžete zohnať aj mačiatka a šteniatka, ale osobne by som asi odporúčala ich nákup priamo od chovateľov. 

Vonkajšie trhy či akcie so zvieracou tematikou sú tiež veľkým lákadlom. Práve tu človek najľahšie podlieha túžbe odniesť si chlpaté šteniatko... Lenže tieto zvieratá sú obyčajne úplne bez záruky a o ich stopercentnom zdraví tiež možno pochybovať.

Darčeky od kamarátov, susedov či príbuzných sú príjemné. Teda, ak si dieťa domov nečakane neprinesie mladého veľhada kráľovského, pretože kamarátovi sa premnožili.

Najspoľahlivejšou cestou k novému členovi domácnosti sú profesionálni chovatelia. Kontaktovať ich môžete z inzerátov, na internete je veľa tematických stránok a chovateľských staníc. Pre kúpu psa alebo mačky je to najlepšia cesta.

Cena takéhoto zvieraťa je síce vyššia, a to aj v prípade, že je bez preukazu pôvodu (tzv. „bez papierov“), ale tu je stopercentná záruka jeho dobrého zdravia a väčší predpoklad, že pochádza z dobrého prostredia. Ale sú aj „tzv. chovatelia“, preto si pri kúpe určite vypýtajte doklad o predaji, na základe ktorého zviera môžete „reklamovať“.

Samozrejme, vaša cesta môže viesť aj tam, kde niektoré zvieratá bohužiaľ končia. Aj keď možno by sa patrilo povedať našťastie... Hovoríme o útulku. Tam čaká veľa psov a mačiek, každý z nich má za sebou možno nepeknú skúsenosť s ľuďmi a to ich môže poznamenať.

Namiesto prítulného vďačného psa si môžete domov priniesť chronického „zbeha“ a rezervovaný kocúr nebude mať náladu tráviť s vami večery doma, pretože bol zvyknutý na nočné výpravy von. V tomto prípade je vhodné poradiť sa s personálom útulku, ktorý dokáže časť povahy zvieraťa odhadnúť a odporučiť vhodného adepta práve pre vašu rodinu.

TIP MAMA a ja 

Keď budete počuť detskú žiadosť o nejaké zvieratko, vezmite si doma napríklad knihu Malý princ a prečítajte si pasáž, v ktorej sa píše „...navždy sa stávaš zodpovedným za to, čo si k sebe pripútaš“. Veľká pravda, ktorá platí nielen vo vzťahu človek – zviera.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: