Mami, ja chcem zvieratko

Redakcia | 7. október 2021
Chcem zvieratko

Prosíkajú vaše deti o psíka či mačičku? Pri predstave každodennej starostlivosti o potenciálneho nového člena domácnosti vás môžu obchádzať mrákoty... Áno, domáci miláčik vyžaduje čas a starostlivosť. Jeho prítomnosť vo vašej rodine však môže mať oveľa viac pozitív, ako si viete predstaviť.

Je množstvo oblastí, v ktorých môže domáce zvieratko pomôcť dieťaťu rozvíjať sa.

Vedomosti a učenie

Holly Glomskiová (ext. zdroj Holly Glomskin), manažérka Pingree Farms v Detroite hovorí, že na to, aby ste boli dobrým chovateľom zvierat, musíte  študovať a skúmať svoje zviera. Kľúčovými zručnosťami sú tu znalosť biológie vášho zvieraťa a vedomosti o tom, aká strava je preň najlepšia.

„Ak sa chcú deti dobre starať o svojich domácich miláčikov,“ hovorí Glomskiová, „musia sa najprv stať bádateľmi.“ To znamená, že vaše dieťa by sa malo vždy pýtať a skúmať. Keď sú deti v mladšom veku vedené k tomu, aby sa učili o svojich miláčikoch – a robili vlastné výskumy – v dlhodobom horizonte im to pomôže uplatniť tieto vedomosti v škole či neskôr v práci.

Zodpovednosť

To je jedna z hlavných výhod domácich miláčikov s dopadom na vývin dieťaťa – pretože bez zodpovedného majiteľa nemôže domáce zviera prežiť. Ako hovorí Glomskiová: „Nie sú žiadne dni voľna, pokiaľ ide o chov zvierat, pretože sa staráte o živú bytosť, ktorá je od vás závislá po celý život.“

Tieto povinnosti siahajú od zabezpečenia toho, aby sa zvieraťu podávalo správne množstvo jedla a vody v správnom čase, až po to, aby dieťa psíka vyvenčilo, alebo vyčistilo toaletu pre mačky, či klietky pre iné zvieratá.

Empatia

Mať domáceho maznáčika prináša aj vnímanie jeho potrieb a emócií, čím sa vytvára medzi zvieraťom a dieťaťom puto. „Aké čistejšie spojenie môžete mať ako kontakt s domácim miláčikom?“ konštatuje Glomskiová, ktorá zdôrazňuje dôležitosť porozumenia iným živým tvorom, ktoré nehovoria ľudskou rečou.

Zvieratá majú úžasnú schopnosť prejaviť empatiu, a to obzvlášť voči deťom.  A naopak, deti sa dokážu učiť empatii práve tým, že sa pokúšajú vcítiť do tvora, ktorý nedokáže rozprávať ich rečou.

domáce zvieratko

Dôvera

Starostlivosť o domáce zvieratko môže rôznymi spôsobmi budovať aj dôveru – rodičov vo svoje deti, ale aj vlastnú sebadôveru u detí. Ak sa deti dokážu dobre starať o svoje zvieratko, môže to zvýšiť dôveru rodičov v ich schopnosti. Môže to tiež znamenať, že sú pripravené na väčšie životné výzvy.

Medzi zvieraťom a dieťaťom sa tiež buduje dôvera. Domáci miláčik môže naučiť vaše dieťa dôverovať zvieratám ako takým, sebe samému a budovať i dôveru, ktorú si prenesie do ďalších vzťahov.

Zdravie

Boli vykonané rôzne štúdie, ktoré ukazujú na to, že zvieratá majú pozitívny vplyv na duševné zdravie ľudí. „Mať zviera zvyšuje u človeka pocit šťastia,“ hovorí Glomskiová.

Jednou z najväčších výhod, prečo mať doma zvieratko, je to, že dieťa ho má pri sebe aj vo chvíľach, keď sa cíti osamelo alebo potrebuje spoločníka. Zvieratá však môžu pomôcť aj v oblasti fyzického zdravia. Psík sa potrebuje vyvenčiť a poprechádzať a mačky tiež potrebujú pohyb, skákanie a behanie za hračkou a pod. Toto pomáha aj deťom pridať si do svojej rutiny zábavné cvičenie.

Trpezlivosť

Učenie (alebo výcvik) domáceho maznáčika je ďalšou klasickou zodpovednosťou, ktorú môžu prevziať deti – a vyžaduje si to veľa trpezlivosti. Glomskiová hovorí, že dieťa musí byť trpezlivé a musí pochopiť, že odborná príprava zvieratka, napr. psíka, si vyžaduje čas a opakovanie, či už ide o naučenie sa chôdze na vôdzke alebo učenie sa akýchkoľvek trikov.

Tento proces tiež učí deti, ako byť trpezlivejší aj v iných sférach života, napr. v škole alebo v budúcom zamestnaní. Podľa Glomskiovej čelia dospelí vo svojich životoch mnohým odlišným názorom a rozporom, dostávajú sa do kontaktu s rôznymi typmi ľudí. Práve trpezlivosť je kľúčom k tomu, aby sme dospeli k spolužitiu a vzájomným dohodám.

chcem zvieratko

BENEFITY domáceho miláčika

Portál psychologytoday.com (ext., zdroj psychologytoday.com) uvádza výsledky výskumov podľa  prehľadu 22 štúdií o vplyve domácich zvierat na vývin dieťaťa, ktorý priniesol prekvapivé zistenia. Autori dospeli k záveru, že život s domácimi zvieratami je spojený s vyššou sebaúctou, lepším kognitívnym vývinom a sociálnymi zručnosťami.

Čo je na živote s domácimi miláčikmi najlepšie? 

  • znižujú stres,
  • poskytujú sociálnu podporu,
  • sú dieťaťu spoločníkom,
  • vplývajú na zlepšenie komunikačných schopností detí. 

Výskum spoločnosti RAND Corporation, testoval rodiny s najmenej jedným dieťaťom vo veku od 5 do 11 rokov. Rodičom bola položená séria otázok týkajúcich sa fyzického a duševného zdravia ich detí. Do štúdie boli zahrnuté údaje od 5 191 detí; 2 236 žili v domácnostiach so psom alebo mačkou a 2 955 žili v domácnostiach, ktoré nemali žiadne zvieratá. Deti  majúce domácich miláčikov dosiahli lepšie výsledky vo viacerých oblastiach. 

U detí, ktoré mali zvieratko, sa zistilo:

  • lepšie zdravie
  • väčšia miera poslušnosti
  • viac fyzickej aktivity
  • menšia náladovosť
  • menej problémov so správaním
  • menej problémov s učením

Rozhodnutie, či dieťaťu zaobstarať zvieratko, je však vždy na vás. Dieťa nemôže prevziať za zviera, akokoľvek je malé a nenáročné, zodpovednosť. Ak naberiete odvahu a rozhodnete sa pre nového člena vašej rodiny, určite po čase uvidíte, ako mu vaše dieťa bude učiteľom, priateľom i spoločníkom.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: