10 dôvodov, prečo podľa vedcov kúpiť deťom zvieratko

Michaela Klamová | 17. marec 2024
10 dôvodov, prečo podľa vedcov kúpiť deťom zvieratko

Vedeli ste, že deti, ktoré majú problémy s rečou alebo sa hanbia hovoriť pred ostatnými, často hovoria so svojimi zvieracími miláčikmi? A nielen to!

10 dôvodov, prečo podľa vedcov kúpiť deťom zvieratko

Deti dokážu byť v presvedčovaní, prečo si kúpiť zvieratko, veľmi vytrvalé. Rodičia sú vo svojom odmietavom postoji ale často vytrvalejší a majú poruke aj kopu dobrých argumentov.

Mami, ja chcem zvieratko
Prečítajte si tiež:

Mami, ja chcem zvieratko

Na pomoc deťom sa postavili vedci a prinášajú vedecky podložené argumenty, prečo je dôležité a prínosné mať domáceho miláčika.

  1. Starostlivosť o zvieratko učí deti zodpovednosti. Tu je pre rodičov dôležité slovo „učí“, nečakajte teda, že vaše dieťa sa zmení na spoľahlivú a zodpovednú bytosť mávnutím čarovného prútika.
  2. Kontakt so zvieraťom znižuje stres a úzkosť u detí aj dospelých. Pri hladkaní psa alebo mačky sa uvoľňuje oxytocín, hormón pozitívnych emócií a relaxácie. Hladina stresového hormónu kortizolu sa, naopak, prítomnosťou domácich zvierat znižuje.
  3. Pes povzbudzuje deti k fyzickej aktivite. Pravidelné prechádzky, spoločné behanie či rôzne hry pomáhajú deťom byť v pohybe a udržať si zdravý životný štýl.
  4. Deti, ktoré majú problémy s rečou alebo sa hanbia hovoriť pred ostatnými, často hovoria so svojimi zvieracími miláčikmi. To im pomáha zvýšiť sebavedomie a rozvíjať reč.
  5. Prítomnosť domácich zvieratiek bola spojená so zlepšením nálady a celkovej psychickej pohody.
  6. Niektoré výskumy naznačujú, že skoré vystavenie sa domácim zvieratám môže pomôcť znížiť riziko vzniku alergií a astmy u detí, ale aj predísť vzniku alergií v neskoršom veku.
  7. Vďaka zvieratám sa dieťa prirodzene učí o biológii. Pozoruje životný cyklus zvieraťa, jeho správanie či potreby a učí sa tak o svete prírody.
  8. Ak prenecháte deťom zodpovednosť za starostlivosť zvieratká, môže to pomôcť zvýšiť ich sebavedomie.
  9. Zvieratá sú skvelí spoločníci, najmä v náročnejších životných situáciách, ako je napríklad sťahovanie sa či rodinné problémy.
  10. Interakcia so zvieratami pomáha deťom rozvíjať dôležité emocionálne a sociálne zručnosti. Prispievajú tiež k rozvoju empatie a súcitu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: