ZNAMIENKA u detí: Vybrať či nevybrať?

Michaela Múdra | 29. júl 2021
znamienka u detí

Nevinne vyzerajúcu bodku máte pod nepretržitým drobnohľadom. Vidíte, ako rastie, tmavne a dúfate, že to nič nie je.

Možno ste si to neuvedomili, ale narodilo sa bez nich. Viete to, lebo máte napozeraný každý centimeter jeho kože. O to viac spozorniete, ak na malom telíčku objavíte prvé materské znamienko. Nebodaj v lete, po slnkom zaliatom víkende. Nevinne vyzerajúcu bodku máte pod nepretržitým drobnohľadom. Vidíte, ako rastie, tmavne a dúfate, že to nič nie je. Ale čo ak...?

Odborník Mama a ja: MUDr. Michaela Blaško, PhD., dermatologička
znamienka u detí

Malá veľká záhada

Len dve až tri percentá bábätiek prichádzajú na svet s materským znamienkom.

„Pigmentové znamienka, odborne nazývané melanocytové névy, sú pomerne bežný nález v detskej populácii, no majú svoje špecifiká,“ hovorí dermatologička Michaela Blaško. Najvýznamnejší vplyv na ich počet a lokalizáciu má slnečné žiarenie. Presnejšie jeho intenzita a frekvencia, s ktorou sa pokožky dotýka.

„Deti svetlého fototypu – so svetlou pokožkou, svetlými vlasmi a s modrými očami, ktoré žijú v tropických oblastiach, majú tendenciu k vzniku vysokého počtu znamienok už v skorom veku. Nie je výnimočné, že v pätnástich rokoch ich majú na tele aj päťdesiat. Oproti tomu deti, ktoré žijú v miernom podnebí, môžu mať v dvadsiatich piatich rokoch len dvadsaťpäť znamienok,“ pokračuje lekárka.

No odpoveď na otázku, prečo vlastne znamienka vznikajú a akú majú funkciu, by ste hľadali márne. Ľudstvo ju zatiaľ nepozná. Preto sa neškodné bodky neraz objavia aj tam, kde slnko nechodí. A kde ich nečakáme. Napríklad na slabinách či na zadočku, ktorý takmer stopercentne chráni plienka. Alebo aj na dlaniach či chodidlách, kde vyskakujú najmä ľuďom s tmavším fototypom. 

Jedno, dve, desať znamienok

Niekoho znamienko ozdobí už po pár mesiacoch života, iného v roku, dvoch, troch... Pozrite sa na seba, lebo predispozícia na vznik znamienok sa čiastočne dedí. Kým váš drobec oslávi desiate narodeniny, bude ich mať na telíčku asi dvadsať až štyridsať. Ak je všetko v poriadku, nebudú mať v priemere viac ako centimeter a budú zreteľne ohraničené. Ich počet vyvrcholí v tretej dekáde života, potom budú postupne zanikať.

„Najvyšší počet névov sa objavuje u detí druhého fototypu, teda tých so svetlou kožou a s tmavými vlasmi. Ich výskyt vyvrcholí v jedenástom až dvanástom roku života. Získané pigmentové znamienka u detí zvyknú vyzerať rovnako, akoby boli naklonované. S pravidelnými okrajmi a rovnomernou pigmentáciou,“ opisuje doktorka Blaško bodky, ktorých sa netreba obávať. Ale ani ich podceňovať.

„Ideálna forma preventívnej kontroly znamienok je u detí, podobne ako u dospelých, celotelové dermatoskopické vyšetrenie ručným dermatoskopom raz do roka,“ odporúča dermatologička, podľa ktorej si však určité znamienka vyžadujú špeciálnu pozornosť. Najmä tie vrodené a veľké.

Vybrať či nevybrať znamienko?

Zhubná rakovina kože nie je typicky detská diagnóza. Strašiak menom melanóm vám však vie pokaziť radosť z leta. „Asi 0,5 % melanómov vzniká počas prvých dvadsiatich rokov života a len 0,05 % do desiatich narodenín. Zvýšené riziko vzniku melanómu môžeme predpokladať u detí, ktorým za život vzniklo viac ako päťdesiat znamienok, u detí svetlých fototypov, ako aj u detí z rodín, kde sa rakovina kože už vyskytla,“ hovorí dermatologička o riziku, ktoré naozaj nie je vysoké.

Z desaťtisíc nevinných znamienok sa na zhubný melanóm zvrhne štatisticky len jedno. No aj to je pre zodpovednú matku viac než dosť. Nebudete predsa riskovať. Ale nemali by ste to ani preháňať a žiadať od lekára, aby vaše dieťa znamienok radšej zbavil. „Preventívne odstraňovanie znamienok nemá význam aj preto, že viac ako polovica melanómov vzniká ‚de novo‘, teda už rovno vzniknú zhubné,“ zdôrazňuje doktorka Blaško význam každoročných preventívnych kontrol.  

Tri roky bez slnka

Detská koža má síce rovnaký počet vrstiev ako koža dospelých, no je tenšia a jemnejšia. Potné a mazové žľazy sú u detí menej aktívne než u dospelých, takže ochranný hydrolipidický film a kyslý plášť, ktorý vytvárajú, sú stále relatívne slabé. Detská pokožka citlivejšie reaguje na vonkajšie vplyvy, preto potrebuje špeciálnu starostlivosť a ochranu.

„Dieťa do troch rokov by sa vôbec nemalo vystavovať priamemu slnku,“ zdôrazňuje lekárka, podľa ktorej je spálenie v detstve zvlášť závažný faktor pri vzniku rakoviny kože v budúcnosti. Koža totiž na horúce zážitky nezabúda a práve v detstve si ich užije viac než dosť. Alebo vaše dieťa netrávi väčšinu dňa vonku? „Aj preto je extrémne dôležité deti chrániť pred UV žiarením – pobytom v tieni, vhodným fotoprotektívnym oblečením, slnečnými okuliarmi, klobúkom a v neposlednom rade aplikáciou vhodných  krémov či mliek s vysokým SPF 50,“ radí lekárka siahnuť po prípravkoch s fyzikálnymi filtrami.

Pozostávajú  z anorganických častíc, ktoré odrážajú a rozptyľujú UV žiarenie. Fungujú ako zrkadlo. Oxid zinočnatý a oxid titaničitý nevsakujú do kože, ostávajú na jej povrchu, čím sa znižuje aj riziko vzniku kontaktných a alergických reakcií.

Šiesty zmysel nad zlato

Podčiarknuté a spočítané, každé materské znamienko si zaslúži vašu pozornosť. A chladnú hlavu. „Spozornieť treba obzvlášť pri výrazných zmenách pôvodných znamienok, ako je mokvanie, zmena sfarbenia, rýchly rast, tvorba zápalu či šupín...

Na pozore sa majte aj pri každom novotvare – teda novovznikajúcom znamienku, ktoré sa buď vizuálne líši od tých, ktoré už dieťa na tele má, alebo sa vám skrátka intuitívne nepozdáva,“ radí doktorka Blaško počúvať svoj šiesty, materský zmysel. Pri podozrení sa oplatí znamienko nielen sledovať a fotiť každý deň – ideálne pri rovnakom svetle –, ale so získanými informáciami aj navštíviť dermatológa. Pokoj a istota, že je všetko v poriadku, je na nezaplatenie. 

Pigmentové névy sa hodnotia podľa ABCDE kritérií:

  • Asymetry – asymetria – Je znamienko pravidelne okrúhle alebo oválne?
  • Border – okraje – Má ostro ohraničené okraje?
  • Color variability – farba – Má jeden odtieň alebo viac farieb – svetlejšie a tmavšie miesta?
  • Diameter – priemer – Má priemer väčší ako pol centimetra?
  • Evolving – vývoj – Vyvíja sa rýchlo, mení tvar, farbu, začína sa lesknúť, vystupuje z povrchu, šupinatie, zapaľuje sa? Pričom rýchlosť zmeny je veľmi relatívna a individuálna.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: