Zápal priedušiek u detí

PaedDr. Dagmar Baluchová | 19. apríl 2017
Zápal priedušiek u detí

Patrí medzi najčastejšie diagnostikované ochorenia dýchacích ciest u detí do 5 rokov. Znížená imunita, nástup do škôlky, predispozícia alergie či astmy...

To všetko sú faktory, ktoré tomuto ochoreniu nahrávajú. Ako mu predchádzať, príp. ako ho liečiť? Piť alebo nepiť mlieko, ak má dieťa zapálené priedušky? 
Hoci si to neuvedomujeme, žijeme, lebo dýchame. Dýchací proces prebieha v našich pľúcach neustále. Ak ho však niečo ohrozí, dýcha sa nám ťažšie, čo sa podpisuje na kvalite života

Ako sa delia dýchacie cesty?

horné  − nos, nosová dutina, prínosové dutiny, nosohltan, hrtan, uši
dolné − priedušnica, priedušky, pľúca

Čo sú priedušky?

Medzi časté ochorenia dýchacích ciest patria zápaly priedušiek (bronchitída). Priedušky tvoria dolnú časť dýchacích ciest, sú akousi bránou k pľúcam. Výstelka priedušiek je riasinkovitá.

Práve riasinky napomáhajú dýchacím cestám zbavovať sa prachu a mikroorganizmov. Ak sa však objaví zápal, sliznica sa zdurí, nahromadí sa hlien, ktorý pokryje výstelku a bráni riasinkám v ich rozpínaní. Hlien sa „potrebuje“ dostať von, a tak začína kašeľ, ktorý je typickým znakom bronchitídy.  
Prečítajte si: Nekašlite na kašeľ! Tipy a babské rady, ktoré musíte vedieť!

Ako vzniká zápal priedušiek?

Zápal priedušiek je pomerne dobre „čitateľný“. Dieťa spočiatku kašle sucho, dráždivo, no postupne ochorenie prechádza do hlienovitého kašľa. Nechutenstvo, ťažkosti s dýchaním, zvýšená teplota sú ďalšou časťou typického obrazu ochorenia.

Rodičia robia chybu, ak po vyslovení diagnózy „zápal priedušiek“ okamžite žiadajú pediatra o antibiotiká. Udáva sa, že až takmer 95 % diagnostikovaných bronchitíd má vírusový pôvod, na ktorý je ATB liečba neúčinná.

Ochorenie môžu vyvolať vírusy chrípky, rinovírusy ap. Ak má ochorenie bakteriálny pôvod, môžu za tým byť streptokoky, ale aj mykoplazmy, chlamýdie ap.

Bronchitída sa často vyskytuje ako vedľajší prejav iného ochorenia. Napr. dieťa má najprv nádchu a nedostatočným vyfúkaním nošteka a nedostatočnou liečbou sa hlien dostáva do dolných dýchacích ciest a spôsobuje zápal.

Avšak aj samotné priedušky môžu byť zasiahnuté vírusom alebo baktériami a choroba prepukne bez spomínaných príznakov. Obzvlášť to platí u alergikov.

Bronchitída môže prerásť do zápalu stredného ucha, prínosových dutín či pľúc. Na vznik a priebeh ochorenia môže mať vplyv aj to, ak napr. dieťa vdýchlo cudzie teleso, má reflux alebo cystickú fibrózu.  

Prečítajte si: Zápal stredného ucha: Z nevinného soplíka aj strata sluchu

Diagnostika bronchitídy

Lekár pri podozrení na bronchitídu:
  • vyšetrí pomocou stetoskopu dýchacie cesty
  • urobí krvný obraz
  • na zistenie bakteriálnej infekcie vykoná z kvapky krvi CRP vyšetrenie
  • dá urobiť röntgen dolných dýchacích ciest
  • pri akútnych formách je možné dať vyšetriť aj hlien a urobiť výtery z nosa a hrdla

Ako sa lieči zápal priedušiek?

Najprv treba pátrať po príčine. Ak je zápal vírusový, antibiotiká nezaberú, liečia sa sprievodné symptómy, a to: 

  • proti vysokej teplote nad 38,5 °C podávame lieky proti horúčke – antipyretiká
  • na vykašliavanie hlienu kvapky alebo sirupy z radu mukolytík
  • do nosa kvapky na zvlhčenie sliznice

Až v prípade, ak pretrvávajú horúčky, klinický stav chorého sa nelepší a výsledky odberov potvrdzujú bakteriálnu (spolu)infekciu, nasadzujú sa antibiotiká. 

Z režimových opatrení sú dôležité:
  • dostatok tekutín (pre malé deti sú vhodné bylinkové čaje, vývary...)
  • zdravá vyvážená strava, u malých detí skôr redšej konzistencie
  • vetranie a zvlhčovanie vzduchu
  • u dojčiat polohovanie
  • veľa spánku a oddychu
  • u detí obmedziť pohyb vonku a v kolektíve
  • z  potravinových doplnkov (po porade s lekárom) je pri liečbe zápalov vhodný napr. vitamín C, E, echinacea
  • u dojčiat a malých detí sú účinné masáže hrudníka s použitím napr. eukalyptového oleja 

Kedy je nutná hospitalizácia

Keďže malé deti nedokážu hlien v zapálených prieduškách dostatočne vykašliavať, hrozí im zúženie (obštrukcia) dýchacích ciest s rizikom udusenia. Rýchle zhoršenie klinického stavu je preto dôvodom na hospitalizáciu

Prečítajte si: Keď musí dieťa do nemocnice

Pri zápale priedušiek MLIEKO – áno alebo radšej NIE?

Pri zápale priedušiek neplatí, že mlieko je liekom. Naopak, ak je dieťa príliš zahlienené a rodičia si všimnú, že po vypití mlieka alebo požití mliečnych výrobkov sa kašeľ ešte zhoršuje, je nutné mlieko na niekoľko dní vysadiť (ak dieťa nie je alergické na sóju, mlieko možno na krátky čas nahradiť sójovým, ryžovým alebo ovseným mliekom).

U dojčených detí, pre ktoré je mlieko jedinou potravou, to však neplatí.  

Ak sa u dieťaťa objavujú časté spazmy a je isté, že ich nevyvoláva mlieko (ale napr. nejaký alergén ako peľ, prach ap.), dieťa môže mlieko konzumovať naďalej, pretože nemá vplyv na jeho ochorenie. 

Alergia (je) možná

Udáva sa, že veľa detí, ktoré v detstve často trpeli bronchitídami, z nich vekom „vyrástlo“. Ale ak sa u dieťaťa opakuje zápal priedušiek príliš často a v jeho príbuzenstve sú osoby s potvrdenou alergiou (najmä na peľ a prach), príp. astmatici, je potrebné, aby dieťa absolvovalo aj vyšetrenie u imunoalergológa.

Bez ohľadu na rodinnú anamnézu tak treba urobiť, ak dieťa často prekonáva spastickú bronchitídu. Je totiž možné, že ochorenie prerastie do celoživotnej alergie či astmy.

Prečítajte si: Astma - spoločník na celý život

Chronický zápal priedušiek 

Bronchitída sa prejavuje v akútnej alebo chronickej forme. Ak sa akútna forma opakuje pričasto, alebo nie je dostatočne preliečená, môže prerásť do chronickej.

Častejšia je u dospelých ako u detí. Dlhodobý dráždivý kašeľ (najmä v noci a ráno) s ťažkým dýchaním, oslabením organizmu, ktorý trvá týždne, zle sa lieči a opakuje sa, je často daňou za zlý životný štýl, napr. za fajčenie, či prácu v prašnom prostredí. 

Spastické bronchitídy

Tvoria osobitnú kapitolu. Sú pre ne typické vrzoty, piskoty a ťažké pískavé dýchanie, spojené so zúžením dýchacích ciest. Ak ich má dieťa opakovane, je nutné vyšetrenie u imunoalergológa, pretože môže ísť o predzvesť astmy.

Na liečbu takejto bronchitídy a prevenciu zúženia dýchacích ciest (bronchospazmu) sa využívajú bronchodilatanciá, látky rozširujúce priedušky. U závažnejších stavov imunoalergológ nasadzuje inhalačnú a protizápalovú liečbu.   

Prečítajte si: Najčastejšie zápaly horných dýchacích ciest

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: