Výživa ovplyvňuje aj náladu dieťaťa: Ktorým potravinám sa vyhnúť?

MK | 18. jún 2024
Výživa ovplyvňuje aj náladu dieťaťa: Ktorým potravinám sa vyhnúť?

Výživa hrá kľúčovú úlohu nielen v ich fyzickom, ale aj duševnom zdraví. Pozrime sa, ako jedlo, ktoré deti jedia, môže ovplyvniť ich náladu a celkovú pohodu.

Prečo kvalitná výživa znamená šťastnejšie deti 

Deti spotrebujú veľa energie každodenné učenie, hranie a rast. Kvalitná výživa zabezpečí, že ich telo bude pripravené zvládnuť každodenné výzvy s ľahkosťou. Či už ide o naháňačku s kamarátmi na ihrisku alebo prípravu do školy. Zdravá strava podporuje zdravie čriev, čo je kľúčové pre správne fungovanie mozgu a emocionálnu rovnováhu a to nielen u detí. Jedlo je palivo, na ktorom funguje na telo. Všetko so všetkým veľmi úzko v našom organizme súvisí a tak aj nedostatok vitamínov, minerálov, tekutín či bielkovín sa odrazí nielen na našom zdraví, ale aj celkovej pohode. Deti nie sú výnimkou.  

Zlá nálada? Vyhnite sa týmto potravinám

Niektoré potraviny môžu mať negatívny dopad na náladu vášho dieťaťa. Tu sú najčastejší vinníci: 

Rafinované cukor a sladkosti spôsobujú rýchly nárast a následný pokles energie, čo vedie k podráždenosti a únave. V tejto kategórii sú aj sladené nápoje, ktoré obsahujú obrovské množstvo cukru. Toto dobre vieme a je dôležité, aby sme túto informáciu vhodnou formou odovzdali deťom - nie zákazmi a striktným vylúčením. Môže to pôsobiť kontraproduktívne. Skôr sa zamerajme na vyváženie zloženia stravy a premýšľajme v zmysle - ak cukor, tak v akej forme?     

Rýchle spracované potraviny obsahujú konzervanty a umelé farbivá, ktoré môžu zhoršovať príznaky hyperaktivity a problémy so správaním (ako najhorší konzervant bol zistený benzoan sodný, ktorý zvýrazňuje napríklad ťažkosti spojené s hyperaktivitou). Pozorne čítajte zloženie a vyhnite sa takým potravinám, ktoré majú celý zoznam prídavných látok. V tomto prípade pozor aj na potravinové alergie (napr. na mlieko, vajcia, pšenicu), ktoré môžu spôsobovať nepokoj, bolesť brucha a únavu. Nikdy neviete, čo v zabalenej potravine je a na čo dieťa zareagovalo ťažkosťami. 

Nedostatok vitamínov a minerálov. Omega-3 mastné kyseliny sú kľúčové pre zdravie mozgu (ryby, semienka). Ich nedostatok môže viesť k problémom s náladou a kognitívnymi funkciami. Nedostatok vitamínov B, D, horčíka a železa môže spôsobiť únavu a zníženú schopnosť sústrediť sa. Ak dieťa nekonzumuje dostatok potravy bohatej na železo, môže trpieť anémiou, čo spôsobuje únavu a slabosť. 

Tipy na stravu pre spokojné deti 

Zdravá strava by mala byť pestrá a plná živín. Skúste zaradiť do jedálnička dieťaťa tieto potraviny:

Ovocie a zelenina ako mrkva, špenát, jahody a jablká sú plné vitamínov a minerálov. Nemali by chýbať na vašom stole, aby ich dieťa malo na očiach. Celozrnné pečivo, hnedá ryža či quinoa poskytnú dlhodobú energiu, siahnite po nich pri príprave desiaty či obeda. Strukoviny, chudé mäso a mliečne výrobky podporujú rast dieťa, zdravé trávenie a obnovu tkanív. Netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. 

Výživa ovplyvňuje aj náladu dieťaťa: Ktorým potravinám sa vyhnúť?

Vzorový jedálny lístok  na "Dobrú náladu"

Raňajky: Ovsená kaša s čerstvým ovocím a medom

Desiata: Jablko a hrsť orechov

Obed: Grilované kuracie prsia s quinou, miešaný zeleninový šalát

Olovrant: Grécky jogurt s medom a bobuľovým ovocím

Večera: Pečený losos s celozrnnou ryžou a brokolicou

8 výživových tipov pre pohodu 

  1. Vyskladajte si doma "jedálny lístok" s dostatkom všetkých skupín potravín. Vždy prihoďte ovocie a zeleninu a nezabúdajte na bielkoviny. Zamyslite sa nad tanierom, ktorý máte pred sebou a ponúkate dieťaťu. 
  2. Dbajte na dostatočný pitný režim. Platí, že čistá voda je najlepšou voľbou. 
  3. Zabezpečte pravidelnú stravu. Vyhnete sa tomu, že si dieťa bude kupovať rýchle jedlá, kompenzovať si hlad sladkosťami a siahne po čomkoľvek, čo ho zasýti. Je jasné, že nie vždy máte ráno čas na kvalitné raňajky a prípravu dobrej desiaty, v tomto prípade pomôže plánovanie.   
  4. Zahrňte do stravy ryby, ľanové semienka a orechy. Sú skvelým zdrojom Omega 3 a mozog sa za túto dávku zdravia poďakuje. 
  5. Minimalizujte príjem rafinovaných cukrov. Nie vždy to ide, ale aspoň sa o to môžete pokúsiť. Hlavne čítajte zloženie potravín a vyberajte také, v ktorých je čo najmenej prídavných látok. Tá chémia skončí v brušku vášho dieťaťa.    
  6. Jogurty a kyslá kapusta sú skvelé na zdravé črevá a zdravé črevá ovplyvňujú aj našu náladu. 
  7. Spoločné stolovanie je skvelou príležitosťou, ako sa nielen nasýtiť, ale aj porozprávať. Nech je to čas spojenia a aj na samotnej príprave sa môže podieľať celá rodina. Nájdite si na to čas. 
  8. Buďte dobrým príkladom. Nič viac, nič menej. Aj stravovacie návyky si prinášame z rodiny a zbytočne budete dieťaťu strkať pod nos brokolicu, keď vy sami si naložíte hranolky s kečupom. Ale veď to viete.  

Výživa je dôležitou súčasťou nášho života. Je o chuti, potrebe, pôžitku a v niektorých prípadoch je doslova liekom aj na našu náladu. 

Zdroj: www.montagehealth.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: