Všímajte si, ako vaše dieťa počuje

Redakcia | 14. september 2016
Všímajte si, ako vaše dieťa počuje

Pri podozrení, že bábätko dobre nepočuje, by rodičia nemali váhať s návštevou detského lekára. Ak zostanú poruchy sluchu mesiace či dokonca roky neobjavené, trpí tým celkový vývin dieťaťa, predovšetkým rozvoj reči.

Aby rodičia objavili nedostatky v sluchovej oblasti, mali by si všímať správanie svojho bábätka. Napríklad normálne počujúce dieťa sa vystraší, ak začuje náhle hlasné zvuky, kým prihováranie sa rodičov pôsobí v protiklade k tomu upokojujúco. Smiech a džavot normálne počujúceho bábätka by mal prejsť okolo 6. – 7. mesiaca do dvojslabičných vyjadrení (napr. ma-ma, ba-ba, aja).

Čítajte tiež: Poruchy sluchu u detí

Ako zistiť, že dieťa nemá sluch v poriadku?

Položte ho na postieľku (nemalo by byť práve najedené ani hladné), postavte sa asi 2 až 3 metre od neho v uhle asi 45 až 60 stupňov (t. j. nestojíte za jeho hlavičkou, ale ani tak, aby vás videlo). Ako zdroj zvuku použite rôzne hračky (hrkálky, bubon, zvonkohru, volajte naňho menom). Pokiaľ dieťa opakovane nereaguje (myknutím sa, plačom, otočením hlavičky), je podozrenie na poruchu sluchu oprávnené. Definitívnu diagnózu vám však povie až odborník!

Ako sa vyšetruje sluch novorodencom? Čítajte: Vyšetrenie sluchu u novorodencov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: