Viete správne čistiť noštek?

Redakcia | 14. september 2017
čistiť noštek, nos

Hanlivý termín „sopľavé deti“ používaný v hovorovej reči nesvedčí o veľkej chorobnosti detí, ale o nezvládnutí techniky fúkania nosa u detí už celé desaťročia. Hoci ide o banálny hygienicky úkon, vyžaduje si zvýšenú pozornosť zo strany rodičov.

Správne fúkanie nosa – viete správne čistiť noštek dieťatka?

Tak ako pri prerezávaní prvých zúbkov je potrebné začať s hygienou ústnej dutiny, tak isto je potrebné od narodenia začať so správnym čistením nosovej dutiny, pretože ide o činnosť naučenú, nie vrodenú. Hoci ide o banálny  hygienicky úkon, vyžaduje si zvýšenú pozornosť zo strany rodičov.

Prečítajte si: Žena doma: Lebo máme sopeľ

Príčiny akútnych respiračných infekcií

Najčastejším primárnym vyvolávateľom respiračných infekcií sú vírusy. V etiológii rozoznávame viac ako 200 vírusov. Na jar a v lete sú medzi vyvolávateľmi v popredí rinovírusy, v zime zas adenovírusy a vírusy chrípky. Zvýšená sekrécia z nosa môže výsledkom alergickej odpovede organizmu na alergén, čo sa prejavuje vytekaním bezfarebných vodnatých soplíkov.

Pôsobením vírusu a alergénov dochádza k opuchu sliznice,  zhromaždeniu tekutiny a hlienu, čím sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast baktérií. Najväčšie zastúpenie medzi vyvolávateľmi má Streptococus pneumonie, Hemofilus influenzae, Staphylococus aureus a Streptocosus pyogenes, Moraxella catarrhalis.
Vzhľad sekrétu (soplíkov) sa mení v čase, niekedy hrá úlohu aj vyvolávateľ, ktorý spôsobil zvýšenú sekréciu.

Nedá sa však povedať, že biele soplíky znamenajú, že ich príčinou sú len vírusy alebo alergia a na druhej strane nazelenalý sekrét je dôsledkom bakteriálnej infekcie. Zelené sfarbenie hlienu spôsobujú rozpadnuté biele krvinky, ktoré sa zúčastňujú na lokálnej obrane sliznice nosa.

Komplikácie nádchy

Infikovaný sekrét sa u detí dostáva cez Eustachovu trubicu do stredoušia, kde vzniká zápal.

Neprehliadnite: Naznačuje zmena správania u dieťaťa začínajúcu chorobu?
  • Zápal stredného ucha (Otitis media) patrí medzi najčastejšie komplikácie respiračných infekcií u detí do päť rokov, pretože ľahšiemu šírenie infekcie u drobcov prispieva krátka a horizontálne uložená Eustachova (sluchová) trubica a nezvládnutie správneho vyčistenia nosovej dutiny.
  • Druhou komplikáciou nádchy je zápal prinosových dutín (sínusitída). Sínusy sú vedľajšie nosové dutiny nachádzajúce sa v kostiach vyúsťujúce priamo do dutiny nosa, preto cesta šírenia nákazy je priama. U dojčiat upchatie nosovej dutiny sekrétom navyše znemožňuje dojčenie a dýchanie noštekom, v dôsledku čoho je prerušovaný nočný i denný spánok. V neposlednom rade ku komplikáciám nádchy patrí vracanie zo zatekania soplíkov.

noštek, sopel, odsávačka do nosa

Prevencia komplikácií

  • Dodržiavanie hygienických návykov, časté umývanie rúk po hygiene nosa – hlavne v kolektíve, pretože adenovírusy sa šíria priamym kontaktom prstami kontaminovanými sekrétom z nosa.  
  • Používanie papierových vreckoviek a utierok rúk, hlavne v detských kolektívnych zariadeniach, pretože vlhký bavlnený uteráčik je dobrou živnou pôdou pre mikróby.
  • Zamedzenie kontaktu s chorými, v období zvýšenej chorobnosti, hlavne počas chrípkovej epidémie a sychravého počasia, vyhýbanie sa nákupným centrám a spoločenským priestorom, pretože rinovírusy, vírusy chrípky a aj iní vyvolávatelia  ochorení dýchacích ciest sa šíria vzdušnou cestou.
  • Počas zahlienenia dbajte na dostatočný príjem tekutín, vitamínov, dieťaťu ponúkajte ľahkú stravu.
  • Správna hygiena nosovej dutiny. U detí do jedného roka je pri nádche vhodné používať odsávačku hlienov, čím sa dieťatku veľmi uľaví spriechodnením horných dýchacích ciest. Už od útleho veku, od jedného roka učiť správnej technike fúkania nosa.  

Na záver si prečítajte:

Čo všetko dokážu malé deti?

Starostlivosť o mliečne zúbky

Prst v nose: čo s tým?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: