V troch rokoch môžete dieťa postaviť na lyže

MICHAELA SURÍNIOVÁ SALEH | 30. december 2021
Prvá lyžovačka

Kedy s lyžovaním začať? Čo ak si odmieta obuť lyžiarky a na svahu sa hodí o zem? Počkať, kým bude samo chcieť?

„Osobne sa riadim pravidlom, že dieťa je na lyže pripravené, keď vie skákať na jednej nohe. Nie všetci to dodržiavajú, sú deti, ktoré lyžujú aj od dvoch rokov, ale aj tu platí, rovnako ako pri turistike, zlatá stredná cesta,“ odporúča doktorka Marta Špániková.

Prvýkrát na lyže? Už v troch rokoch

Podobný názor na vek, v ktorom sa pokúsiť dieťa po prvý raz postaviť na lyže, má aj lektorka Veronika Dratvová, ktorá sa lektorovaniu detí na lyžiach venuje dvanásť rokov. Sama lyžovala od troch rokov a práve vek 3 roky považuje za magický.

„Je to ideálny vek, v ktorom je vhodné požičať prvé lyžiarky a lyžiarsku výbavu. Ideálny však neznamená, že vaše dieťa bude po niekoľkých dňoch samo a s úsmevom lyžovať. Takto to nefunguje a ak áno, sú to len výnimky. Je dôležité nemať priveľké očakávania a byť veľmi trpezlivý. Vaše dieťa v deň „D“ nemusí mať náladu a zdieľať vaše nadšenie. Tiež je dôležité ho na lyžovanie vopred pripraviť.“

prvá lyžovačka

Je lepší inštruktor, alebo rodič?

Nestačí teda iba prísť do požičovne, povedať drobcovi: „dnes sa naučíš lyžovať“ a dať ho do rúk skúsenému inštruktorovi. Alebo ešte lepšie, vziať to do svojich rúk a povedať si: Ja svoje dieťa naučím lyžovať sám/sama! 

„Prepnúť sa z rodiča na trénera nie je jednoduché a nie vždy to funguje. Pre rodiča je tiež náročné nereagovať emotívne, keď dieťa plače alebo sa hnevá. Je ťažké ostať trpezlivý. Aj preto častejšie dieťa naučí lyžovať niekto úplne iný – nemusí to byť nevyhnutne tréner, môže to byť strýko alebo človek, ktorého dieťa pozná, je s ním zábava a dokáže ho správne motivovať. A hlavne – nestráca s ním trpezlivosť pri prvom hodení sa o zem a vyzúvaní z lyžiarok.

Na športový výkon dieťaťa vplývajú aj iné faktory, ako len osoba, ktorá ho učí lyžovať. Dôležitá je fyzická pripravenosť, genetická predispozícia, mentálna koncentrácia a najmä: pozornosť. S tou máme v rámci nášho ŠK VLK, kde sa venujeme pohybovej príprave detí a lyžovaniu, množstvo skúseností.“
Tri roky je ideálny vek na požičanie prvých lyží a lyžiarok. Neznamená to však, že dieťa bude po niekoľkých dňoch samo a s úsmevom lyžovať.

Príprava na prvú lyžovačku v dvoch krokoch

Lektorka lyžovania odporúča, aby ste v prvom kroku dieťa na prvú lyžiarsku skúsenosť pripravili možno aj niekoľko dní vopred. Rozprávali mu o tom, čo je lyžovanie, ako prebieha a ukázali mu nejaké pekné video či rozprávkovú knižku, kde napríklad krtko a zajačik lyžujú. Netreba zabúdať na motiváciu, pretože s vidinou malej odmeny sa potom s dieťaťom pracuje jednoduchšie.

„Aj v prípade počiatočnej neochoty dieťaťa spolupracovať je to ideálny nástroj – odmena namotivuje dieťa obuť si lyžiarky, zapnúť bundu a dať si prilbu či okuliare. Pre deti je situácia okolo lyžovania nová a neznáma, preto je lepšie im to spríjemniť. Odmeny sú aj u nás kľúčové, dávame deťom napríklad body, ktoré si neskôr u rodičov vymenia za niečo, čo na ne platí.“

Druhá časť prípravy spočíva v organizácii času a výbavy. Napríklad aj ranné vstávanie môže byť problém. „Vhodné je dať večer deti skôr spať, aby ráno nevstávali ľavou nohou. Všeobecne platí, že ráno zvládnu viac než poobede. Ak nebývate pod kopcom, je dôležité pripraviť si veci už večer predtým, pozrieť si predpoveď počasia. Odporúčam vziať náhradné rukavice, ponožky, termobielizeň, bundu. Ideálne je mať všetko dvojmo.“

Koľko deti vydržia lyžovať?

Inštruktorka pre úplných začiatočníkov odporúča model: hodina na snehu a prvé pokusy o oblúčiky, dve hodiny pauza a ďalšia hodina na snehu. Pre pokročilejšie deti funguje model dve hodiny na lyžiach, hodina pauza a poobede hodina, maximálne hodina a pol. Následne je dôležitá odmena – sane, guľovačka, voľná jazda lesom.

„Striedanie cvičenia a hry je najdôležitejšie. A tiež zlaté pravidlo: Trpezlivosť, trpezlivosť a trpezlivosť. Nebojte sa ukázať svoju slabosť, ak aj spadnete, spoločne sa na tom zasmejte. Najlepší príklad pre dieťa ste vy sami,“ uzatvára Veronika Dratvová.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: