TIP pre rodičov: Má vaše dieťa svoju škatuľku záchrany?

Marika Koscelníková | 24. február 2023
Krabička záchrany

Nie, nemáme na mysli lekárničku s leukoplastom a dezinfekčným gélom. Aj keď, v prenesenom význame to presne takto môžeme chápať.

Deti milujú svoje obľúbené maličkosti.

Nájdené kamienky, ktoré sme im odporúčali vyhodiť, úlomky nejakej zvláštnej veci, ktorú našli na prechádzke, malý kaleidoskop s úžasnými farebnými obrazmi, svoju fotku s kamarátom, zabudnutú hviezdu z vianočného stola, či objímací vankúšik. 

Deti milujú tajomstvá.

Ukryť si svoje milované veci tak, aby sa k nim nedostal brat a ani mama (veď zase nemusíme sa im prehrabávať úplne vo všetkom) im dáva pocit jedinečnosti a ten si deti veľmi užívajú. Majú svoje tajné miesta v skrinkách, školských taškách a aj tie najmenšie deti si schovávajú vzácne nálezy hlboko do vrecka. 

Deti potrebujú svoju škatuľku záchrany.

Takú, v ktorej si nájdu svoje obľúbené maličkosti a ktorá im zachráni náladu, upokojí hnev a zmierni samotu. Mali by ju mať. Môže to byť škatuľa od topánok, úložný uzatvárací box, alebo im zabezpečte naozajstnú truhličku s kľúčikom. Viete, ako veľa to bude pre dieťa znamenať? Samozrejme, ak je menšie a nemá tieto „sklony“ -  uchovávať si svoje najobľúbenejšie veci na tajných miestach - vysvetlite mu, na čo môže takú krabičku využiť a ako ju použiť. Vzácna truhlička, od ktorej má len dieťa kľúč, bude uchovávať jeho poklady. Najmilšie veci, s ktorými sa cíti dobre. 

Je dôležité, aby deti mali svoje „hmatateľné“ barličky, ktoré im pomôžu regulovať pocity či už radosti alebo smútku. Funguje to. 

Deti by mali veriť na zázraky

Keď za sebou po ťažkom dni zatvoríte dvere na detskej izbe, možno budete počuť, ako zaštrngoce kľúč v truhličke a ráno nájdete dieťa s bábätkovským mojkáčikom v náručí (áno, s tým, ktorý ste chceli už dávno vyhodiť, ale on/ona si ho schoval, lebo mu privodí príjemné pocity, ako keď bol bábätko), alebo s kúskom „meteroritu“, ktorý ste našli na stanovačke. Tieto vzácnosti mu prinesú pozitívne pocity.

Tieto predmety majú punc zázračnosti a kým dieťa verí na zázraky, je všetko v poriadku. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: