Telo vyzerá väčšinou inak ako telo modelky z Instagramu

Gabriela Zelinková | 30. november 2023
Telo vyzerá väčšinou inak ako telo modelky z Instagramu

V dnešnej dobe je podpora pozitívneho vzťahu k telu u detí dôležitá. S rozmachom sociálnych médií a kultúrou, ktorá často idealizuje nezdravé štandardy krásy, je pre dospievajúce deti niekedy ťažké cítiť sa sebaisto vo vlastnej koži.

Tu sú niektoré stratégie, ktoré môžete použiť na podporu pozitívneho vzťahu detí k svojmu telu:

  • Budujte sebavedomie v oblastiach, ktoré sa netýkajú vzhľadu:
    Pochváľte deti za ich úspechy, talenty a vlastnosti, ktoré nesúvisia s ich vzhľadom. Podporte ich v oblastiach ako učenie, šport, umenie, dobročinnosť, priateľstvo atď. Čím viac sa deti budú cítiť pozitívne hodnotené v iných oblastiach, tým menej sa budú spoliehať na svoj vzhľad. Keďže pochvalám na vzhľad sa občas nevyhneme, vyvážime ich aspoň dvojnásobným množstvom pochvál v iných sférach.
  • Poučte deti o mediálnej gramotnosti:
    Vysvetlite deťom, že obrázky, ktoré vidia v médiách, sú často upravené a nezobrazujú realitu. Poukážte na to, ako reklamy a sociálne médiá upravujú a filtrujú obrázky, aby vytvorili „ideálny“ obraz, ktorý je často nereálny a nedosiahnuteľný.
  • Hovorte pozitívne  o tele:
    Hovorte o tele a jeho funkciách s úctou a obdivom. Miesto toho, aby ste sa sústredili na to, ako telo vyzerá, sústreďte sa na to, čo dokáže – behanie, skákanie, tanec, objímanie atď. Poučte deti, že všetky telá sú jedinečné a že rozmanitosť je krásna.
  • Buďte vzorom:
    Ako rodičia máte veľký vplyv na to, ako vaše deti vnímajú svoje telo. Keď sa vyjadrujete pozitívne o svojom vlastnom tele a rešpektujete vzhľad iných ľudí, vytvárate pozitívny model pre svoje deti. Vyhnite sa komentárom o vlastnom tele alebo o  tele iných.
  • Podporujte zdravý životný štýl:
    Učte deti o význame zdravej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity pre celkové zdravie a blaho, nie len pre vzhľad.
  • Snažte sa o otvorenosť:
    Udržiavajte otvorený  dialóg so svojimi deťmi. Ubezpečte ich, že môžu prísť za vami, keď majú  obavy, vrátane tých, ktoré súvisia s ich telom alebo sebavedomím. Poskytnite im podporu a porozumenie.
  • Hľadajte pomoc:
    Ak máte obavy, že vaše dieťa má problém so sebavedomím alebo trpí poruchou príjmu potravy, potrebuje profesionálnu pomoc. Pediatri, psychológovia a odborníci na poruchy príjmu potravy majú potrebnú odbornosť na pomoc v týchto situáciách.

Malému dieťaťu stačí veľmi jednoduché vysvetlenie

Pri malých deťoch  začínajte s jednoduchými a stručnými vysvetleniami. Popíšte im, že telo je ako úžasný stroj, ktorý má mnoho rôznych častí, ktoré nám pomáhajú, aby sme mohli robiť rôzne veci, ako chodiť, behať, skákať, hrať sa, učiť sa a cítiť. Napríklad srdce je ako pumpa, ktorá posúva krv po celom tele, ruky a nohy nám pomáhajú pohybovať sa, mozog je ako počítač, ktorý riadi všetko, čo robíme a cítime, a koža je ako ochranný štít, ktorý nás chráni.

Telo vyzerá väčšinou inak ako telo modelky z Instagramu

S vekom informácie o tele pribúdajú

Ako deti rastú, postupne vysvetľujte zložitejšie súvislosti a detaily. Vždy prispôsobujte úroveň informácií veku a vývojovej etape dieťaťa. Napríklad začnite hovoriť o tom, ako jedlo a voda, ktoré konzumujeme, prispievajú k budovaniu zdravého tela, ako rastú svaly a kosti, ako funguje dýchanie a čo sa deje, keď sme chorí. S dospievajúcimi deťmi  sa rozprávajte o zmenách, ktoré prináša puberta, hormóny atď., a o tom, ako sa ich telo vyvíja. Nezabudnite ani na rozhovory o psychickom zdraví a o tom, ako fyzické zdravie ovplyvňuje naše emócie a myseľ i opačne.

Čo má spoločné telo a emócie?

Vysvetlite deťom, že naše telo a emócie sú veľmi úzko prepojené. Keď sme šťastní, naše telo cíti nával energie, radosť a podáva super výkony. Keď sme smutní alebo nahnevaní či pociťujeme stres, prejaví sa  v podobe bolesti  brucha alebo hlavy.

Naučte deti, ako sa s negatívnymi pocitmi vysporiadať – napríklad pomaly dýchať pri strese, predstaviť si smiešnu situáciu alebo vytiahnuť z pamäte peknú spomienku, keď sa cítia smutne. Objasnite im, ako využiť pohyb a cvičenie na uvoľnenie napätia a zlepšenie nálady.

Pomôcť deťom v pochopení a ocenení funkcií  ich tela je kľúčové pre ich sebavedomie, sebaúctu a zdravý vzťah k sebe samým. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: