Tajné kódy medzi rodičmi a deťmi

Redakcia | 17. máj 2023
Tajné kódy medzi rodičmi a deťmi

Máte ich aj vy? Sú to špeciálne veci, slová a gestá, ktorým rozumiete len vy a vaše deti. Robia vaše spojenie výnimočným a zábavným, sú to len vaše tajné kódy.

Podivné veci, ktoré robíte vy a vaše deti a ktoré nedávajú zmysel nikomu okrem vás, sa stávajú tradíciou aj keď deti vyrastú. Špeciálne rituály a slová nechávajú vzácny otlačok v spomienkach. Spestria bežné dni a zľahčia náročné chvíle. Prinesú úsmev na tvár aj po rokoch. 

Aké "tajné" kódy s deťmi máte doma vy? 

„Ja a môj syn hráme hru s názvom „útek“. Je to celkom jednoduché. Objímam ho rukami a nohami a on sa musí pokúsiť utiecť. Začali sme s tým, keď mal asi dva roky a jednu zo svojich nálad, chcela som ho rozptýliť a dnes má 12. Je takmer rovnako vysoký ako ja a občas ho objímam tak, že musí vynaložiť veľké úsilie, aby sa dostal "von". Smejeme sa na tom obaja  Je to pre mňa veľmi vzácna chvíľa, lebo na verejnosti sa už k mame veľmi nepriznáva, ale doma je to stále môj chlapček." (Mirka)

"Moja dcéra mala štyri roky a keď som ju potreboval dostať k stolu na večeru, alebo z ihriska domov, hral som sa  na dinosaura.  Miluje to doteraz. Natiahnem ruky, robím obrovské kroky a snažím sa ju uloviť. Má už 10 rokov a občas ju takto postraším, keď ňou hádže prichádzajúca puberta." (Jozef)

"Odkedy sa mi narodil syn, chcela som ho zjesť. OK – nie doslova, ale je taký chutný, že by som najradšej zjedla! Tie bucľaté líca; ten sladký, malý nos. Každá jeho časť je ako stvorená na bozkávanie, štípanie a objímanie. Vždy mu hovorím: "Tak ťa ľúbim, že možno ťa zjem." Smeje sa, maznáme sa a keď som nedávno povedala: "Mamička ťa tak veľmi ľúbi...", prerušil ma, aby dokončil vetu a hrdo oznámil svojim rozkošným detským hlasom: "Že ma chceš zjesť." Rehotali sme sa a chichotali a bolo to zvláštne príjemné spojenie." (Eliška)

Udržte si "to svoje" spojenie s dieťaťom

Či už je to komplikovaný pozdrav ruky alebo smiešny zvuk – nezvyčajné veci, ktoré robíme len s našimi deťmi, môžu trvať celý život. Používame ich v rôznych situáciách a majú svoj účinok.
Asi všetci máme tie "čudné veci", ktorým rozumieme len my a naše deti. Udržte si ich, vytvorte ďalšie a neberte sa tak vážne, milí rodičia. Deti milujú hravosť.

Aké sú tie vaše "tajné kódy"?

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: