Starostlivosť o detskú pokožku v ZIME

Redakcia | 24. november 2017
Starostlivosť o detskú pokožku v ZIME

Teplo – zima, zima – teplo. Dva extrémy, ktorým sa v zime neubránime. Pokožka sa musí okamžite prispôsobiť rozdielnym teplotám, aj to je dôvod, prečo je nutné chrániť ju.

Ak zanedbáme ochranu, hrozí jej vysušenie, popraskanie, začervenanie... A hoci sa najmenší „ochrane“ častokrát bránia, dôležité je zo starostlivosti o pokožku vytvoriť každodenný rituál, ktorý obmedzí „veľké protesty“.  

Keď pokožka volá SOS...
Prečítajte si tiež:

Keď pokožka volá SOS...

Prečo je koža dôležitá?

Ľudská koža má niekoľko dôležitých funkcií – obrannú, termoregulačnú a metabolickú. Chráni vnútorné prostredie organizmu pred poraneniami a pred vniknutím mikróbov, chráni nás pred chladom aj teplom, pomocou kože sa z tela vylučujú odpadové látky. Správna starostlivosť o kožu je teda naozaj dôležitá.

Ak je pokožka suchá, znamená to, že nemá dostatok tukov (lipidov), ktoré tvoria jej ochrannú bariéru. Následne tak prichádza k transepidermálnej strate vody (dehydratácii) a nežiaducemu prieniku mikroorganizmov a alergénov do pokožky. Preto je dôležité dodať citlivej detskej pokožke potrebné lipidy zvonku prostredníctvom krémov či mastí.

Tereza: „Prechádzky sú u nás na dennom poriadku, veľmi rada chodievam pešo, prechádzka mi vždy prevetrá hlavu. No a našej Grétke sa v kočíku neuveriteľne páči, tak si to vychutnávame dosýta.

Veľmi sa teším, že bývame v mestskej časti, ktorá má k dispozícii na relax aj zalesnené miesta, tak ich využívame za každého počasia.

Či prší, sneží, dlhé prechádzky obmedzujem iba za vyslovene nepriaznivého počasia, keď extrémne fúka, alebo je priveľmi mrazivo. Pár stupňov pod nulou nie je prekážkou, len keď je mínus 20 °C, vtedy radšej neriskujem, predsa len, mám bábätko, za ktoré som zodpovedná.

Pred každou prechádzkou je dôležité naplánovať si, kam hodlám zájsť, približne koľko mi to bude trvať, to sú dva základné parametre, ktoré mi ukážu, čo všetko si musím so sebou nabaliť.

Samozrejme, v zime Grétku obliekam do niekoľkých vrstiev, fusak a deka sú tiež našou povinnou výbavou. Okrem doplnkov – šál, rukavice, čapica, dcére nakrémujem tváričku aj ručičky, hoci ich má schované v rukaviciach, podľa mňa je dobré, keď sa naučí ruky si pravidelne krémovať. Keď bude staršia, určite ocení moje snaženie.

Dôležité je používať krémy vyslovene do chladného počasia, sú hutnejšie, niekomu sa možno zdá, že sa môžu i trošku ťažšie rozotierať, neuveriteľne však chránia detskú pokožku.“

Ako pomôcť detskej pokožke?

Každá pokožka má do určitej miery schopnosť vlastného premazávania. Žiaľ, nie je možné sa na to spoliehať, pretože na ňu vplývajú nielen rozličné vonkajšie parametre (napr. výkyvy tepla, znečistené ovzdušie...), ale aj vnútorné – v podobe napr. nedostatočného pitného režimu, čo sa odrazí najmä nedostatočnej produkcii mazu.  

Prechod z tepla do zimy v priebehu niekoľkých sekúnd spôsobuje stratu hydratácie, a pokožka následne stráca schopnosť ochrany. Bariéra je narušená, pokožka sčervená, môže popraskať a otvoriť bránu infekcii.
 
Detskú pokožku, ale aj pery pred odchodom z domu premasťujte produktmi s dostatočným obsahom lipidov. Používajte výlučne produkty určené pre deti.

Prípravky s obsahom nenasýtených mastných kyselín (napr. kyseliny linolovej) majú okrem protektívneho (ochranného) účinku i funkciu obnovovania kožnej bariéry, ktorá je dôležitá nielen v zimnom období, ale aj po kúpaní, keď je pokožka odmastená mydlom a vodou. Pri sprchovaní či kúpaní detí je ideálne používať prípravky, ktoré pokožku udržia hydratovanú počas celého dňa.

Tereza: „Pobyt vonku prináša nám obom uspokojenie, dcéra je potom doma oveľa pokojnejšia a spokojnejšia. Pri kočíkovaní však nezabúdam ani na seba.

Náš kočík má na strieške vrecko, v ktorom vždy nosím krém na ruky pre seba. Tak si môžem ruky nakrémovať nielen predtým, ako vyjdeme von, ale častokrát to robievam aj keď som vonku a mám pocit, že to moje ruky potrebujú. Nie vždy sa totiž všetko dá robiť v rukaviciach. Myslím si, že moje ruky si to zaslúžia.“

Zima na horách s dojčaťom
Prečítajte si tiež:

Zima na horách s dojčaťom

Čo by mali produkty obsahovať?

Pred odchodom von používajte v zimnom období výlučne produkty (masti, krémy...) špeciálne určené proti chladu a vetru. Práve tie totiž neobsahujú vodu a preto spoľahlivo chránia.

Navyše môžu obsahovať ďalšie prospešné látky, ako sú:

  • Nechtík lekársky
  • Panthenol
  • Kyselinu linolovú...

Naopak, by nemali obsahovať:

  • Vodu
  • Konzervačné látky
  • Alkohol
  • Farbivá
  • Parfumáciu

Obliekanie dieťaťa v zime

Chráni pokožku, ale je dôležité vedieť, ako správne dieťa obliekať či obúvať. Aby detská pokožka zostala dobre prekrvená, obliekajte ho „cibuľkovo“, no pritom myslite na to, že priveľmi tesné oblečenie nie je vhodné.

Spôsobuje totiž to, že prekrvenie neprebieha tak ako by malo a hoci je dieťa dostatočne oblečené, môže mať v dôsledku nesprávneho prekrvenia studené ruky. Rovnako môžu znížiť potrebnú cirkuláciu aj tesné čižmičky, preto vždy dbajte na to, aby mali nožičky v obuvi dostatok miesta.

Na záver to najdôležitejšie

V zime je najdôležitejšie chrániť pred nepriaznivým počasím citlivú detskú pokožku a zabrániť strate tepla. Najviac ohrozenými miestami sú: hlava, ruky, krk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: