"Špinavé" slová z úst dieťaťa: sú našou vizitkou?

Redakcia | 16. august 2017

Nadávky a šťavnaté výrazy deti fascinujú, a aj keď nepoznajú význam týchto slov, a počujú ich iba jeden krát v živote (a to aj v neúplnom kontexte), vedia ich náležito použiť, ako keby sme ich to učili každý deň.

Slová, ktoré robia „zázraky“, si k deťom skôr či neskôr nájdu cestu. Pokiaľ majú naše deti funkčné uši, nijako nezabránime tomu, aby nám dieťa takýto výraz raz nahlas povedalo, alebo skôr prednieslo.

Vulgarizmy, nadávky a nevhodné slová nás obklopujú, a sem-tam sa stane, že vyletia aj nám. Nezáleží na tom v akej podobe, dieťa veľmi rýchlo pochopí, na čo takéto pomenovania slúžia.

Niektorí rodičia si naivne myslia, že zakazovaním alebo trestaním „odnaučia“ deti používať tieto slová. Alebo ich deťom zakazujú, no pritom ich sami používajú.

Nemám presný návod ako, kedy, kde a prečo tieto slová deťom zakazovať. A myslím si, že obdobia vzdoru (v rannom detstve prvé obdobie a neskôr i puberta) si takéto reakcie vyžiadajú aj u dieťaťa z najslušnejšej rodiny.

Ako zvládať nevhodné správanie detí?

Naučme naše deti nadávať!

Aj nám prospeje, keď namiesto vulgarizmu použijeme na verejnosti vtipné alebo obyčajné slovo – ovplyvníme tým aj iných dospelákov, ktorí časom prídu na to, že je oveľa prínosnejšie pre nich a pre ich rodinu využívať takúto formu nadávania.

Nadávanie samo o sebe nikomu neškodí, práve naopak, ide o istý druh uvoľňovania psychického napätia, ktorý človek ako bytosť potrebuje.

Ventilovanie však nemusí vniesť do sveta pomocou vulgarizmov pochmúrnu náladu pre všetkých, ktorí sú v blízkosti, ale nadávky, ktoré vlastne nie sú nadávkami, niekedy vyčaria aj úsmev na tvári.

  • skúste s deťmi vymyslieť pomotané písmená nadávok (do terča...),
  • alebo ich premeňte na obyčajné veci (do ryže...),
  • pomôžu aj nezmyselné slovíčka (hakaturama...),
  • dlhšia, najlepšie nezmyselná veta, pri ktorej vás doslova prejde hnev, kým je celú vyslovíte ( ja sa na to kotrmelcujem a nalejem vodu z akvária za ucho slobodného fujaristu...)
  • pomocou melódie si vyspievajte na začiatočnú slabiku (ktorá vám už vyletela z úst) jednoduchú melódiu (do-do-do-do-do...)

Deti sú zrkadlo. Bohužiaľ alebo našťastie?

Prečítajte si: Ako dieťaťu vysvetliť nevhodné správanie?

Ako reagovať, keď dieťa použije nadávku?

Nemusíte sa hanbiť, ak sa vám, alebo vo vašom okolí zadarí niekomu nadávku vypustiť do éteru... Nadávky boli, sú a budú... Treba len adekvátne zareagovať, ak sa váš malý radar nachádzal v takej vzdialenosti, ze si nadávku ihneď zapísal na disk do pamäte.

Ak sa tak stane, alebo vaša ratolesť sa takto „predvedie“ (aj keď sa u vás nenadáva)...treba pri veľmi malých deťoch ostať bez reakcie, lebo des na tvári rodičov, ticho v miestnosti alebo prílišný záujem, ktorí nadávkou vyvolali ich bude facsinovať, že niečo „také veľké“ dokázali len jedným slovom, a bude motivovať skúšať aj naďalej reakcie (aj v širšom okolí).

Staršiemu dieťaťu je potrebné ozrejmiť, čo nadávka znamená (a to nemyslím tie nevkusné vulgarizmy), vysvetliť mu prečo bola použitá a že je dosť nevhodné ju používať, lebo znamená to čo znamená a ani jemu (dieťaťu) by sa nepáčilo, keby mu tak niekto hovoril.

Postupom času budeme dieťaťu opisovať, vhodnosť a nevhodnosť nadávok. Napr. pri športe sú síce nadávky „povolené“ (uvoľňujú sa z našeho podvedomia, tzv. bezduché používanie vulgarizmov), ale po skončení zápasu sa končí aj s nadávaním a za hranicami ihriska sa „nenosia“.

Prečítajte si: Prečo deti hnevajú a čo s tým?

Nadávanie bitkou nezastavíte

Ani naši praprapraprapredkovia nedokázali zakázať alebo zrušiť nadávky a vulgarizmy, tak si nemyslime, že nám sa to príkazom, zákazom, nebodaj bitkou u našich detí podarí.

Treba im len ísť dobrým príkladom a snažiť sa nájsť ventilovanie v inom ako v neustálom „žundraní na svet“. Uvedomujme si, že použitím nadávky nič nezlepšíme, len zhoršíme, lebo po použití škaredého slova sa do nášho podvedomia dostáva negatívna informácia, telo bude podráždenejšie a nervóznejšie, čo ovplyvní naše správanie a v konečnom dôsledku aj náš zdravotný stav...........do-do-do-dozvládnutia!

Čarovné slovíčka: Prosím, ďakujem, dobrý deň...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: