Prenocovanie u kamaráta: Čo je potrebné zvážiť

MK | 25. júl 2024
Prenocovanie u kamaráta: Čo je potrebné zvážiť

Stráviť noc u kamaráta je túžbou mnohých detí. Predstava zábavy a ponocovania s obľúbeným kamošom je lákava, ale je potrebné zvážiť, či je dieťa pripravené na takéto dobrodružstvo.

Od akého veku je vhodné, aby dieťa prespávalo u kamaráta?

Rozhodnutie, kedy je dieťa pripravené prespať u kamaráta, je individuálne a závisí od viacerých faktorov. Vo všeobecnosti sa však za vhodný vek považuje obdobie okolo 7 až 10 rokov, keď už dieťa dokáže lepšie vyjadriť svoje pocity, potreby a zvládnuť základné samostatné činnosti. 
Malo by vedieť samostatne zaspávať, odísť v prípade potreby v noci na toaletu a odkomunikovať nepohodlie - pokojne sa môže stať, že mu vystúpi teplota, bolí ho bruško zo zjedených dobrôt alebo sa v noci niečoho bojí. 

"Moja 9 ročná dcérka mala na prespávačke spolužiačku, celé popoludnie sa zabávali vonku, večer sa chichotali v izbe a zaspali krátko pred polnocou. V noci sme sa celá rodina zobudili na krik v detskej izbe. Dcérina spolužiačka mala  nočné mory, kričala zo sna a museli sme ju zobudiť a upokojiť. Potom dievčatá nemohli zaspať, zdriemli si až nad ránom. Mamina spolužiačky mi potom povedala, že sa to stáva častejšie, že býva aj námesačná.... mohla ma na to upozorniť. Všetci sme sa preľakli," spomína na nepríjemný zážitok mama Monika.    

Čo zvážiť pred prvou prespávačkou?

Niektoré deti sú odvážne a samostatné už od útleho veku, iné potrebujú viac času. Dôležité je zohľadniť, či je vaše dieťa schopné zvládnuť noc bez prítomnosti rodičov, či už trávilo noc mimo domova. Ak to má "nacvičené" a už prespávalo u babky, rodiny, či dokonca v tábore, vie, čo ho čaká. Spať v cudzom prostredí, v cudzej posteli, v dome, ktorý má iné "nočné" zvuky a bez tradičných večerných rituálov, na ktoré je zvyknuté, môže byť pre niektoré deti problém. Porozprávajte sa o tom s dieťaťom a vysvetlite mu dobre, čo ho čaká. 

Je dôležité, aby ste dôverovali rodine kamaráta vášho dieťaťa. Zistite si, aké sú ich rodinné pravidlá, a uistite sa, že sú v súlade s vašimi hodnotami a očakávaniami.

"Môj syn mal 11 rokov, keď sa dohodli s kamarátmi na prespávačke. Boli tam traja, prišiel dosť rozbitý a unavený a ako som sa neskôr dozvedela, rodičia neboli doma, vrátili sa až po 22. 00 hod. Ja osobne by som to neurobila, sú to chalani a pokiaľ viem, majú aj čosi za ušami. Behali po meste a vrátili sa krátko pred príchodom rodičov. Keby som to vedela skôr, nepustila by som ho a aj som mu to povedala. Jednoducho si nemyslím, že takto malé deti môžu zostať úplne bez dozoru dospelého. Nepáčilo sa mi to," opisuje svoju skúsenosť mama Eva. 

Na čo pripraviť dieťa pred prespávačkou u kamaráta?

Dieťa by malo zvládnuť samoobsluhu - obliecť si pyžamo, umyť zuby a pripraviť sa na spánok bez pomoci. Ak má alergiu na niektoré potraviny, malo by vedieť, čo mu sa vyhnúť. Uistite sa, že dieťa pozná vaše telefónne číslo a vie, ako vás kontaktovať v prípade núdze. Môže si zabaliť aj obľúbeného plyšáka alebo vankúšik, knihu na čítanie pred spaním alebo malé svetielko, ak sa bojí tmy.

Rodičov, ku ktorým ide dieťa na noc, informujte o výnimkách v stravovaní, čoho sa dieťa obáva a otvorene komunikujte aj o svojich obavách či o tom, že dieťa ide na prespávačku prvýkrát.  

Prenocovanie u kamaráta: Čo je potrebné zvážiť

Prenocovanie u kamaráta: Prečo áno?

Noc mimo domu je výzvou. Dieťa sa naučí prispôsobiť sa situácii mimo zabehnutej rutiny. Je dobré byť vystavený inému prostrediu, iným zvykom, jedlám a rôznym spôsobom interakcie. Prespávačka u kamaráta môže byť pre deti príležitosťou vidieť, ako funguje iná rodina. Deti sa učia spolupracovať, zdieľať a rešpektovať pravidlá iného domova.

Tieto zážitky sú často plné radosti a deti si ich dlho pamätajú.

Dať dieťa do letného tábora?
Prečítajte si tiež:

Dať dieťa do letného tábora?

Prenocovanie u kamaráta: Prečo nie?

Ak dieťa ešte nie je emocionálne alebo fyzicky pripravené (v noci sa pocikáva) na prespávanie mimo domova, môže to byť nepríjemná skúsenosť. Ďalšou vecou, ktorú je potrebné zvážiť je, že musíte mať dostatočnú dôveru v rodinu kamaráta.

Môžete povedať NIE

Dieťaťu vysvetlite, prečo nesúhlasíte a navrhnite iný program, aby mu nebolo ľúto. 

  • Ak sa rozhodnete, že dieťa ku kamarátovi na noc nepustíte, môžete zvoliť alternatívu. Staňte sa hostiteľom, usporiadajte prespávanie u vás. Nezabudnite sa informovať u rodičov dieťaťa na alergie - či už na potraviny, alebo aj domáce zvieratá. Menším deťom vymyslite aj program, tie staršie ho nepotrebujú, ale dohodnite si dopredu pravidlá :) 
  • Ponúknite alternatívny večer  – stretnutie, dlhšia večierka a potom vyzdvihnutie dieťaťa pred spaním. 

Rozhodnutie o prespávačke u kamaráta je dôležitým krokom v živote dieťaťa aj rodiča. Dôležité je zvážiť všetky aspekty, pripraviť dieťa na novú skúsenosť a postupovať pomaly. Prenocovanie u kamaráta je zážitok, ale dieťa musí byť pripravené. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: