Pediatrička odporúča: Čo by ste mali vedieť o horúčke u detí

MUDR. KATARÍNA LEGRAND | 15. máj 2024
Pediatrička odporúča: Čo by ste mali vedieť o horúčke u detí

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že nie každá zvýšená teplota, znamená hneď, že dieťa sa má zle, lebo má horúčku.

Zvýšená teplota

Teplota do 38 °C je zvýšená telesná teplota, ktorá je žiaduca. To znamená, že je pre telo prospešná. V rozmedzí 37 – 38° prebiehajú enzymatické procesy v tele najefektívnejšie. Telo bojuje najlepšie, ako sa dá. 

Horúčka

Rozmedzie medzi 38 – 38,5° je také ani-ani, no už hovoríme o horúčke. Oficiálne sa má znižovať až horúčka nad 38,5 °C. Ak malo dieťa v minulosti febrilné kŕče alebo ak trpí nejakým vážnejším chronickým ochorením, prípadne vracia, má hnačku alebo sa má fyzicky zle, je potrebné zrážať teplotu už nad 38°.

Vy ako mamina si poznáte svoje dieťa najlepšie. Ak máte pocit, že to zvláda ešte dobre, nemusíte podávať lieky na zníženie teploty. Ak sa vám zdá, že je váš drobec „odpálený“, určite ho netreba zbytočne trápiť. Tiež je rozdiel, či je deň alebo noc. Je možné, že viacero lekárov by malo rozličný názor. No ja si z vlastnej skúsenosti myslím, že na noc je lepšie dať liek od teploty pri tých 38° a dieťa aj vy sa lepšie vyspíte. Ako ho každú chvíľu kontrolovať, či už náhodou nevystúpila teplota cez 38,5°. Dieťa sa pri vysokej teplote väčšinou zobudí, ale možno tým trochu skorším podaním si ušetríte nervy... Cez deň je to jednoduchšie kontrolovať. 

Každé tri hodiny premeriavajte teplotu 

Keď už sme pri kontrole – ak vám teplota vystúpi cez 38°, je vhodné premeriavať teplotu každé tri hodiny. Ak sa stane, že aj napriek podávaniu liekov od teploty, horúčka stúpne až cez 39,5°, je potrebné zvážiť fyzikálne ochladzovanie. Avšak len za tých okolností, že dieťa má teplé aj ruky a nohy. Ak by boli studené, mohlo by mu ochladzovanie veľmi uškodiť. Takže v tomto smere nič netreba robiť zhurta.

Ako správne merať teplotu? 

U malých detí sa teplota meria v konečníku (vtedy sa odrátava pol stupňa) a u väčších detí, ktorým je to už nepríjemné, sa meria v podpazuší.

Ostatné merania, najmä bezdotykové, sú len orientačné a môžu vám byť nápomocné najmä v noci, keď nechcete dieťatko budiť. Avšak nie sú dostatočne presné. Preto pri horúčnatom stave treba používať na správne určovanie telesnej teploty prednostne teplomery na báze liehu alebo v krajnom prípade digitálne teplomery (tieto radšej používať na meranie v podpazuší, nie v konečníku).

Aké lieky možno použiť na znižovanie horúčky? 

Prvým liekom na horúčku by mal byť liek s účinnou látkou paracetamol

Na baleniach paracetamolových sirupov je dávkovanie väčšinou správne, takže sa môžete riadiť tým. Inak je dávkovanie 10 – 15 mg na kilogram hmotnosti dieťatka každých 5 – 6 hodín. Keď si vypočítate aktuálnu dávku podľa hmotnosti vášho dieťaťa, môžete následne zvoliť formu. Pre bábätká sú najvhodnejšie čapíky. Jednak sa rýchlo vstrebú, a teda hneď účinkujú, a nemáte tiež problém s prehĺtaním. Nevýhodou je, že sa polia pomerne ťažko (mali by sa poliť po dĺžke), takže ak má dieťatko hmotnosť, ktorá veľmi nespadá do gramáže čapíka, treba radšej zvoliť sirup alebo rozpustiť tabletku vo vode alebo čaji. Rozpúšťa sa veľmi ľahko v priebehu pár sekúnd. A tabletky sa celkom dobre polia, a dokonca aj štvrtia. 

Druhou možnosťou na znižovanie horúčky je liek s účinnou látkou ibuprofen

Píše sa na ňom, že je až od 2 rokov. Tým si nelámte hlavu, je bezpečný od 4 kg telesnej hmotnosti. Čo je však vcelku háklivé, je dávkovanie na brufenových sirupoch. A to je takmer vždy zle. Odporúčaná dávka je rovnaká u 3-mesačného dieťaťa aj u 2-ročného. Čo je teda hneď na pohľad nelogické. Keďže hmotnosť dieťaťa rastie, tak aj dávka sa musí časom zvyšovať.

Dávkovanie účinnej látky ibuprofen je 5 – 10 mg na kilo hmotnosti dieťaťa a môžete ho podávať každých 6 – 8 hodín. Takže, ak si vypočítate 10 mg na kilo, viete, že to je maximum, čo môžete raz dať. Preto odporúčam dať vždy o trochu menej. Napríklad u 10-kilového dieťaťa je strop 5 ml. Tak mu podáte 3,5 ml a uvidíte. Ak zaberie, super. Ak nie, pri ďalšom podaní o 6 – 8 hodín skúsite trošku viac (4 či 4,5 ml). Ibuprofenové preparáty sú tiež vo forme čapíkov, sirupu a tabletiek. Existujú napríklad aj 100 mg cmúľacie tabletky, čo je fajn. 

Kombinácia liekov pri horúčke?

Na rôzne možnosti foriem liekov sa vždy treba pýtať lekárnikov. Ak sa vám stane, že ste podali povedzme o 9.00 hod. liek s paracetamolom a o 12.00 má dieťa zase vysokú teplotu, môžete zvážiť podanie druhého lieku, a teda ibuprofenového. Nie je to odporúčaný postup. Je lepšie podávať len jeden liek. Osobne by som sa však nevedela pozerať na dieťa s 39-stupňovou teplotou a nepodať mu iný liek na horúčku. Takže, môžete podať o 3 – 4 hodiny iný druh lieku, no zapíšte si to, aby ste to správne striedali a aby sa nestalo, že podáte ten istý liek dvakrát po sebe. Je dobré, ak lieky od teploty podáva dieťaťu vždy len jedna osoba, aby sa nestalo, že podávajú lieky dvaja a obaja podajú to isté príliš často. Mohlo by tak dôjsť k nebezpečnému predávkovaniu dieťaťa.

Ochladzovanie pri horúčke

Ak by sa stalo, že ste podali jeden liek, neskôr druhý a dieťa má stále veľmi vysokú teplotu a čas, kedy môžete znova podať liek, je ešte ďaleko, môžete pri teplote nad 39,5° pridať fyzikálne ochladzovanie, ktoré som už spomínala. U malých detí je najlepším variantom posadiť bábätko do vaničky s vodou (len o niečo menej teplou, ako je bábo, čiže vôbec nie studenou, v princípe 36 – 37 °C) a obmývajte ho navlhčenou handričkou. Takto sa teplota vyparuje z celého povrchu tela. Ak bábätko ešte nevie sedieť, môžete skúsiť prikladať navlhčenú handričku na rôzne časti tela. Pri väčších deťoch môžete sprchovať. Tiež deti netreba pri horúčke zbytočne babušiť či obliekať do viacerých vrstiev.

Pediatrička odporúča: Čo by ste mali vedieť o horúčke u detí

Horúčka by nemala trvať dlhšie ako tri dni

Ak podávate od teploty v princípe pravidelne už tri dni a dieťa má stále vysokú teplotu, určite treba vyhľadať detského lekára (pri dojčatách už po pravidelnom podávaní liekov od horúčky počas 24 hodín). Mohlo by ísť o bakteriálnu infekciu, pri ktorej sú v liečbe potrebné už aj antibiotiká. 

POZOR!
Je dobré, ak lieky od teploty podáva dieťaťu vždy len jedna osoba, aby sa nestalo, že podávajú lieky obaja a príliš často. Mohlo by tak dôjsť k nebezpečnému predávkovaniu.

Webinár s pediatričkou: SOPLITÍDA
Prečítajte si tiež:

Webinár s pediatričkou: SOPLITÍDA 

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: