Ponúknite deťom digitálnu zeleninu. Neviete, čo to je?

Kristína Majerová | 11. november 2020
Krotitelia displejov

Ak už vaše deti trávia čas na počítači alebo mobile, tak nech je kvalitný.

Skúste hádať, čo by si vybrali americkí žiaci – zlomenú ruku alebo zničenie mobilu? Až 40 %  volilo zlomeninu. Ako je možné, že taký malý kus plastu vie až takto opantať ich myseľ?

Online svet nás pohltil 

Juraj Holdoš, psychológ a vysokoškolský učiteľ sa zaoberá skúmaním internetovej závislosti. Podľa neho až 3 % detí na Slovensku je závislých od internetu. Je to veľa alebo málo?

Šokujúci je ale fakt, že až 50 % ľudí zapne facebook skôr, ako si ráno umyje zuby. 

Juraj Holdoš hovorí, že nemá zmysel zobrať dieťaťu mobil, ale nahradiť ho zmysluplnými aktivitami, ktoré budú atraktívnejšie.  Ak žijeme šťastne a zmysluplne, vyhneme sa akýmkoľvek závislostiam. 

Existujú rôzne aplikácie, ktoré rátajú čas  a odmeňujú dieťa za to, že nie je na internete. Nie je múdre veci natvrdo radikálne zakazovať, ale stanoviť múdre a akceptovateľné pravidlá a hranice odsúhlasené oboma stranami.

Múdri rodičia dieťa nasmerujú na "digitálnu zeleninu"

Múdri rodičia nasmerujú dieťa v digitálnom svete tým smerom, kde sa deje niečo tvorivé. Počítače predsa fungujú aj ako nástroj tvorenia.

Nájdite pre dieťa aplikácie a hry, ktoré sa čo najviac podobajú na čistý papier. Také aktivity podporujú kreativitu a dávajú dieťaťu možnosť učiť sa a rozvíjať. Dieťa sa môže pokojne učiť základy programovania, upravovať fotky, napísať email babke, nahrať krátky film. Jednoducho robiť niečo tvorivé a zmysluplné.

Dalo by sa to nazvať digitálnou zeleninou. Pri nej, samozrejme, existujú digitálne sladkosti (sociálne siete, online hry, youtuberi), kde je potrebné brať do úvahy zrelosť dieťaťa. 

Zlaté pravidlo: Podeľte vek dieťaťa 7 a dostanete maximálnu dennú normu. Pre sedemročné dieťa je to hodina denne, pre štrnásťročné maximálne dve.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: