Nechcem sa obliecť! Nechcem ísť von! Nechcem ísť spať!

Redakcia | 6. august 2021
Nechcem nechcem nechcem

Ako deti presvedčiť?

Špecifickou skupinou situácií, kedy narážame na odpor dieťaťa, je to, keď od neho vyžadujeme niečo, čo samé nechce. Dieťa je frustrované z toho, že mu rodičia prikazujú, čo smie a čo nesmie.

Dajte mu na výber

Umožnite mu, aby uplatnilo svoju vôľu a ponúknite mu možnosti, ktoré sú pre vás prijateľné. Nechce sa obliecť? Ponúknite mu príležitosť rozhodnúť sa samé: Oblečie ťa mama alebo ocko? Zoberieš si zelený sveter alebo červený?

Vaša požiadavka by mala byť správne načasovaná, deti odporujú viac, ak ich prerušíte uprostred aktivity, ktorou sú plne zaujaté. V prípade aktivít, ktoré dieťa nemá rado, pomáha režim, ktorý obsahuje rituály. Vďaka nim sa dieťa pripraví na to, čo bude nasledovať. Napr. asi 30 minút pred uspávaním ho môžete upozorniť na to, že sa už ide navečerať, okúpať a potom pôjde spinkať. 

 

Niekedy môžeme dieťaťu aj ustúpiť

Uvedené stratégie nefungujú vždy – stane sa, že dieťa odmietne všetky vaše pokusy o konštruktívne riešenie situácie. Vtedy je dobré zamyslieť sa, čo pri výchove považujete za dôležité – dieťa, ktoré vždy poslúcha, alebo radostné a uvoľnené dieťa? Niekedy môžeme ustúpiť alebo zľaviť zo svojej požiadavky.

Nemusíme sa báť, že ak nebudeme dokonale konzistentní, dieťa sa to (obliekať sa, papať zeleninu...) nikdy nenaučí. Niekedy je fajn „netlačiť na pílu“ a obrátiť situáciu napríklad na hru. „Cililing, som obliekací robot a tu vidím nožičku, na ktorej chýba ponožka!“

A treba sa pripraviť aj na to, že niekedy nevyhráte. Na situácie, kedy dieťa bude pravdepodobne reagovať odporom, si naplánujte dostatok času. Stres a časový  tlak veci iba zhoršia. Snažte sa napr. neodchádzať z domu na poslednú chvíľu, nechajte si dosť času na kŕmenie, pripútavanie dieťaťa do sedačky a podobne.

Nechcem, nechcem, nechcem

Výživa a vzdor

K vzdorovitosti detí môže prispievať aj ich výživa. Nebezpečné sú najmä niektoré aditíva – konzervačné látky a umelé farbivá, pridávané do priemyselne vyrábaných jedál. U detí zhoršujú pozornosť a podporujú hyperaktivitu.

Výskum potvrdil negatívny vplyv látok, ako je indigotín (E132), karmoizín (E122), alúrová červená (E129), benzoát sodný (E211), tartrazín (E102), žlté farbivo SY (E110), ponceau – potravinárska červeň (E124).

! Podobne pôsobí príliš aj veľa cukru – keď vaše dieťa zje keksík a vypije škatuľku detského džúsu, dostane do seba okolo desať kociek cukru. To je na malé telíčko priveľké sústo.    

Na druhej strane, agresívne správanie u detí môže súvisieť aj s nedostatočnou výživou. Dieťa je mrzuté, ak nemá dostatok energie, alebo je hladné. Podobne ako pri spánku, primeranú mieru energie zo stravy rodičia zabezpečia vyváženou stravou a pravidelným režimom, ktorý vo veľkej miere pomáha predchádzať návalom hnevu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: