Moje dieťa nespí - opäť je spln

Redakcia | 5. apríl 2023
Moje dieťa nespí - opäť je spln

Máte nepokojné noci bez zjavnej príčiny? Často obraciame hlavu na oblohu a plnotučný, guľatý tvar mesiaca v nás vyvolá pochopenie – aha, je spln...

Ten najbližší nás čaká 6. apríla. Cítite v týchto dňoch, že deti sú nepokojnejšie, možno vzdorovitejšie a v noci majú zlé sny? Možno rovnako aj vy cítite neopísateľné napätie... Ešteže vieme ukázať prstom. Ale môže za to naozaj mesiac? 

Deti nespia - môže za to spln mesiaca?

Čo na to vedci? Samozrejme, skúmali súvislosť splnu so spánkom, ale väčšina z nich neodhalila žiadne relevantné súvislosti medzi spánkom a splnom mesiaca (ext. zdroj štúdia).

Mesiac má dokázateľný vplyv na tzv. slapové javy (ext. zdroj slap) - pravidelné cyklické stúpanie a klesanie morskej hladiny je spôsobené slapovou gravitačnou silou Mesiaca a Slnka na masu vody. Vplyv Mesiaca na Zem je pritom v porovnaní s vplyvom Slnka dvojnásobný. A poniektorí sa domnievajú, že táto sila mesiaca sa odráža aj v našom prežívaní - spln mesiaca môže mať vplyv na výskyt agresivity, úzkosti alebo depresie. 

Spln bol odjakživa pre ľudí magický a čarovný

Mesačný cyklus Mesiaca, býva v mnohých kultúrach spájaný so ženským menštruačným cyklom a ženskou energiou. 

Keďže sa spln mesiaca opakuje približne raz za mesiac, v priebehu roka máme asi 12 splnov. Spln mesiaca má magický význam pre mnohé kultúry a tradície a ľudia veria, že má nejaký vplyv na ich životy alebo správanie. Spln mesiaca môže byť naozaj pre niektorých ľudí emocionálne náročný a môžu sa cítiť citlivejší alebo vyčerpaní.

Moje dieťa nespí - opäť je spln

Existuje množstvo rituálov spojených so splnom mesiacom v rôznych kultúrach a náboženstvách. Tu sú niektoré z najbežnejších:

  • Meditácia: Mnoho ľudí využíva spln mesiaca na to, aby sa zamerali na svoje vnútorné ja a viedli meditačné rituály.
  • Magické rituály: V niektorých kultúrach sa verí, že spln mesiaca je čas, kedy je magická sila najsilnejšia a rôzne kúzla a rituály sú najúčinnejšie.
  • Očistné rituály: Spln mesiaca sa tiež často využíva na očistenie príbytku, aury a svojho okolia.
  • Rituály vďaky: Spln mesiaca sa tiež považuje za čas vďaky za všetko, čo máme v živote.
  • Rituály na splnenie želaní: Magická sila splnu sa považuje za čas, kedy je možné splniť si svoje túžby a želania, vyslovte ich dnes. 
  • Rituály pre zdravie a uzdravenie: V niektorých kultúrach sa verí, že spln mesiaca je čas, kedy je ľudské telo najviac citlivé na liečenie a uzdravenie, časté sú pôsty

Či už prežívate "splnové dni" bez akejkoľvek zmeny, alebo silu mesiaca cítite, vnímajte svoje prežívanie aj ako možný dôsledok psychického nastavenia. Vidíme guľatý mesiac a už máme vinníka.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: