Medzi nami dievčatami - ako sa rozprávať s dcérou o menštruácii

Mgr. Eva Valentíny | 27. október 2022
Ako sa rozprávať s dcérou o menštruácii

Neexistuje správny vek, kedy UŽ rozprávať o menštruácii. Dôležité je v zásade jediné: nenechávať si tento rozhovor až po tom, ako nastane deň D.

Prvá menštruácia - ako o nej hovoriť? 

  • Spozorujte príznaky o tom, že z vášho dievčatka sa stáva žena (bolesti kĺbov, kostí a pod.). Dôkladne informujte dcéru o tom, čo všetko sa v jej organizme bude diať a z akého dôvodu.
  • Nevynechajte detaily základnej hygieny, ale tiež to, ako si pomôcť, keď začnú byť fyzické či psychické symptómy príliš obťažujúce.
  • Od pohľadu matky často celoživotne závisí to, či ženy vnímajú menštruáciu ako „dar“  alebo „prekliatie“.
Ako sa meníme: 4 ženy v nás
Prečítajte si tiež:

Ako sa meníme: 4 ženy v nás

Menštruácia nie je zlá

Nepremrhajte túto príležitosť zanechať v živote vašej dcéry pozitívnu stopu. Odporúčam tiež osobne vyskúšať všetky „výdobytky“ dnešnej doby v tomto smere. Nechcete predsa na vašu dcéru pôsobiť ako „stará škola“. Napríklad taká aplikácia v mobile, podľa ktorej bude presne vedieť, kedy má čakať ďalšiu menštruáciu, je dnes medzi dievčatami už úplnou samozrejmosťou. Apropo, máte ju aj vy?

Intímnych rozhovorov v období, keď sú deti stále pod rodičovskou strechou, by malo byť mnoho. Mali by byť formou prerušovaného rozhovoru, ktorý sa objavuje znovu a znovu – vždy keď nastane správny čas a vynoria sa nové témy a otázky. Čím viac ich absolvujete, tým budú pre obe strany samozrejmejšie. Hlavne ich neodkladajte a nebojte sa ich. PS – ide o veľa.

AKO TO BOLO VO VAŠEJ RODINE?

Helena (42 r.) „Mám dve dcéry a nejak podvedome som sa téme menštruácie vyhýbala. Spoliehala som sa na to, že to za mňa vyrieši škola. Keď však pred rokom v lete (bol práve štátny sviatok, tak si to budeme lepšie pamätať ), prišla za mnou takmer 12-ročná na terasu, kde sme s mladšou 9-ročnou mali „ženskú chvíľku a kecali sme o všetkom možnom“ s tým, že sa jej niečo nezdá, pochopila som... Dievčatá o tom už trochu vedeli z reklám ap., ale nechcela som ich stresovať ako moja známa, ktorej dievčatá už od 9 rokov nosili povinne v v školskej taške pohotovostné vrecúško pre prípad, keby to prišlo... S dcérami sme to vtedy prebrali úplne v pohode a z každej strany. Staršia to zvláda bravúrne, odvtedy ju voláme „malá žena“.  A mladšia sa už nemôže dočkať, kedy dostane menštruáciu aj ona. Teoreticky je pripravená.“ 

Ľubica (38.r.) "So mnou sa mama na túto tému nikdy nerozprávala a až keď som menštruáciu dostala, podala mi hygienické potreby a skonštatovala - teraz každý mesiac si budeš musieť toto vytrpieť. Mám 12 ročnú dcéru, ešte nemenštruuje, ale pripravili sme sa na túto udalosť aj vďaka knihe pre dievčatá (Červená nie je zlá) a vysvetlila som jej hlavne, že je to dôležitý proces v ženskom tele. Mne to chvíľu trvalo, kým som to takto prijala."  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: