Laktačná kríza: Prečo nechce moje mlieko?!

PhDr. Drahomíra Korpová | 10. január 2023
Laktačná kríza

Materské mlieko spĺňa všetky požiadavky na vývoj jeho nervovej sústavy, tráviaceho traktu, obličiek a imunitného systému, zabezpečuje jeho primeraný vývoj a rast. Čo však robiť, ak dieťa začne odmietať prsník?

Väčšina z vás už počas tehotenstva prejavuje záujem o dojčenie, pretože ste presvedčené o význame a výhodách výlučného dojčenia. Včasné poradenstvo o dojčení vám pomôže lepšie sa pripraviť na toto obdobie. Pretože úspešnosť a efektívnosť dojčenia závisí od: 

  • správnej starostlivosti o prsníky
  • včasného priloženia dieťaťa k prsníku – už počas prvej pol hodiny po pôrode
  • častého prikladania dieťaťa k prsníku
  • rooming in – možnosti spoločného pobytu matky a dieťaťa v jednej miestnosti
  • správnej techniky a rytmu dojčenia
  • pohody pri dojčení, trpezlivosti
  • výlučnosti dojčenia
  • správnej výživy a príjmu tekutín
  • dostatočného spánku a odpočinku

Keď bábo štrajkuje...

Vaše dieťatko sa po narodení prispôsobuje „veľkému svetu” a na zmenu alebo výkyv z doteraz spoznaného môže navonok zareagovať štrajkom pri dojčení. Navyše, väzba, ktorá sa vytvára medzi vami a ním, je natoľko silná, že hneď vycíti, že u mamy niečo nie je v poriadku...  

Ako to zistí? Prihovárate sa mu zmeneným hlasom, inak sa ho dotýkate, inak ho beriete na ruky – teda mení sa vaša motorika. Nárast napätia alebo stresu môže spôsobiť spomalenie toku mlieka, čo dieťa po priložení k prsníku ešte viac rozruší a laktačná kríza je na svete.

Laktačná kríza: Odmietanie prsníka

Odmietanie prsníka sa môže vyskytnúť hneď po pôrode alebo kedykoľvek počas obdobia dojčenia. V oboch prípadoch sa dieťa správa rovnako – je nepokojné, hlasno plače až kričí, odmieta prsník, napína sa, je prehnuté, odtláča sa a hneď hľadá prsník, prisaje sa, plače a opäť pustí prsník.

Tento stav vo vás vyvoláva zúfalstvo, neistotu, prestávate si veriť, máte pocit, že zlyhávate ako matka. A už sa spúšťa beh myšlienok ako: neviem nakŕmiť svoje dieťa, som neschopná, nemám dobré mlieko... Vaše myšlienkové  pochody sa menia, za všetko viníte seba, ste nahnevaná, frustrovaná. Hrozí odstavenie dieťaťa od dojčenia. Prvé a najľahšie riešenie je pre vás siahnuť po fľaši s mliekom a váš partner vás v tom podporí – často kvôli tomu dochádza k hádke medzi vami, pretože to vo vás ešte viac umocňuje pocit neschopnosti. Potrebujete rýchlu pomoc a podporu.

Ak dieťa odmieta prsník, môžete mať pocit, že zlyhávate. Nesiahajte však hneď po fľaši s mliekom. 

V popôrodnom období môže byť najčastejšou príčinou laktačnej krízy: 

  • traumatický pôrod – komplikácie pri pôrode, jeho operačné ukončenie 
  • narušená citová väzba – odlúčenie dieťaťa od matky, oneskorené priloženie k prsníku, únava po pôrode zo strany matky alebo dieťaťa, nedostatočný vzájomný kontakt, negatívna skúsenosť pri dojčení 
  • ploché alebo vpadnuté bradavky
  • psychika – obava, či sa spustí laktácia, nesprávna technika dojčenia, prvotné naliatie prsníkov, bolesť, vysoké požiadavky na seba
  • sociálne zázemie – problémy v partnerskom vzťahu, nepokoj – veľa návštev

Dôležitá je trpezlivosť. S pokojom prijmite situáciu, v ktorej sa nachádzate. Bojíte sa, že vaše dieťatko bude hladné, ale nervozita a stres vám k úspechu nepomôžu, naopak, situáciu ešte viac zhoršia. Potrebujete svoje dieťatko upokojiť, dať mu jemnými dotykmi najavo, že ste pri ňom a ste pripravená uspokojiť jeho potreby. Pomôžete mu tak nadobudnúť pocit istoty, že mama je tu a pomôže vždy, keď to potrebuje. 

Laktačná kríza

Laktačná kríza: Čo vám pomôže? 

Snažte sa u bábätka rozpoznať prvé príznaky hladu, vyhľadajte pomoc pri dojčení, stavte na bonding, správnu techniku dojčenia, manuálne odstriekavanie mlieka a rozhovor – najlepšie s pôrodnou asistentkou/laktačnou poradkyňou – rady vám pomôžu upokojiť a uvoľniť sa.

Harmonické dojčenie môže dieťatko narušiť odmietaním prsníka aj v neskoršom období, najčastejšou príčinou môže byť:

  • únava, nedostatok spánku, stres
  • zmena chuti materského mlieka – poranené bradavky, konzumáciu cesnaku a iných potravín, nástup menštruácie, užívanie alkoholu, fajčenie, zápal prsníka, užívanie liekov
  • vôňa matky – zmena kozmetiky
  • zmena toku mlieka
  • užívanie antikoncepcie – môže byť príčinou zníženej tvorby mlieka
  • sociálne zázemie – izolácia alebo, naopak, návrat do pracovného života, rodinné vzťahy
  • kolika, soor, reakcia na očkovanie, choroba tráviaceho traktu...

Upokojte dieťa spievaním a dotykom... a potom ho priložte

Až potom ho prikladajte k prsníku, pomôže bonding, jemná masáž. Upravte polohy pri dojčení, vytvorte pokojnú atmosféru, vylúčte stres, dôležitá je pre vás aj podpora partnera a rodiny. V prípade potreby vyhľadajte laktačnú poradkyňu, vie vám pomôcť aj cez telefón.  

Každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie, preto sa včas pripravte na nové, krásne,  ale  i náročné obdobie svojho života. Aktuálne odporúčania, informácie a potrebné zručnosti v dojčení, ktoré zodpovedajú práve vašim aktuálnym potrebám, môžete získať prostredníctvom laktačného poradenstva už pred pôrodom, ale aj kedykoľvek po ňom. Vedú ich odborne zdatné pôrodné asistentky/laktačné poradkyne, ktoré vám svojimi radami pomôžu predísť mnohým nepríjemným situáciám a vy si budete môcť spokojne užívať materstvo s vedomím, že stále máte poruke niekoho, na koho sa môžete v prípade potreby obrátiť. 

Bábätko potrebuje vedieť iba jedno: mama je tu a vždy mi pomôže. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: