Ako podporiť tvorbu materského mlieka

Lactil® | 21. december 2022
Ako podporiť tvorbu materského mlieka
foto: Lactil®

Materské mlieko predstavuje pre dieťatko počas prvých 6 mesiacov života najoptimálnejší zdroj potravy. Kým jedna mamička má mliečka toľko, že ho bábätko nestíha piť, inú trápi nedostatok.

Hoci na začiatku dojčenia i počas laktačnej krízy môže byť tvorba mliečka naozaj znížená, nezúfajte. Správnym prístupom sa vám podarí situáciu zvládnuť.

Ako bojovať s nedostatkom mlieka?

  • V minulosti sa odporúčalo bábätko dojčiť každé 3 hodiny, dnes to však už neplatí. Bábätko dojčite vždy, keď si mlieko žiada. Čím viac mlieka totiž bábätko vypije, tým viac sa ho vytvorí.
  • Nadbytočné mlieko po dojčení si odstriekavajte alebo odsávajte. Vo vzducho- tesne uzavretej sterilnej nádobe ho môžete v mrazničke skladovať až 6 mesiacov (pri teplote -18 °C a nižšej)
  • Materstvo môže byť náročné, preto by ste nemali zabúdať ani na seba. Pravidelne pite a jedzte. Keď vám blízki ponúknu pomoc, využite ju. Spokojná mamina = šťastné dieťatko.
  • Ak máte pocit, že bábätko nepije správne, požiadajte o pomoc pediatra alebo laktačnú poradkyňu. Aj keď situácia môže byť frustrujúca, snažte sa byť pokojná. Stres totiž tvorbu mlieka znižuje.
  • Produkciu mlieka môžete podporiť tiež masážou prsníkov éterickými lejmi, pitím bylinkových čajov či užívaním výživových doplnkov.

Lactil®

Výživový doplnok Lactil®, kapsuly na prírodnej báze, sú zložené z fenikla a anízu. Podporujú tvorbu materského mlieka a priaznivo pôsobia na detské bruško. Kapsuly Lactil® neobsahujú cukor a sú produktom ekologického pôdohospodárstva.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: