Keď mlčanie bolí: Dieťa potrebuje odozvu na svoje potreby, neignorujte ho

MK | 23. september 2024
Keď mlčanie bolí: Dieťa potrebuje odozvu na svoje potreby., neignorujte ho

Kto iný, ak nie vy, by mu mal odpovedať na otázky, vypočuť si ho, pohladiť ho a prijať jeho ruku, keď sa k vám naťahuje? Pre dieťa ste tak dôležitou osobou, že akýkoľvek nezáujem sa ho dotkne. Najmä v prvých rokoch života, keď sa vytvára to najsilnejšie puto medzi dieťaťom a matkou, buďte pri ňom.

Výskum: Experiment s nehybnou tvárou

Experiment s nehybnou tvárou (ext. zdroj Still Face Experiment) je dôležitá štúdia, ktorá ukazuje, ako veľmi závisí emocionálny vývoj dieťaťa od reakcií rodičov na jeho snahy o komunikáciu. Tento experiment vykonal Dr. Edward Tronick v roku 1975 a jeho cieľom bolo skúmať, ako deti reagujú, keď matka prestane byť emocionálne dostupná. 

V experimente matka najskôr komunikuje so svojím dieťaťom, smeje sa a reaguje na jeho signály. Potom sa však odrazu stane „nepohyblivou“, teda neprejavuje žiadne emócie a nereaguje na dieťa. Počas niekoľkých minút začne byť dieťa zmätené a smutné, snaží sa získať pozornosť matky, no keď sa mu to nepodarí, stiahne sa a prejavuje znaky frustrácie a beznádeje. Tento experiment ukazuje, aké dôležité je pre dieťa, aby rodičia reagovali na jeho emocionálne potreby a správanie. Ak rodičia nereagujú, môže to u dieťaťa vyvolať pocit, že nemá kontrolu nad situáciou. Nevie, prečo sa tak deje a jeho mozog je v toxickom strese. 

Tronickov výskum sa stal základom pre štúdium emocionálnych väzieb medzi rodičmi a deťmi. Jeho výsledky sa využívajú na pochopenie toho, ako rôzne faktory (ako depresia či závislosť rodičov) ovplyvňujú vývoj dieťaťa. Experiment s nehybnou tvárou sa tiež využíva na skúmanie kultúrnych rozdielov, správania nepočujúcich dojčiat, detí s Downovým syndrómom, detí vystavených kokaínu, autistických detí a detí rodičov s rôznymi duševnými poruchami, najmä depresiou.

Možno ste zažili situáciu, že sa váš pohľad stretol so skúmavým pohľadom dieťatka - tá radosť, že ste si ho všimli, úsmev, ktorý vám daruje, úžasný mini-experiment, ktorým ťahá za nitky vášho vzájomného spojenia. Dieťa je šťastné, keď ho vidíte, počujete, objímete, keď ste tam pre neho. Ste pre dieťa najviac, čo chce a potrebuje.  

Dieťa potrebuje odozvu na svoje potreby, neignorujte ho

Keď voči svojim deťom prejavujeme „nehybnú tvár“, čiže inak povedané ignorujeme ich prejavy emócií a potrieb, môžu zažiť pocit straty kontroly nad situáciou. Ukážte dieťaťu rešpekt a porozumenie v momentoch, keď sa cíti nepochopené, nahnevané alebo frustrované. Uznajte jeho  emócie a sprevádzajte dieťa životom s dôverou a láskou. Schopnosť dieťaťa pochopiť a regulovať svoje emócie je kľúčová pre jeho budúci úspech. 

Keď mlčanie bolí: Dieťa potrebuje odozvu na svoje potreby., neignorujte ho

Päť základných krokov emocionálneho spojenia s dieťaťom

  • Buďte si vedomí emócií vášho dieťaťa.
  • Vnímajte prejavy jeho emócií ako príležitosť na zblíženie a učenie.
  • Počúvajte s empatiou a uznajte pocity dieťaťa.
  • Pomôžte dieťaťu naučiť sa pomenovať svoje emócie slovami.
  • Stanovte hranice pri riešení problémov alebo nepríjemných situácií a pomôžte dieťaťu ich zvládnuť...

Rovnako ako v partnerských vzťahoch, aj v rodičovstve je dôležité rozpoznávať signály dieťaťa a reagovať na ne, aby sa vytvorilo a upevnilo emocionálne spojenie. To znamená prejaviť záujem o to, čo dieťa hovorí alebo robí, a snažiť sa ho pochopiť. Uznávajte jeho pocity a emócie, klaďte otázky a buďte oporou, ktorú dieťa potrebuje.

Zdroj: www.gottman.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: