Je úplne bežné, že dieťa prechladne aj sedemkrát do roka

Redakcia | 23. marec 2024
Dieťa prechladne aj sedemkrát ročne

A je to vlastne dobrá vec.

Nezáleží na tom, či ide o jasle, predškolské zariadenia alebo hernú skupinu, kdekoľvek sa deti zídu, podelia sa o baktérie a vírusy. Rodičom, ktorí sú už v kolotoči  nádchy, kašľa či bruškových problémov, sa návšteva kolektívneho zariadenia zdá byť rovno pozvánkou k chorobe. Je pravda, že spoločenský život detí prináša domov rôzne zdravotné komplikácie, ale to je úplne normálne.

Deti bývajú choré pri nástupe do kolektívu

Deti v predškolskom veku prekonajú päť až sedem infekcií horných dýchacích ciest (nádcha, nádcha, kašeľ) ročne, ktoré sú spôsobené bežnými vírusmi. Infekcie sa vyskytujú u zdravých detí s normálnym imunitným systémom v priemere každý druhý mesiac v roku.

Zlá strava, málo spánku... koho je to chyba? 

Nie je to chyba rodičov. Nie je to chyba jaslí alebo školy. Nemôžeme priamo ukázať prstom na stravu, spánkový režim, alebo to, že koncom októbra prišlo dieťa domov s mokrými ponožkami. Tieto infekcie sú  normálnou súčasťou budovania imunity. My, dospelí, bývame menej chorí ako deti, pretože máme už máme nejaké tie základy (tiež sme chodili v detskom veku so sopľom a zahuhňaným hlasom).  

Napriek tomu je pre rodičov často skľučujúce mať neustále doma deti s kašľom, nádchou, horúčkami. No je dôležité, aby dieťa chorobu "neprechodilo". Ohrozuje deti v kolektíve, to je jedna vec. Ďalšia, a veľmi podstatná, je tá, že z neliečenej nádchy sa môže dostať až k zápalu stredného ucha, alebo zápalu priedušiek.   

Vyležať a doliečiť

Väčšina z týchto primárne vírusových infekcií sú mierne, život neohrozujúce choroby, ale je dôležité nepodceniť ich. Niektoré z nich môžu predchádzať infekcii ucha i zápalu pľúc. Tieto sekundárne bakteriálne infekcie po vírusovom ochorení sú menej obvyklé.
Začínajú sa však rovnakým príbehom, dieťa má nádchu, ktorá by mala byť na ústupe do týždňa, ale namiesto toho si po týždni všimnete náhle zvýšenie teploty, ťažkosti s dýchaním, vracanie, alebo iné nové príznaky. Tu si už nevystačíte s citrónovým čajom. 

Dobrou správou je, že každé z týchto detských vírusových ochorení je ďalším „očkovaním“ pre vaše dieťa – ďalej ho chráni pred týmito baktériami, ktorým sa nedá vyhnúť. Ako  deti starnú, ich imunitný systém sa vyvinie a budú menej chorľavé. Všetci sme to prežili a prežijú aj oni.

www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: