Čo sa stane u babky, zostane u babky

Michaela Klamová | 30. august 2022
Babky a výchova

Patríte k rodičom, ktorí sa radšej tvária, že nevidia, čo starí rodičia so svojimi vnúčatami vyvádzajú, alebo sa s nimi púšťate do pravidelných konfliktov?

Doba sa mení a s ňou aj pohľad na výchovu. Niektorí ľudia sa novým názorom prispôsobujú viac, iní menej, no ku konfliktom medzi rodičmi a starými rodičmi ohľadne najmladšej generácie dochádza všade vo svete. 

Podľa prieskumu sa rodičia so starými rodičmi najčastejšie hádali:

Ďalšie problematické témy sú spôsoby, bezpečnosť a zdravie, večierka, zaobchádzanie s niektorými vnúčatami inak ako s inými a zdieľanie fotografií či informácií na sociálnych sieťach. Za najväčší problém uviedla väčšina rodičov disciplínu, pričom 40 % si myslí, že starí rodičia sú príliš benevolentní a 14 %, že sú neprimerane prísni.

Skúste to bez konfliktov - platí pre obe strany

Dlhodobé konflikty majú negatívny dopad na vzťahy v rodine a častým následkom je obmedzenie času, ktorý vnúčatá so starými rodičmi môžu stráviť.

Starí rodičia by si mali uvedomiť, že dnešná doba priniesla mnoho nových poznatkov nielen o zdraví a výchove, ale aj to, že ich deti majú právo rozhodovať o tom, čo je pre ich potomkov správne. Majú byť poradcami a hlavne podporou. Rodičia by zasa mali chápať, že ich rodičia majú určite o čosi viac skúseností a skôr než sa rozhodnú, či ich názor odmietnu, mali by si ho aspoň pokojne vypočuť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: