Čo by starí rodičia nemali robiť?

Redakcia | 22. január 2018
starí rodičia, babka, dedko, vnúčatá

Výchova detí je prioritne úlohou rodičov. Častokrát práve tu dochádza ku konfliktom medzi starými rodičmi a rodičmi.

Zasahovať do výchovy 

Výchova detí je prioritne vecou rodičov. Tí sú za svoje deti zodpovední a väčšinou ich vychovávajú najlepšie, ako vedia. Starí rodičia sú od tejto zodpovednosti oslobodení, tí už vychovali nás. Nie je dobré, ani pre deti, ani pre vzťahy v rodine, ak zásadným spôsobom chcú ovplyvňovať výchovu svojich vnúčat.

Dnes sa presadzujú trošku iné výchovné postupy, veci sa dobou menia. Preto by si starí rodičia mali uvedomiť, že nie všetko, čo bolo dobré „za ich čias“, prijímate i vy. Na druhej strane, je množstvo jednoduchých a úplne prirodzených zásad slušného správania, ktoré sú dnešným deťom cudzie. A práve tie by sa mohli naučiť od svojich starých rodičov.   

Presadzovať svoje predstavy a názory

Ak majú starí rodičia iné predstavy, ako rodičia, ak nerešpektujú názory a predstavy o výchove a chcú ich za každú cenu presadzovať, vzniká zbytočné napätie vo vzťahoch.

Jeden príklad za všetky: Mamička sa drží zásad zdravého stravovania a sladkosti pre deti odkladá na najvyššiu poličku. Babičke sa to ale nepáči, veď prečo by si jej vnúčatká nemohli pochutnávať na takých dobrotách? A tak ich deťom nosí na každú návštevu. Alebo im ich dáva potajme, tak, aby to mamička nevedela. Toto nie je práve výchovný prístup.

Ohovárať rodiča (napr. v prípade rozvodu, zlých vzťahov a pod.)

Deti milujú oboch svojich rodičov bez rozdielu a často nechápu konflikty, ktoré rodičia riešia. Ak dospeláci do týchto sporov zaťahujú deti, nekonajú správne. Starí rodičia by nikdy nemali poukazovať na chyby rodičov, ani nabádať deti k nevhodnému správaniu sa voči  rodičom. Nech už je dôvod ich postoja akýkoľvek, deti si nezaslúžia žiť medzi „dvoma mlynskými kameňmi“.

Znevažovať autoritu rodičov pred deťmi

Najhoršie, čo môžu starí rodičia robiť, je upozorňovať vás pre deťmi, keď ich karháte. Dohodnite si so svojimi rodičmi a svokrovcami pravidlá, aby ste deti zbytočne nezneistili. Pretože tie sa veľmi rýchlo priklonia na stranu toho, kto ich obhajuje. Ak svoje dieťa hrešíte, alebo mu dohovárate, starý rodič by do vášho dialógu nemal zasahovať. Ak má iný názor, môže vám ho povedať neskôr, ale nikdy nie pred deťmi.  

Kupovať si vnúčatá darčekmi

Deti hračky milujú. Tie im však spoločne strávené chvíle  a zážitky nenahradia. Starí rodičia by si nemali vnúčatá a ich lásku kupovať drahými vecami, zvlášť, ak sami rodičia na ne nemajú peniaze. Oveľa väčší prínos pre deti bude mať ich spoločne strávený čas.

Vaše skúsenosti a názory

Martina Haratíková: Starí rodičia majú vnúčence rozmaznávať, nie vychovávať. Na to sú tu rodičia, ktorí svoje dieťa poznajú najlepšie a vedia v akejkoľvek situácii adekvátne rozhodnúť, čo ďalej. Starí rodičia by to mali rešpektovať a do výchovy nezasahovať. Vyhnú sa tak aj zbytočným sklamaniam, ale aj prípadným nedorozumeniam a hádkam s rodičmi vnúčat. A hlavne, dieťa nebude mať na každom mieste iné pravidlá, z čoho potom môže byť zbytočne zmätené alebo sa to, naopak, naučí zneužívať.“

Katarína Olejová: „V našej rodine udržiavame veľmi dobré vzťahy. Máme ročného synčeka – Andrejka. Najviac nám už od narodenia drobca pomáhala moja úžasná mamina a moja mladšia sestra. Veľkou výhodou je, že máme rovnaký názor na výchovu, stravovanie, čiže jej môžem plne dôverovať. Okrem môjho muža je nám najväčšou oporou. Nikdy ju nemusím prosiť, aby prišla na návštevu, či prišla pomôcť s upratovaním či žehlením. Ak človek bezpodmienečne miluje, vždy si nájde čas na svoje vnúčatá. Robí to dobrovoľne a s láskou. No nájdu sa aj takí, ktorí sa ani len neozvú.  Je to smutné, pretože tieto prvé roky života sú nenahraditeľné a detičky neskutočne rýchlo rastú a menia sa zo dňa na deň. Preto som toho názoru, že kto má úprimný záujem prísť pozrieť svoje vnúčatká, ten príde. A kto nie, nevie, o aké krásne chvíle prichádza.“

Erika Némethová: Milujúci starí rodičia sú pre dieťa úžasným darom do života. Naša, už 4-ročná dcérka bola zvyknutá na babku (mužovu mamu) od narodenia. Vždy nás prišla pozrieť na pár dní. V roku a pol zostala u nich 3 dni sama a keďže sa jej tam veľmi páčilo, dohodli sme sa, že tam bude zostávať raz za mesiac na pár dní. Je to pre všetkých veľký a nenahraditeľný prínos. Ja si oddýchnem od dieťaťa náročného na celodennú pozornosť. Starí rodičia si užívajú vytúžené vnúčatá, chodia do záhrady, na výlety, kreslia, hrajú sa, tancujú a Vikinka zažíva ich lásku tak, ako by malo každé dieťa. Zažila s nimi chvíle, ktoré by s nami nezažila. Nevyhli sme sa však ani konfrontáciám ohľadom výchovy a vecí, ktoré si každá strana predstavovala inak a po svojom. Ale kde je vôľa, tam je cesta! Naozaj majú doteraz krásny vzťah a vždy, keď mi volá od nich, viem, že je spokojná a šťastná!“

Martina Chylá: „Príchod dieťatka na svet je krásnou udalosťou pre samotných rodičov, ale aj starých rodičov. Snáď samozrejmá je pomoc mamičke pri príchode domov z pôrodnice, najmä ak sa po pôrode necíti úplne v poriadku, pomoc pri kúpaní či uspávaní drobčeka mladým rodičom iste dobre padne. Je veľmi podstatné, aby sa rodičia a starí rodičia navzájom vo výchove podporovali a ťahali za ten istý koniec. Myslím si, že starí rodičia sú a mali by byť akousi oporou či aj vzorom pre svoje vnúčatá, predsa len majú viac času a môžu zohrať veľmi peknú a dôležitú rolu v živote našich detí.

Všetko pozitívne, dobré a láskavé deti obohacuje. Ak je takýto i vzťah vašich detí so starými rodičmi, doprajte im užívať si ho čo najviac. Pokiaľ to tak nie je a z nejakého dôvodu starí rodičia nemôžu, alebo nechcú tráviť čas so svojimi vnúčatami, snažte sa to deťom primerane  ich veku vysvetliť. Niekedy nám nie je dopriate všetko tak, ako by sme chceli. Ak je to však čo i len trošku možné, urobte všetko, čo sa dá preto, aby si vaše deti mohli dosýta užívať lásku svojich babičiek a dedov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: