Čo (NE)robiť, keď dieťaťu tečie krv z nosa

Mgr. Magdaléna Marcinčinová, ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: Bc. Matej Marcinčin | 13. september 2022
krvácanie z nosa

POZOR na mylné praktiky pri zastavovaní krvácania z nosa.

Krvácanie z nosa je častý problém, ktorý sa u detí môže vyskytnúť. Môže vzniknúť ako následok úderu, silného smrkania, kýchnutia, zmeny prostredia nosovej sliznice (napr. zmena vlhkosti vzduchu), alergická nádcha, sezónna infekcia dýchacích ciest alebo môže byť krvácanie dôsledkom hypertenzie (vysokého krvného tlaku). 

Čo robiť, keď dieťaťu tečie krv z nosa?

  1. V prvom rade dieťa upokojíme, a ubezpečíme ho, že onedlho to bude zasa dobré.
  2. Následne dieťa posadíme s predklonenou hlavou.
  3. Uvoľníme mu odev okolo krku a pása.
  4. Dieťa necháme pokojne dýchať ústami.
  5. Stisneme mäkkú časť nosa (tesne pod chrupavkou), akoby naše prsty boli štipec a nepretržite držíme stlačené 10 minút.
  6. Počas toho usmerňujeme dieťa, aby nerozprávalo a nekašľalo.
  7. Krv, ktorá sa dostane do ústnej dutiny, necháme vytekať z úst, napríklad do hygienickej vreckovky. V žiadnom prípade hlavu nedvíhame ani nezakláňame.
  8. Po 10 minútach uvoľníme nos a ak krvácanie pokračuje, opakujeme celý postup ešte raz.

Ak sa krvácanie podarí zastaviť, je potrebné minimálne dve hodiny sa vyhýbať fyzickej námahe, smrkaniu a pitiu horúcich nápojov. Je možné, že kratší čas po zastavení bude krvná zrazenina v nose prekážať a jemným vydýchnutím nosom sa dostane z nosa von. Ak sa tým nespustí opätovné krvácanie, nie je dôvod na paniku, je to v poriadku.

Mylné praktiky pri zastavovaní krvácania z nosa

... alebo, čo určite NEROBTE 
  • záklon hlavy: „V minulosti bolo zvykom hlavu zakláňať, no dnes už platí presný opak. Dôvod je veľmi logický. Tým, že sa vytekajúca krv hromadí v nose, vytvára sa tam krvná zrazenina, čím dochádza k zastaveniu krvácania. Záklon hlavy, pri ktorom zrazená krv zateká do hrdla, má za následok nielen nepríjemnú chuť v ústach, ale pri jej prehltnutí hrozí zvracanie, alebo pocit na zvracanie a pri vdýchnutí zasa dusenie.“
  • studený obklad: „Aplikovať studený obklad na čelo či zátylok pri krvácaní z nosa nemá praktický význam. Je pravda, že chlad spôsobuje vazokonstrikciu (stiahnutie ciev), ale len ciev tesne pod povrchom  kože. Cievy, ktoré zásobujú nos krvou, sa nachádzajú 5 – 7 cm pod povrchom kože, takže priložený obklad ich činnosť nijako neovplyvní.“ 

Čo ak sa krvácanie z nosa opakuje často?

Ak sa krvácanie opakuje často, viackrát za deň, za týždeň, pri športe alebo iných činnostiach, je nevyhnutné konzultovať tento problém s pediatrom, ktorý nariadi ďalšie vyšetrenia u špecialistov, ako sú ORL, hematológ. Vyšetrenia odborníkmi sú potrebné z dôvodu možnej príčiny krvácania, ako je ochorenie imunitného systému, nádorové ochorenie, poprípade iné ochorenia.
Časté krvácanie z nosa môže byť tiež spôsobené nedostatkom vitamínu C a K v organizme. Doplniť tieto vitamíny možno konzumovaním kivi, citrusových plodov, čiernych ríbezlí, jahôd, jabĺk, broskýň, zeleného korenia, petržlenu, guavy, brokolice, ružičkového kelu, kapusty, zemiakov, paradajok a tiež špenátu, zeleného šalátu, ovsa, raže, pšenice, sójových bôbov, fazule, zeleného čaju a vajec. 

Ako možno krvácaniu predchádzať?

  • zabráňte vysušovaniu sliznice nosa zvlhčovaním vzduchu v obytných priestoroch izbovými rastlinami alebo zvlhčovačmi vzduchu
  • obmedzte používanie klimatizácie
  • dbajte na dostatočný prísun vitamínov C a K
  • čistite si nosovú dutinu roztokom z vody a morskej soli alebo používajte nosové spreje s obsahom morskej vody a kyseliny hylaurónovej.
Zlaté pravidlo:
Pri akomkoľvek zhoršení stavu, platí to aj keď dieťa začne krvácať z nosa, zachovajte pokoj. Dieťa si všíma vaše reakcie a reaguje podľa nich.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: