Čo by stalo, keby deti nemali hračky? Budete prekvapení

Alexandra Okálová | 9. máj 2019
Čo by stalo, keby deti nemali hračky? Budete prekvapení

Zaujímavý experiment ukázal, že deti sa bez hračiek zaobídu. Respektíve, že sú schopné vymyslieť si aj inú zábavu a viac sa rozprávajú. Skúste to na jeden deň aj vy...

Škôlka bez hračiek?

Koncom 90. rokov minulého storočia sa niekoľko predškolských zariadení v Mníchove zúčastnilo zaujímavého experimentu: nechať deti v škôlke tri mesiace bez jedinej hračky.

Prvé dva týždne boli hlučné, ako utrhnuté z reťaze a nudili sa. Postupne sa v nich však prebudila prirodzená kreativita a začali používať nábytok a predmety každodennej potreby na „výrobu“ hračiek. Vznikali povestné bunkre zo stoličiek, deti si vytvárali obrázky z kamienkov, keďže nemali ani pomôcky na kreslenie a viac sa medzi sebou rozprávali. Výsledkom bolo, že deti medzi sebou utužili vzťahy a keď im hračky vrátili, dokázali sa s nimi hrať dlhší čas.

Ak napríklad predtým len niečo načmárali do maľovanky a potom ju odhodili, po troch mesiacoch „hračkovej abstinencie“ pri kreslení zotrvali omnoho dlhšie a vyslovene si to vychutnávali. 

Pozitívne účinky výchovy s minimom hračiek

1. Deti sú kreatívnejšie a vynaliezavejšie. Príliš mnoho hračiek nedovoľuje detskej fantázii, aby sa naplno rozvinula. Menej hračiek ich, naopak, núti deti, aby riešili úlohy bežného života s tým, čo majú k dispozícii.

2. Udržia dlhšie pozornosť pri jednej aktivite. Ak má dieťa nadbytok rozptýlenia v podobe veľkého množstva hračiek, je jasné, že pri jednej nevydrží dlho. Navyše, nikdy si naplno žiadnu hračku nevychutná.

3. Nadobúdajú lepšie sociálne zručnosti. Deti s menej hračkami majú menej problémov v interpersonálnej komunikácii, rýchlejšie sa spriatelia a je vedecky dokázané, že sa takto zvyšujú ich šance na akademické úspechy a lepšie vzťahy s ľuďmi v dospelosti. 

4. Správajú sa k hračkám s úctou. Ak má dieťa priveľa hračiek, nebude si ich natoľko vážiť a ak ich pár zničí, nijako sa ho to nedotkne. Ak má však len pár obľúbených hračiek, bude si ich strážiť ako oko v hlave a starať sa o ne. 

5. Viac ich baví čítanie, písanie a kreslenie. Benefity všetci poznáme.

6. Majú medzi sebou menej sporov. Mnoho rodičov si myslí, že viac hračiek znamená menej hádok, pretože každé dieťa má dostatok a nemusí sa deliť. Ale opak je pravdou. Súrodenci sa budú biť o hračky vždy, aj keby ich bolo milión. A s každou novou je na scéne ďalší problém a bitka o teritórium. Súrodenci s menej hračkami sú nútení deliť sa a spolupracovať.

7. Učia sa vytrvalosti. Nevzdajú sa tak rýchlo ako deti, ktoré majú viac možností opustiť náročnejšiu hračku, ktorá si vyžaduje dlhšie uvažovanie a venovať sa radšej menej náročnej. Deti s menej hračkami sa skôr naučia byť trpezlivé a odhodlanejšie dokončiť zadané úlohy. 

8. Sú menej sebecké. Deti, ktoré majú všetko, čo chcú, veria tomu, že všetko, čo chcú, vždy aj dostanú. Takéto deti budú mať neskôr o živote nereálne, egocentrické predstavy.

9. Trávia viac času vonku. Je absolútne prirodzené, že ak nie sú deti hodiny zaujaté tonami hračiek, budú radšej tráviť čas vonku v prírode, na odrážadle alebo pri naháňačke s inými deťmi.

10. Žijú v čistejšom prostredí. Čím viac hračiek, tým viac špiny a práce s ich čistením a upratovaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: