Ako vaše dieťa kreslí ľudskú postavu? Štúdia naznačuje, že čím viac detailov, tým vyššia inteligencia

Marika Koscelníková | 3. júl 2024
Ako vaše dieťa kreslí ľudskú postavu? Štúdia naznačuje, že čím viac detailov, tým vyššia inteligencia
foto: King’s College London

Môžete svoje dieťa "otestovať" aj doma. Ak nakreslí postave správne detaily ako sú dve ruky, dve nohy, dokonca oči, ústa, nos vo veku štyroch rokov, možno máte doma malého génia.

Štúdia (ext. zdroj štúdia)uskutočnená vedcami z King's College London ukázala, že kresby štvorročných detí môžu naznačovať ich inteligenciu vo veku 14 rokov. Táto štúdia bola publikovaná v časopise Psychological Science a zahŕňala skúmanie kresby u 15 504 detí.

Detská kresba vo veku štyroch rokov a inteligencia

V rámci štúdie boli deti vo veku štyroch rokov požiadané, aby nakreslili dieťa.

Kresby boli hodnotené na stupnici od 0 do 12 bodov na základe počtu a správnosti anatomických čŕt ako sú hlava, oči, nos, ústa, uši, vlasy, telo, ruky a nohy. Napríklad, kresba s dvoma nohami, dvoma rukami, telom a hlavou, ale bez tvárových čŕt, by získala štyri body. Okrem toho boli deťom vo veku štyroch a štrnástich rokov vykonané testy verbálnej a neverbálnej inteligencie.

Ako vaše dieťa kreslí ľudskú postavu? Štúdia naznačuje, že čím viac detailov, tým vyššia inteligencia

Výsledky ukázali, že vyššie skóre v teste „Draw-a-Child“ bolo mierne spojené s vyššími výsledkami inteligencie vo veku štyroch aj štrnástich rokov. Vyskúšajte aj doma! Požiadajte dieťa, aby nakreslilo svojho kamaráta a zistite, koľko detailov ľudskej postavy zachytí. 

Vedci tiež zistili, že schopnosť kresliť má významný genetický komponent. Výskumníci porovnávali kresby identických dvojčiat, ktoré zdieľajú všetky svoje gény, a neidentických dvojčiat, ktoré zdieľajú približne 50 % génov. Zistili, že kresby identických dvojčiat boli viac podobné ako kresby neidentických dvojčiat, čo naznačuje genetický vplyv na schopnosť kreslenia a neskoršiu inteligenciu.

Vedúca autorka štúdie, doktorka Rosalind Arden, zdôraznila, že aj keď sú tieto zistenia zaujímavé, rodičia by sa nemali obávať, ak ich dieťa nekreslí dobre. Schopnosť kresliť neurčuje inteligenciu; existuje mnoho faktorov, genetických aj environmentálnych, ktoré ovplyvňujú inteligenciu v neskoršom živote​.

Každopádne, kreslenie je rozvoj dieťaťa dôležité, spája jemnú a hrubú motoriku. Dbajte na správny úchop ceruzky a ak to ešte nie s detailami kresby nie je ideálne - trénujte. Cvik robí majstra!

Zdroj: www.kcl.ac.uk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: