4 rýchle tipy, ako presadiť zdravšie jedlo v rodine

MK | 19. január 2022
Zdravé jedlo

Aj by ste chceli, ale ocko príde s pizzou a už je po vašich špenátových haluškách!

Trošku zmeniť nastavenie a neponúknuť deťom "za odmenu" fastfood a pôjde to :). Ak chcete, aby vaše deti siahli po zdravších alternatívach, môžete sa inšpirovať jednoduchými tipmi.

1. Premýšľajte nad rámec zasýtenia - dajte deťom skutočné jedlo

Od celozrnných sušienok a čerstvej mozzarelly až po smoothies plné ovocia. Nech je v každom súste, ktoré si dáte do úst to, čo telo naozaj potrebuje. Nešetrite na potravinách, lebo čo ušetríte v peňaženke v obchode, bude chýbať na vašom zdraví. Dnes si už vieme a môžeme vybrať jedlo, ktoré je naozajstné - od mäsa cez vajíčka až po sušienky. Kedykoľvek jete, myslite na to, že tankujete do svojho tela a tela svojich detí riadnu dávku živín (teda, ak im ponúkate skutočné jedlo). 

Zamysleli ste na nad tým niekedy? Do svojho auta nenatankujete hocijaký benzín, lebo viete, čo to spôsobí s jeho chodom, zato múkové párky si na raňajky doprajete pravidelne. 

2. Nezabúdajte na bielkoviny

Všetci potrebujeme rovnaké typy živín (sacharidy, bielkoviny a tuky), ale deti sa musia zamerať najmä na dosiahnutie správnej rovnováhy a na svoj rast potrebujú bielkoviny. Prečo je materské mlieko pre bábätko ideálne? Jeho kľúčovou zložkou je práve bielkovina. 

Výskumy potvrdili, že deti nejedia dostatok bielkovín a skôr siahajú po sacharidoch. Myslite na to: "Chceš bagetu? Daj si k nej kvalitný syr. Vezmeš si ďalšiu sušienku? Pridaj si k nej cottage alebo jogurt." 

3. Vytvorte rodinnú filozofiu stravovania

Väčšina rodín má svoju stratégiu, ako naložiť s rodinným rozpočtom, vzdelaním detí, aké auto si kúpia, ale máloktorá sa zamýšľa nad stravovaním. Nesieme si so sebou návyky z pôvodných rodín, kombinujeme s momentálnymi potrebami, situáciou a chuťou, ale o kultúre stravovania - čo (ne)jesť , ako (ne)jesť (spoločné večere vs. televízny seriál) a kedy (ne)jesť - sa hovorí v rodine málo. 

Čo tak nastoliť túto tému u vás doma a dohodnúť sa na pravidlách? 

4. Udržujte svoju chladničku zásobenú zdravým výberom

A ak deti (a aj dospelí) dostanú chuť na maškrtu, v chladničke ich budú čakať dobroty. Skutočné jedlo, ktoré ich nielen zasýti, ale pridá ďalší dielik do skladačky ich imunity a zdravého tela. Guacamole, jablkové muffiny, kozí jogurt a pod.  

Dajte deťom a sebe skutočné jedlo. To je vlastne všetko.

Zdroj: www.parents.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: