4 fungujúce rady, ako mať ŠŤASTNÉ dieťa

Redakcia | 22. jún 2023
4 fungujúce rady, ako mať ŠŤASTNÉ dieťa

Viete, že človek je priemerom piatich osôb, s ktorými trávi najviac času? Pri deťoch ste to práve vy, kto tvorí aj ich vnútorný svet.

Pre vaše deti ste tým najdôležitejším, vy vytvárate ich predstavu o svete a tiež ovplyvňujete ich vnímanie seba samých. Deti túžia byť podporované, milované a cítiť, že ich najbližší sú na ne hrdí. Motivácia je veľmi dôležitá, talent a danosti treba podporovať, lebo len tak ich deti dokážu správne využiť.

Skúste sa riadiť týmito štyrmi radami, ako dieťa povzbudzovať, aby v živote dokázalo prekonať aj neúspechy.

1. Nech zostanú samými sebou

Každý rodič má istú predstavu o živote svojho dieťaťa, má ambície, ktoré chce aj prostredníctvom svojich detí naplniť, ale chce to skutočne aj dieťa?

Predstavy rodičov a detí sa môžu líšiť. Samozrejme, do istej miery si ich rodičia môžu naplniť, ale nikdy by nemali ísť za hranicu niečoho, čo už deti nechcú. Osobnosť dieťaťa musí zostať zachovaná a aj keď sa niekedy deti podvolia predstavám rodičov, vo svojom vnútri nebývajú skutočne šťastné. Predovšetkým obdobie puberty je o úprimnej komunikácii a prijímaní kompromisov. Každé dieťa si musí prejsť vlastnou cestou a nie tou, ktorú mu vysnívajú rodičia.

2. Nevzbudzujte v nich pocit viny

Robiť chyby je prirodzené, aj pre deti. Nevyčítajte im preto každý omyl a každú chybu. Naučte ich, že z každého problému či chyby, ktorej sa dopustia, sa môžu do budúcna poučiť. Neustále vyčítanie chýb a poúčanie o tom, ako by sa dali veci robiť lepšie, im môže spôsobiť neistotu a strach z neúspechu pri všetkom, o čo sa pokúsia.

3. Nebráňte deťom snívať

Deti majú občas bláznivé sny, ktoré sa nám, dospelým, môžu zdať až smiešne a nesplniteľné. Určite ich však neodrádzajte, sny sú zároveň životným cieľom a pokiaľ to deti s ich uskutočnením myslia vážne, podporujte ich a veďte k vytrvalosti a snahe.

4. Neporovnávajte neustále váš život v detstve so životom svojich detí

Dnešný spôsob života detí je úplne iný ako ten náš v detstve. Nie je zlé deťom porozprávať o tom, ako to bolo v minulosti, nemali by sme však minulosť glorifikovať a tvrdiť, že vtedy bolo všetko inak, všetko lepšie. Dnešné deti sú iné, a preto aj spôsoby výchovy musíme prispôsobiť. Trvať na tom, že doba minulá bola na tom s mladou generáciou lepšie, je nezmysel a hlavne, neustále porovnávanie nikomu nepomôže.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: