Zubný kaz môže byť nebezpečný pre celé telo

Veronika Kmetóny Gazdová. | 23. január 2023
Zubný kaz je nebezpečný

Vedeli ste, že zubný kaz sa u mliečnych zubov šíri rýchlejšie ako u trvalých?

Ako sa starať o mliečne zúbky a zároveň sa vyvarovať najčastejších chýb pri starostlivosti o ne? Podľa doktorky zubného lekárstva MDDr. Lenky Štroncerovej je základom zdravého detského úsmevu budovanie hygienických návykov už od prvého mliečneho zubu a pravidelné čistenie detského chrupu. A to bez kompromisov.

Prerezávanie zubov
Prečítajte si tiež:

Prerezávanie zubov

Neliečený zubný kaz je nebezpečný

Najčastejšie problémy mliečnych zubov súvisia so zubným kazom a následkami jeho neliečenia.
„Zubný kaz sa u mliečnych zubov šíri rýchlejšie ako u trvalých, pretože sklovina aj zubovina sú oveľa tenšie a menej odolné a zubná dreň („nerv“) je rozsiahla, preto aj malý zubný kaz predstavuje veľké riziko postihnutia zubnej drene (hlavne kaz medzi zubami).

Ak sa zubný kaz nelieči, baktérie sa dostávajú do zubnej drene (zub „odumiera“), následne putujú do krvi, ktorá ich roznáša do vzdialenejších tkanív a orgánov, kde môžu vyvolať zdravotný problém. Zo zubnej drene sa môžu šíriť do okolitej kosti a mäkkých tkanív.

Dieťa opuchne, vystúpi mu teplota, vzniká tzv. okoločeľustný zápal, jeho neskorá liečba predstavuje život ohrozujúci stav. Tým, že zárodok trvalého zuba je uložený pod koreňom mliečneho zuba, baktérie ho touto cestou môžu poškodiť.

Zuby s kazmi spôsobujú deťom ťažkosti pri hryzení, žuvaní, rozprávaní, nevyvíjajú sa správne kostné a svalové štruktúry, vznikajú tráviace problémy, poruchy reči,” vymenúva doktorka  komplikácie, za ktoré tiež môže nesprávna starostlivosť o chrup. Teda dôsledky sú vážnejšie, ako „len” plomby či nepekný úsmev. 

Mliečne zuby držia miesto pre trvalé zuby

"Pri predčasných stratách mliečnych zubov dochádza k posunu trvalých nástupcov, tie sa prerezávajú na inom mieste, ako by mali, vznikajú posunutia a zuby rastú tesne vedľa seba. To si následne vyžaduje liečbu strojčekom, kde ústna hygiena musí byť stopercentná, pretože ak nebude, zuby pod strojčekom sa pokazia,” vysvetľuje zubná lekárka. Toto sú podľa nej dôvody, prečo sa treba o zuby od začiatku starať a chodiť pravidelne na preventívne prehliadky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: