Čistíte si zuby naozaj správne?

redakcia | 13. október 2017
Čistíte si zuby naozaj správne?

Viete o tom, že väčšina z nás si zuby nečistí správne?

Väčšina z vás by iste odpovedala „áno“ – ráno si neviete predstaviť bez hygieny ústnej dutiny a večerný rituál rovnako zavŕši čistenie zubnou kefkou. ALE „pobehať“ si  zubnou pastou po ústach dva i trikrát denne zďaleka nestačí. Poďme sa teda pozrieť ako a hlavne prečo by ste sa mali o zuby dôsledne starať.

Čítajte aj: Žlté zuby u dieťaťa: nedostatočná hygiena alebo užívanie liekov

3 dôležité kroky pri čistení zubov

Podľa najnovších informácií je dôležité čistiť si zuby v 3 krokoch. Ako prvé je klasické čistenie zubnou kefkou a pastou (ideálne ráno a večer), následne použite medzizubné kefky – na vyčistenie medzizubných priestorov a správnu dentálnu hygienu uzavriete použitím tzv. single kefky.

Načo nám je toľko kefiek na zuby?

Potrebujete totiž očistiť celé ústa, nielen narýchlo zuby spredu či zvrchu, ale i medzizubný priestor a najmä na nečistoty veľmi citlivé spojenie medzi zubom a ďasnom. V opačnom prípade sa vám na týchto miestach začne zubný povlak ukladať, vznikne zubný kameň, čo je živná pôda pre množenie baktérií a dôsledkom je zápal. Pokiaľ ho nebudete riešiť, môžete o zuby prísť.

Neverte, že vám medzizubný priestor vyčistí nejaká „zázračná“ ústna voda. Mnohé sú skôr na škodu ako na úžitok. Protizápalové môžete krátkodobo použiť ako podpornú liečbu pri preliečovaní zápalu, ale nenahradí mechanické čistenie kefkou (klasickou i medzizubnou)!

Spočiatku ide o tzv. gingivitídu, teda zápal ďasien (vyskytuje sa v tesnom okolí zuba), ktorá sa správnou starostlivosťou o ústnu dutinu dá vyliečiť.

Chce to trpezlivosť, správnu techniku čistenia, ale stav možno zvrátiť. Ak sa však zápal nerieši, rozšíri sa až na kosť, a to už hovoríme o nezvratnom stave – parodontitíde. Aj tú môžete zastaviť, ale odhalený zubný krček sa vám už späť nevráti...

Neprehliadnite: Tehotenská gingivitída: zuby trápia aj tehuľky

zubné kefky

Preto je nesmierne dôležité SPRÁVNE SI ČISTIŤ ZUBY, aby ste ich zbavili povlaku, ktorý všetky problémy spúšťa.

Správne čistenie zubov

1.)    Na čistenie zubov sa snažte používať mäkkú kefku s hustými vláknami – krásne premasíruje ďasná a tiež nezničí zubnú sklovinu, navyše vďaka hustým vláknam sa bez zbytočného tlaku dostane aj k problémovým miestam.

Správna technika čistenia je nasledovná:
kefku si položte na zuby tak, aby polovica štetiniek bola na ďasnách a druhá na povrchu zubov. Potom robte pomalé krúživé pohyby. Jemne a bez tlaku! Poriadne sa venujte prvej polovici zubov (spredu i zozadu) a následne prejdite na druhú.

2.)    Druhým a nemenej dôležitým krokom v čistení je použitie medzizubnej kefky. Medzi zubami by mala pekne prejsť, nesmie zadrhávať alebo vás škrieť o ďasno. Netlačte ju silou, ale jemne, akoby krúživými pohybmi si nájdete správne miesto, kadiaľ sa vie do medzizubného priestoru dostať.

S výberom správnej veľkosti vám pomôže zubný lekár alebo dentálna hygienička. Pred jej používaním je vhodné dať si odborne odstrániť zubný kameň.

3.)    Používanie jednozväzkovej, tzv. single kefky nie je len módnym trendom. Dokáže vám totiž veľmi dôkladne dočistiť povlak, ktorý sa nachádza najmä medzi zubom a ďasnom, a práve ten spôsobuje ťažkosti.

Čítajte aj: Starostlivosť o chrup počas tehotenstva

S touto kefkou sa veľmi dobre manipuluje a môžete sa tak zamerať na každý zub zvlášť. Výhodou je, že ju môžete používať kedykoľvek počas dňa. Napríklad aj pri sledovaní televízie, preto sa jej aj hovorí „televízna“. Dobré je mať ich aspoň 2-3, jednu môžete mať doma, jednu v práci (a popri práci za počítačom si dočistiť zuby).

Tip MAMA a ja

Deti sa učia najmä pozorovaním a napodobňovaním, preto to využite a takpovediac „zabite“ dve muchy jednou ranou. Vy si splňte čistenie zubov single kefkou a zároveň vás bude drobec sledovať a učiť sa, že starostlivosť o zuby patrí ku každodenným činnostiam.

 MLIEČNE ZÚBKY: Pokazí ich nočné dojčenie?
Čistenie zubov môže byť zábava

čistenie zubov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: