Trápi nás choroba ruky, nohy, ústa

ING. Jana Guráňová | 18. jún 2022
Ruky , nohy, ústa

Možno ste už počuli o piatej či šiestej chorobe. Ich názvy súvisia s chronologickým začlenením infekčných chorôb, typickým výskytom u detí a ešte niečím – exantémom, teda výsypom na koži. Ďalšou v poradí je tzv. siedma choroba, známa aj ako „ruky, nohy, ústa“.

Ide o nepríjemné, no bežné vírusové ochorenie, ktoré postihuje najmä deti, no potrápiť môže aj celú rodinu. Príznaky môžu byť podobné alergickým prejavom či herpesu.

Niekedy vás môže nečakane u vášho drobčeka prekvapiť v oblasti úst, na dlaniach a chodidlách zvláštny výsyp. Ak sa tak stane, je veľmi pravdepodobné, že máte čo dočinenia práve s infekčným ochorením ruky, nohy, ústa. Jeho pôvodcom sú enterovírusy, najmä vírus Coxsackie A16 (ext. zdroj Coxsackie), ktorý bežne kolonizuje tráviaci trakt a prenáša sa predovšetkým orálno-fekálnou cestou, teda keď sa dieťa po použití toalety kontaminovanými rukami dotýka úst či tváre. Ochorenie sa najčastejšie objavuje v jarnom období, jeho výskyt vrcholí počas neskorého leta. Mimoriadne sa mu darí v kolektívoch, a to medzi deťmi do troch rokov, no nevyhýba sa ani starším. 

Vysoká infekčnosť

Ruky, nohy, ústa alebo HFMD (z anglického hand-foot-and-mouth disease) patrí medzi celosvetovo rozšírené vysoko nákazlivé formy ochorenia vírusového pôvodu. Postihuje prevažne deti do 10. roku života, s maximom výskytu do štyroch rokov. Bežne sa šíri kvapôčkovou infekciou, napr. kvôli zle umytým rukám po použití toalety alebo pri hre na verejnom pieskovisku, v detskej herni, kontaminovanými hračkami ap. Zdrojom infekcie býva tekutina, vypĺňajúca pľuzgieriky v ústnej dutine alebo na pokožke, ale aj stolica, ktorá je infekčná až dva mesiace od začiatku ochorenia.

Iné formy preniknutia vírusu do organizmu sú cez dýchací systém, prostredníctvom kvapôčkovej infekcie šírenej kýchnutím a kašľom. Na deti číha aj na kúpalisku, ihrisku, v kine, obchodnom dome a na miestach, kde sa zdržiava viac osôb. Inkubačná doba sa pohybuje do jedného týždňa od preniknutia infekcie do organizmu, najčastejšie v intervale 3 až 7 dní.

Toto ochorenie sa môže ojedinele  vyskytnúť aj u dospelých. Mimoriadne závažný priebeh má u jedincov so zníženou imunitou a v priebehu tehotenstva, kde môže mať aj vážne následky. Aj preto je dôležité odhaliť túto vysoko nákazlivú chorobu včas.

Rozpoznajte symptómy

Diagnostika ochorenia vychádza najmä z prítomnosti typických symptómov. Je tomu tak aj preto, že laboratórne výsledky nemusia byť vždy preukázané.

Ochorenie začína horúčkou, pričom prvotné príznaky sa veľmi podobajú chrípkovým – mierne zvýšená teplota, bolesť v krku, nechutenstvo alebo apatia. Čoskoro sa v ústnej dutine vytvoria drobné vyrážky, ktoré sa ďalej rozšíria aj na jazyk, podnebie, vnútornú stranu líc a na ďasná. Ničím nezvyčajným nie je ani hustý výsyp na chodidlách a dlaniach, pričom na týchto miestach môžu vyzerať odlišne. Zvyknú sa objaviť aj na bedrách, zadku či stehnách. Inkubačná doba je 3 až 5 dní.

Jednotlivé symptómy sa od seba zvyknú líšiť, aj preto je náročné správne diagnostikovať, že ide skutočne o toto ochorenie. Pacienti spomínajú bolesti svalov, zvýšené slinenie a u detí je príznačné uprednostňovanie studených nápojov i jedál pred teplými. Choré dieťa sa často sťažuje na brnenie rúk a nôh. 

V prípade infekcie u dospelých alebo ťažšieho priebehu u jedincov so slabšou imunitou chorobu sprevádza zápal ďasien a ústnej sliznice, začervenanie sliznice a vznik drobných vredov v zadnej časti ústnej dutiny, spôsobujúcich ťažkosti s prehĺtaním. V takýchto prípadoch sa vyrážky objavujú aj na tvári, ušniciach, pokožke hlavy a pod., čo je veľmi nepríjemné a rodičov dieťaťa s týmto ochorením, ale i dospelých môže vyľakať to, že v  niektorých prípadoch sa môžu odlučovať nechty a tento stav môže trvať dokonca 1 až 2 mesiace. 

Ako sa lieči "siedma choroba"?

Liečbu ochorenia u dieťaťa rodičia zvyčajne zvládnu doma, ak sa však objavia príznaky dehydratácie, letargie ap., je vhodné navštíviť pediatra. Vo väčšine prípadov však postačuje symptomatická liečba.

  • Svrbenie pokožky možno tlmiť antihistaminikami, kúpaním v hypermangáne a na zasiahnuté miesta prikladať studené obklady, ľad alebo natierať jemným hydratačným krémom či gélom. Niektorí lekári radia použiť tekutý púder.
  • Odporúča sa zvýšiť dávky vitamínu C a vitamínov skupiny B, dbať na pravidelný príjem tekutín a dostatok ovocia a zeleniny v strave.
  • Varte ľahšiu stravu, vyhýbajte sa koreniu, vyprážaným jedlám a veľkému množstvu sladkostí.
  • Dieťa by malo čo najviac oddychovať, aby organizmus dokázal bojovať s vírusom. Stav pľuzgierov môže zhoršovať i slnko.

Domáca izolácia je nevyhnutná

Po objavení ochorenia je potrebné dieťa izolovať. Mimo kolektívu by malo ostať dovtedy, kým sa mu vyrážky celkom nevysušia, podobne ako pri kiahňach. Vírus spôsobujúci toto ochorenia sa prenáša stolicou, slinami, sekrétmi z nosa alebo tekutinou z vyrážok. Aj po prekonaní sa vylučuje stolicou ešte asi dva mesiace, čo znamená, že dieťa môže byť infekčné, hoci je v podstate zdravé. Preto by jeho zdravotný stav mal posúdiť lekár a rozhodnúť o opätovnom nástupe do kolektívu.

Tiež je vhodné poumývať všetky hračky, s ktorými sa dieťa hralo, ako aj celú domácnosť s pridaním dezinfekčného prostriedku. 

Siedma choroba

Prevencia siedmej choroby - ruky, noha, ústa

Najlepšou prevenciou je hygiena rúk, a to vždy po použití toalety, po prebaľovaní, pred jedlom aj pred samotnou prípravou jedla. Medzi ďalšie účinné opatrenia patrí pravidelná dezinfekcia spoločných priestorov a vyhýbanie sa nakazeným osobám. Je nutné vyhnúť sa kontaktom s infikovanými osobami alebo predmetmi, ktorých sa pacient dotýkal, prípadne na ktoré mohol kýchnuť či kašlať.

Prekonanie ochorenia nezaručuje trvalú imunitu, teda dieťa sa môže znova nakaziť, nakoľko existuje niekoľko sérotypov enterovírusov a imunitný systém si vytvorí protilátky len na ten konkrétny typ, s ktorým prišlo do kontaktu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: