PIATA a ŠIESTA detská choroba: Všetko, čo potrebujete vedieť

Dagmar Baluchová | 5. marec 2019
PIATA a ŠIESTA detská choroba: Všetko, čo potrebujete vedieť

Naše mamy ich nepoznali. Dnešné mamičky však už s týmito diagnózami mali tú česť. Nie sú život ohrozujúce, ale potrápiť vedia. V jari majú zelenú.

PIATA a ŠIESTA detská choroba

Aj vy sa čudujete, prečo sa nevolajú „normálne“? Dôvod je prozaický. V časoch, keď sa nimi odborná verejnosť zaoberala a snažila sa pre ne nájsť pomenovania, sa to takto zaužívalo. Keďže u detí sú najčastejšie infekčné ochorenia kiahne, osýpky, rubeola a mumps, tie dve (podobné, a predsa rozdielne) dostali názov, ktorý sa používa dodnes – 5. a 6. detská choroba.

Obe sú vírusového pôvodu a jeseň i jar im prajú. Objaviť sa však môžu počas celého roka. 

„Vaše dieťa má piatu chorobu...“

Neskúsené mamičky netušia, ako to môže pediatrička vedieť, keď ledva vošli do ambulancie. Skúsené mamičky však vedia, koľká bije... A možno im aj odľahne. V podstate nejde o nič vážne, hoci mávnuť rukou nad tým tiež len tak nemôžu.

Latinský názov pre túto chorobu je erythema infectiosum a vyvoláva ju ľudský parvovírus B19. Najčastejšie potrápi deti predškolského a školského veku, no ojedinele sa ňou môže nakaziť aj dospelý človek, napr. aj mamičky starajúce sa o takto choré dieťa. Inkubačná doba je 6 –18, resp. až 21 dní. Šíriť sa môže kvapôčkovým prenosom, teda kýchaním, kašľaním, ale aj použitím rovnakého uteráka, či transfúziou krvi.

Dieťa sa spočiatku javí ako prechladnuté. Má zvýšenú teplotu, pobolieva ho hlava, má bolesti v hrdle, môže pokašliavať, mať soplík, ale aj hnačku a bolesti kĺbov. Keď sa však objavia na pokožke vyrážky červenkastej až červenofialovej farby, je takmer isté, o čo ide.

Zvyčajne sa vyrážky objavia najprv na tvári a vytvoria akoby obraz motýľa, potom postupujú na trup a končatiny (neobjavia sa však na šľapajach nôh ani na dlaniach). Po niekoľkých dňoch ustupujú, blednú, ale to neznamená, že sa nemôžu po istom čase objaviť znovu. Najmä ak je imunita dieťaťa príliš oslabená.

Diagnóza sa stanovuje na základe príznakov, ale je možné ju potvrdiť aj odberom krvi a vyšetrením protilátok proti vírusu. 

Pri 5. detskej chorobe platí – keď má dieťa výsev po tele, už nie je infekčné

Aká je liečba?

Symptomatická, teda sa iba zmierňujú príznaky. Pri zvýšenej teplote sa podávajú lieky na jej zníženie, ak dieťa vyrážky svrbia, podávame antihistaminiká, ktoré svrbenie zmierňujú. Dieťa by malo piť dostatočné množstvo tekutín, konzumovať ľahšiu stravu a vitamíny.

Pediatrička MUDr. Marta Špániková dodáva: „Mamičky si niekedy piatu chorobu mýlia s ekzémom alebo alergiou na niektorú potravinu a požadujú od lekárov mastičky. Najväčšou chybou v liečbe tejto choroby je však aplikácia lokálnych kortikoidov na postihnuté miesta. Sú zbytočné. Tiež je potrebné upozorniť rodičov, že ak je dieťa po prekonaní tohto ochorenia stále unavené, malátne, prípadne trpí nechutenstvom, je potrebné navštíviť lekára opäť. Niekedy sa totiž po prekonaní 5. detskej choroby vyskytne chudokrvnosť, ktorú je potrebné riešiť.“ Vo väčšine prípadov však ochorenie odznie bez komplikácií a ďalších následkov.

POZOR – 5. detská choroba je nebezpečná pre tehotné ženy

Ak prišli do styku s osobou, ktorá ochorenie práve prekonáva, je dôležité, aby to oznámili svojmu gynekológovi. Pre 6. detskú chorobu to neplatí.

 

Šestka – trojdňová horúčka

Je vyvolaná ľudským herpetickým vírusom typu 6 alebo 7. Postihuje deti vo veku približne 6 až 36 mesiacov.  Inkubačná doba je 5 až 15 dní. Šíri sa najmä kvapôčkovým prenosom.

Pre ochorenie je typický nástup vysokej horúčky, a to až okolo 40 °C, ktorá môže spočiatku evokovať iné ochorenie. Horúčka môže trvať až tri dni (výnimočne i viac), preto sa niekedy tomuto ochoreniu hovorí aj trojdňová horúčka. Po jej ústupe sa objavia na pokožke ružovkasté vyrážky. Avšak, na rozdiel od 5. detskej choroby, 6. choroba nezasahuje tvár, ale skôr krk, trup a končatiny.

Len zriedka ju sprevádzajú bolesti hlavy, hrdla, ale kvôli vysokým teplotám je tu riziko febrilných kŕčov. 

Horúčka a febrilné kŕče u detí
Prečítajte si tiež:

Horúčka a febrilné kŕče u detí 

Ako sa diagnostikuje šiesta choroba?

MUDr. Špániková konštatuje: „Pomôže vyšetrenie CRP, kedy sa napriek vysokým teplotám ukáže, že nejde o bakteriálnu infekciu. Mamičky potom nemajú strach, že hoci má dieťa vysokú teplotu, nenasadíme mu antibiotiká, keďže ide o vírusové ochorenie, na ktoré nie sú účinné. Keď po ústupe teploty dôjde k typickým prejavom na koži, je jasné, že diagnóza bola stanovená správne.“ 

Má to svoj význam, pretože ak by sa diagnóza uponáhľala a antibiotiká by sa nasadili, hoci by neboli potrebné, a dieťa by sa následne vyhádzalo, mohlo by sa to chápať ako alergia na podané antibiotiká, a nie výsev typický pre 6. chorobu. Vyrážky sú totiž v oboch prípadoch podobné. 

Znižuje sa najmä teplota

Podobne ako pri predošlej diagnóze spočíva liečba aj tu v zmierňovaní príznakov ochorenia. Zvlášť pri vysokých teplotách je nutné ich znižovanie pomocou sirupov alebo čapíkov, dostatočný príjem tekutín. Ak teplota neklesá, je vhodné zvážiť aj zábaly. Najdôležitejšie je predísť febrilným kŕčom, zvlášť ak dieťa má k nim sklon. Choré dieťa potrebuje pokoj, šetriaci režim. 

Prevencia je dôležitá

Obe choroby sú nákazlivé, no napriek tomu má zmysel venovať sa prevencii. Najmä v čase zvýšenej chorobnosti je dôležitá dostatočná hygiena (časté umývanie rúk, ale i hračiek), vyhýbanie sa kolektívu, ale i zamedziť preťažovaniu detí, pretože oslabený organizmus je na choroby náchylnejší. Pravidelný pitný režim, zdravá strava (hoci v čase ochorenia môže dieťa trpieť nechutenstvom), vitamíny sú samozrejmosťou.  

Aké sú rozdiely medzi    „päťkou“  a  „šestkou“?

Výsev:                   najprv tvár, potom celé telo                celé telo, tvár nie

Vyrážky:               červené, červenofialové                          ružovkasté

Zvláštny prejav:     možné bolesti kĺbov                         vysoké horúčky

Najviac ohrození:    škôlkari a školáci, tehotné ženy       deti do 3 rokov        

Väčšina ľudí prekoná 5. a 6. detskú chorobu v detstve a má proti nim ochranné protilátky. Riziko, že sa ochorenia zopakujú, je nízke. Očkovanie proti nim neexistuje.

Piata a šiesta choroba
Prečítajte si tiež:

Piata a šiesta choroba

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: