Pediatrička radí: Zdravé bábätko potrebuje lásku, nie špeciálne cvičenia

MK | 15. júl 2020
Pediatrička radí

Týmto chybám sa vyhnite!

S pediatričkou Martou Špánikovou sme sa pozreli na najčastejšie omyly rodičov pri starostlivosti o dieťa. 

Vývin motoriky zdravého dieťaťa v prvom roku života je geneticky naprogramovaný

U zdravého dieťaťa netreba robiť žiadne špeciálne cvičenia ani stimulácie pre správny vývin motoriky. Skôr je potrebné sa vyhnúť chybám, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vývin motoriky. Najmä to, k čomu dieťa v prvom roku života postupne smeruje: vzpriamiť sa, postaviť sa a začať chodiť.

Nepovažujem za nutné absolvovať špeciálne cvičenia pre deti v rôznych detských kluboch. Z pohľadu pediatra to skôr vidím ako zvýšenie chorobnosti u detí do jedného roka.

Vývin motoriky zdravého dieťaťa v prvom roku života je geneticky naprogramovaný, dieťa potrebuje lásku, materskú náruč, dostatočnú komunikáciu s matkou a členmi rodiny, telesnú aj verbálnu.

Čo áno a čo nie?

Od prvých dní života mamičky riešia kedy a ako často dávať dieťatko na bruško. Zásada je, že dieťatko môžeme dávať na bruško od prvých dní jeho života, ale určite nie bez dohľadu! Nemalo by tam zotrvávať dlhší čas. Bábätko nenechávame na brušku spinkať.

Ideálna poloha pre bábätko

Nie je vhodné brať dieťa do náručia tak, že je vo zvislej polohe s natiahnutými končatinami alebo prevesené cez rameno matky (ako keď si má odgrgnúť). Poloha vhodná v náručí pre dieťa v prvých týždňoch života je tá, kedy je dieťa v klbku, podobne ako bolo v maternici počas posledných týždňov tehotenstva. 

Teraz sú veľmi populárne aj lehátka rôzneho typu. Dieťatko tam môže byť, ale spočiatku len krátky čas a lehátko má byť v najnižšej polohe.

Približne od štvrtého mesiaca sa dieťatko stáva pohyblivejším, postupne sa začína pretáčať na bok, z chrbátika na bruško a potom aj späť. Tu pozor na nebezpečenstvo pádu z postele! Rodičia to riešia uložením dieťatka na zem. Z môjho pohľadu vtedy najčastejšie dieťa prvýkrát ochorie, fyzika vás nepustí a aj keď je najhrubšej podložke, najchladnejší vzduch pri zemi ho obteká a prechladne.

Za najlepšiu pomôcku pokladám v tomto veku ohrádku na nožičkách

Popod ohrádku prúdi studený vzduch, dieťa je v tepelnom komforte, dieťa má v ohrádke pevnú podložku, môže sa odrážať a pohybovať. Je v ohrádke bezpečné a pri tom  má viac miesta na pohyb. Ohrádka má priehľadné steny, takže dieťa a jeho okolie sa navzájom vidia a môžu komunikovať. A v neposlednom rade je to aj výchovné: v ohrádke sa hrám, v postieľke spinkám.  

Veľmi nesprávny názor je, že dieťa by malo okolo šiesteho-siedmeho mesiaca samo sedieť. Je to pasívne sedenie a nemá vo vývine dieťaťa svoje miesto, neprimerane zaťažuje chrbtice s dôsledkami vo vyššom veku. Dieťa má samostatne sedieť vtedy, keď sa samo posadí.

Je to  vtedy,keď sa pri štvornožkovaní cez šikmý sed posadí. Určite netreba dieťa usadzovať, podpierať vankúšmi alebo nechať sedieť aj doma v autosedačke!!! To dokonca môže byť veľmi nebezpečné, ak by v autosedačke zaspalo. Ani posadenie z ľahu na chrbte,ktoré niektoré deti skúšajú nie je aktívny sed a netreba ich v tom podporovať priťahovaním za ruky. Do sedačky alebo kresielka môžeme dieťatko po piatom mesiaci uložiť na krátky čas kŕmenia lyžičkou, nie na hranie!

Jedným z najzdravších pohybov, ktorý začína po šiestom až siedmom mesiaci je lezenie

Vo vývine motoriky je pre dieťa veľmi dôležité. Niektoré deti začnú liezť neskôr, treba na neho trpezlivo čakať a nerobiť chyby. Dvoma najväčšími chybami, ktoré bránia lezeniu je práve pasívne sedenie a používanie chodítka. Oba tieto spôsoby by som rodičom zakázala! 

koronavírus a deti

MUDr. Marta Špániková spolupracuje s časopisom Mama a ja ako odborník z oblasti pediatrie. Na webe Mama a ja má pre aj poradňu pediatra

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: