Odborník radí: Prečo moje dieťa chodí po špičkách?

Redakcia | 14. január 2024
Odborník radí: Prečo moje dieťa chodí po špičkách?

Aj vy ste si niekedy všimli, že vaše malé dieťa chodí často po špičkách namiesto celými chodidlami? V tomto článku vám vysvetlíme, prečo sa to deje a kedy by ste mali začať uvažovať o konzultácii s lekárom.

Je v poriadku, keď dieťa chodí po špičkách?

Moja dcérka má 2,5 roka a niekedy chodí po špičkách. Najmä keď je bosá. Chcem sa opýtať, či to je v norme alebo s tým treba niečo robiť.

Chodenie po špičkách je súčasťou detského vývinu

Na otázku odpovedá Mgr. Miroslava Zimányiová, klinická psychologička a psychoterapetka:

Ak je to len niekedy, je to normálna súčasť detského vývinu. Najmä v tomto veku deti skúšajú, čo ich telo dokáže, čo zvládne, odkiaľ pokiaľ sa s ním dá experimentovať. Skrátka ho spoznávajú.

Ak by však dieťa chodila po špičkách stále, je vhodné kontaktovať detského lekára.

V poradniach klubu MAMA a ja odpovedajú registrovaným členkám viacerí odborníci. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU

Prečo batoľatá chodia po špičkách?

  • Fáza objavovania

Chodenie po špičkách je často súčasťou fázy, keď deti objavujú svoje telo a jeho schopnosti. Keďže je to pre nich nová a zábavná forma pohybu, môžu ju používať pomerne často.

  • Napodobňovanie

Deti radi napodobňujú dospelých alebo starších súrodencov. Ak vidia, že niekto chodí po špičkách (napríklad pri tanci), môžu sa pokúsiť robiť to isté. 

  • Senzorická stimulácia

Niektoré deti chodia po špičkách preto, aby pocítili rôzne textúry alebo teploty podložky pod chodidlami. Týmto spôsobom si rozvíjajú svoje senzorické vnímanie.

Kedy je chodenie po špičkách znakom problému? 

Vo väčšine prípadov je chodenie po špičkách neškodné a deti s vekom začnú chodiť normálne. Avšak, ak si všimnete, že:

  • vaše dieťa chodí výhradne po špičkách po dlhú dobu
  • má problémy s rovnováhou alebo chôdzou
  • začína prejavovať bolesť v nohách alebo chrbte

je dobré poradiť sa s pediatrom alebo ortopédom. V niektorých prípadoch môže byť chodenie po špičkách znakom zdravotného problému, ako sú napríklad svalové nerovnováhy, neurologické problémy alebo vývojové poruchy.

Na záver:

Chodenie po špičkách u batoliat je často normálnym javom, ktorý súvisí s ich vývojom a zvedavosťou. Ak však máte obavy alebo ste si všimli, že tento spôsob chôdze pretrváva, je dobré poradiť sa s odborníkom. Väčšinou ide o neškodnú fázu, ale v niektorých prípadoch je lepšie byť opatrný a konzultovať sa s lekárom. 

Nech už je to akokoľvek, najdôležitejšie je sledovať vaše dieťa a jeho vývoj, aby ste mu mohli poskytnúť najlepšiu možnú starostlivosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: