Od akého veku môžu deti jesť mak?

Redakcia | 10. november 2016
dieťa je makový koláč odkedy môže

Vaša otázka: Môžem dať mojej 15-mesačnej dcérke makový koláč, ktorý, mimochodom, moja mama pečie najlepší na svete? Od akého veku je mak vhodný pre deti?

Mak je veľmi hodnotnou potravinou, aj pre dieťa

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Vicianová: Mak sa môže zavádzať do stravy po ukončenom 1. roku života, no skôr ku 2. roku. Je veľmi hodnotnou zložkou nášho jedálnička. Pri maku nie je až také vysoké riziko alergie ako napríklad pri orechoch. Alergiou na mak trpia viac dospelí ako deti.

Mak je veľmi hodnotnou potravinou. Ak ho dieťa dobre znáša a papá s chuťou, možno mu  pravidelne podávať aj rozličné pokrmy s makom, ale v menšom, primeranom množstve. Mak obsahuje totižto veľa tuku a mohol by dieťaťu spôsobiť tráviace ťažkosti. Niektorým spôsobuje hnačku a niektorým zápchu.  

Prečítajte si aj:  Prvé ovocné príkrmy

Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20 % obsahu maku. Tuky tvoria 40 %, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100 g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a železo.

Mak obsahuje 12-krát viac vápnika ako mlieko

Osobitne treba vyzdvihnúť vápnik − v 100 g maku sa ho nachádza až 1 400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac, ako má mlieko, trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.

Vašej 15-mesačnej dcérke želám dobrú chuť k najlepšiemu makovníku na svete. Je to veľké ocenenie od vás pre vašu mamičku. Určite ho s radosťou bude piecť svojej vnučke.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Má moje bábätko dostatok D-vitamínu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: