Vianočné špeciality: Opekance s makom
Bobaľky, pupáčiky, pupáky, opekance... Máte ich na vianočnom stole? Pripravte si ich podľa nášho receptu.
Opekance s makom (18+ m)
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- soľ
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 400 g maku
- 500 ml horúcej vody alebo mlieka
- med alebo cukor podľa chuti
Najpopulárnejšie vianočné koláče
Postup
Z vlažného mlieka, 2 PL cukru a rozdrobeného droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, pridáme 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45 – 60 minút.
Keď cesto vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky asi 1 cm hrubé a vykrajujeme bobaľky (opekance), ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Medzi bobaľkami necháme medzery. Pečieme pri teplote 250 °C doružova.
Medzitým si ohrejeme vodu alebo mlieko, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme zmesou a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.
Opekance či bobaľky sa zvyknú podávať ako pôstne jedlo počas Štedrého dňa. Tradične sa zalievajú horúcim mliekom a posypávajú sa mletými orechami, makom, tvarohom alebo iným druhom posýpky zmiešaným s cukrom.
TIP: Ako náhrada kysnutých opekancov môžu byť využité aj nakrájané rožky.
Mak symbolizuje bohatstvo a podľa starých zvyklostí odháňa zlých duchov. Tak si ho doprajte hojne!