Vianočné špeciality: Opekance s makom

Redakcia | 22. december 2020
Bobaľky

Bobaľky, pupáčiky, pupáky, opekance... Máte ich na vianočnom stole? Pripravte si ich podľa nášho receptu.

Opekance s makom (18+ m)

Cesto

  • 500 g polohrubá múka
  • 1 vajce
  • 1 kocka droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • soľ
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 400 g maku
  • 500 ml horúcej vody alebo mlieka
  • med alebo cukor podľa chuti

Postup

Z vlažného mlieka, 2 PL cukru a rozdrobeného droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, pridáme 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45 – 60 minút.

Keď cesto vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky asi 1 cm hrubé a vykrajujeme bobaľky (opekance), ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Medzi bobaľkami necháme medzery. Pečieme pri teplote 250 °C doružova.

Medzitým si ohrejeme vodu alebo mlieko, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.

recept bobaľky

Dobrú chuť k sviatočnému stolu!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: