Obdobie vzdoru? Vyskúšajte TOTO

Zuzana Kolejáková | 21. január 2020
Obdobie vzdoru? Vyskúšajte TOTO

Ak aj vaše dieťa vymýšľa za stolom alebo sa v obchode hádže o zem, skúste to riešiť inak ako krikom. Skvelé tipy na konkrétne situácie...

Vyrieši bábka VZDOR? 

Nechce papať? (1 – 3 roky)

Vezmite si obľúbenú hračku a začnite sa s ňou rozprávať. ,,Naozaj si až taká hladná?!“ povedzte bábike, autíčku alebo plyšákovi. Tvárte sa, že vám odpovedá. Potom, čo sa vám hračka vyžaluje, ako veľmi chce papať, je hladná a čo má najradšej, hračku ubezpečte, že nemôže ale zjesť všetko, lebo to patrí malej/malému.

Opýtajte sa dieťaťa, či si hračka môže dať z jeho jedla a či si nechce dať s ňou. Možno budete prekvapení, ako začnú stolovať spolu. Dieťa sa tak učí i podeliť – čo býva v istom veku naozaj náročné. 

Nechce ísť von? (1 – 3 roky) 

Vezmite hračku, ktorá s vami ešte nebola. Veď práve ona ešte vášho drobca nevidela na motorke, odrážadle, či šmýkačke. Spýtajte sa ho, či by jej neukázal, čo všetko sa naučil a ako rýchlo vie chodiť, utekať a pod. Vonku dieťa s hračkou v ruke sledujte, ako to vášmu drobcovi ide. Povzbudzujte ho (hlasom plyšáka, autíčka, či bábiky).

Nechce ísť domov (1 – 3 roky) 

Povedzte dieťatku, že sa musí ponáhľať za ostatnými hračkami, lebo sú doma samy. Čo keď niečo vyparatili alebo si robia diskotéku? Takú situáciu však treba doma dohrať. Spýtať sa ich, čo robili a možno vás svojou kreativitou a vymýšľaním dieťa prekvapí. Moja dcéra naposledy povedala, že boli u babky, pozdravuje ju a má pre ňu darček. 

Hnevá sa a hádže vecami? (2 – 4 roky) 

Skúste s dieťaťom hovoriť o tom, prečo sa hnevá. Je smutné? Nechce radšej objať? Bábiku alebo autíčko to, že ho hodilo na zem, veľmi bolí. Jasné, že vám dieťa odpovie, že ich to nebolí. A že to nevadí. Ale neskôr si to pravdepodobne uvedomí. 

Príklad: malý Jurko hádže v zlosti vecami. Mama mu nepriniesla z obchodu lízanku. Mama mu vraví, že ich to bolí. Autíčko mu vraví: au, au.. Jurko však tvrdí, že ich to nebolí. Mama autíčko pohladí a pofúka. Zavolá Jurka a pýta sa ho, či aj on má boľačku, keď sa tak hnevá. Ponúkne mu objatie. Jurko mamu objíme a upokojí sa. Mama mu vysvetlí, že nebola v obchode, ale v práci. A z lízanky ho bude bolieť bruško. Má však pre autíčko lepšiu naftu – jabĺčkové pyré, po ktorom jazdia autíčka najrýchlejšie... Ochutná aj Jurko?

obdobie vzdoru

Bijú sa so súrodencom? (3 – 7 rokov) 

Skúste dať deťom maňušky alebo hračky. Nech povedia, čo nemajú rady. Čo ich hnevá jeden na druhom. V prípade konfliktu si nechajte zahrať situáciu, ktorá sa stala. Ako spor začal, čo kto povedal. Vy majte tretiu bábku a pýtajte sa. Možno ľahšie pochopíte, kde je chyba a najmä si aj ony uvedomia, že možno to bola maličkosť, alebo ich konanie mohlo súrodencovi ublížiť. Nesúďte. Snažte sa ich hnev a pocity chápať, a keď sa o to snažia aj deti, odmeňte ich. Objatie nemôže nič pokaziť ani v prípade, že spor nevyriešite. Hromadné! 

Zdá sa vám to komplikované?! Možno. Ale jednoduché riešenia nebývajú vždy tie najlepšie

Výchova a emócie sú zložité a každý občas robí chyby. Buchne dvermi, zakričí. A potom ho to mrzí. Dôležité je to však skúšať.

Lebo ako hovorí uznávaný psychiater Peter Pöthe: „Nemusíme byť perfektní a dokonalí, stačí, aby sme boli dosť dobrí.“ A ak dieťa väčšinou u nás nájde útočisko, cíti sa v bezpečí a najmä milované, tak sme dobrí rodičia. Priznajme svoju chybu a buďme autentický a pravdivý, netvárme sa, že nám je veselo, keď nie je. Dieťa potom vidí, že klameme. To už nie je hranie, ale lož. A potom si už nikdy nebude vykladať emócie skutočne správne a nebude veriť a chápať nielen cudzie pocity, ale ani tie svoje. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: