Obávané OSÝPKY - sú späť?

Katarína Legrand | 3. máj 2023
Osýpky

Aj vás vyrušili správy z médií o novom výskyte osýpok? A to sme si mysleli, že už vymizli z povrchu zemského... Sú pre naše deti nebezpečné?

Osýpky patria medzi najznámejšie vírusové vyrážkové ochorenia. Kým sa zaviedlo povinné plošné očkovanie, vyskytovali sa pravidelné osýpkové epidémie každé 2 – 3 roky. Z čoho vyplýva, že v krajinách, kde nie je plošné očkovanie zavedené doteraz, sa stále toto ochorenie v pravidelných intervaloch vyskytuje. Najviac prípadov sa každoročne zaznamená v Indii, Pakistane a Nigérii, avšak pomerne bežné sú aj v ďalších ázijských a afrických krajinách.

osýpky

Osýpky v Európe

V európskom regióne závisí ich výskyt a ojedinelých epidémií predovšetkým od preočkovanosti populácie. Ak preočkovanosť klesne pod 95 %, znamená to, že sa opäť môžu osýpky vyskytnúť u vnímavých osôb – nezaočkovaných alebo nekompletne zaočkovaných. Pred rokom 2018 bolo najviac prípadov v EÚ zaznamenávaných v Rumunsku, Taliansku, Francúzsku, Nemecku a Grécku. Ak by sme brali do úvahy celý európsky región, najviac lokálnych epidémií bývalo (okrem už menovaných krajín) na Ukrajine, v Srbsku, Bosne a Hercegovine, Rusku a Belgicku.

Počas pandémie v rokoch 2020 – 2022 bol, celkom logicky, výrazný pokles prípadov osýpok v celej Európe. Potlačili sme šírenie Sars-CoV-2, potlačili sme šírenie všetkých vírusov. A takisto, celkom logicky, sa po uvoľnení opatrení na jar minulého roku, doslova roztrhlo vrece so všetkými vírusovými ochoreniami. Z čoho vyplýva, že sa môže opäť kde-tu vyskytnúť aj prípad osýpok.

Osýpky: Infekčné sú aj slzy a moč

Osýpky spôsobuje respiračný vírus, čo znamená, že sa šíria hlavne vďaka sopľu, kašľu a kýchaniu. Takisto sú v tomto prípade infekčné aj slzy a v určitom momente aj moč. Ten sa vám však, našťastie, dostane do nosa, úst, či očí pomerne ťažko. Na druhú stranu vykašľané, z nosa vytečené, vyplakané či vykýchnuté častice sú infekčné približne dve hodiny. Rovnako aj častice, ktoré pristanú na povrchoch, sú infekčné takisto dlhú dobu. Aj z týchto dôvodov ide o jeden z najvirulentnejších respirovírusov a v zrozumiteľnom jazyku to znamená asi toľko, že ak si predstavíme skupinu 10 nezaočkovaných detí, ktoré ešte nemali osýpky a medzi ne príde kamoš s osýpkovým sopľom, tak nakazí 9 kamošov. A takmer všetci budú mať ochorenie s príznakmi. Bezpríznakové osýpky sú totiž veľmi zriedkavé.

Inkubačná doba (teda interval od infekcie po objavenie sa prvých príznakov) tejto vyrážkovej infekcie je 8 – 12 dní, u dospelých môže trvať až 3 týždne. Následne sa objaví výtok z nosa, kašeľ, horúčka a zápal spojiviek so svetloplachosťou. Pomerne špecifické sú aj akési biele bodky na vnútornej strane líc. Počas týchto príznakov začína najinfekčnejšie obdobie, ktoré pokračuje ešte približne 4 dni po objavení sa vyrážky. S vyrážkou zväčša ustupujú prvotné príznaky. Slaboružové fliačiky a pupáčiky sa objavujú najprv na tvári, neskôr sa šíria cez krk na hrudník a trup až na končatiny. Miestami môžu splývať do fľakov, neskôr ich farba hnedne. Po vymiznutí výsevu sa môže pokožka zošúpať.

Nebezpečné komplikácie pri osýpkach

Obávané sú hlavne komplikácie osýpkového ochorenia. Najčastejšie sú to zápal stredného ucha, zápal pľúc, bronchopneumónia, laryngotracheobronchitída, dehydratácia pri hnačke a encefalitída (zápal mozgu). Tieto vyžadujú antibiotickú, rehydratačnú alebo aj intenzivistickú liečbu. Veľmi zriedkavé je aj oneskorené degeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ktoré sa môže vyskytnúť až 5 – 15 rokov po infekcii osýpkami.

Očkovanie a osýpky

Práve kvôli možným komplikáciám osýpok sa zaviedlo plošné očkovanie, a preto sú úmrtia na infekciu osýpkami v našich zemepisných šírkach pomerne zriedkavé. Prvá dávka očkovania sa odporúča medzi 15. a 18. mesiacom života a preočkovanie sa v súčasnosti odporúča v 5. roku života.

Pri kompletnej zaočkovanosti ochorieť nemožno a pri preočkovanosti populácie nad 95 %, vzniká kolektívna imunita, ktorou vieme chrániť tých, ktorí sa očkovať nemôžu zo zdravotných dôvodov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: